SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Inzulinrezisztenciában szenvedsz? Ne legyél önmagad dietetikusa!

Családinet [cikkei] - 2016-10-21
Amint valaki megkapja az inzulinrezisztencia diagnózisát, megtudja, hogy a betegség kezelésében nagy szerepe van - akár a diabetes esetében - a teljes életmódváltásnak. A megfelelő diéta összeállításával sokan önmaguk próbálkoznak az interneten keringő minta étrendeket figyelembe véve, ám valójában ennél sokkal összetettebb a személyre szabott diéta megtervezése. Mivel a nem megfelelő táplálkozás nagy károkat okozhat, ezért a legtöbb szakember mindenkit óva int attól, hogy önmaga dietetikusa legyen!
Inzulinrezisztenciában szenvedsz? Ne legyél önmagad dietetikusa!

Az inzulinrezisztencia kezelése 3 pilléren nyugszik

Az inzulinrezisztencia (IR) leggyakrabban a helytelen életmód következménye, hiszen a túl sok cukor, a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása, a testmozgás hiánya, és az ezekből adódó túlsúly mind megnövelik a betegség kialakulásának esélyét. Kezeletlen esetben könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez, meddőséghez és PCOS-hez is vezethet, ezért fontos, hogy a terápiát a beteg mielőbb elkezdhesse, ami személyre szabott diétát, rendszeres testmozgást és szükség esetén gyógyszeres kezelést foglal magában. Mivel az IR erősen az életmóddal összefüggő állapot, ezért ha a háromból az egyik kiesik vagy nem megfelelő, akkor a várt javulás elmaradhat, mivel így nincs, ami nagyobb mértékben és tartósan csökkentené az inzulinszintet - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája.
 

A valóban hatékony étrend személyre szabott

Az interneten számtalan IR diétával, kapcsolatos tanácsokkal lehet találkozni, ahol egy-egy sablon mintaétrenddel próbálják segíteni a betegeket. Pedig a megfelelő diéta nem csupán 160 g szénhidrát fogyasztásából, ill. a gyors és lassú felszívódású ételek helyes megválasztásából áll. Fontos azzal tisztában lenni, hogy az étrend, amit az egyik ember követ, az közel sem biztos, hogy a másiknak is jó lesz, így az inzulin értékei nem, vagy csak kis mértékben fognak csökkenni.

„A személyre szabott diéta igen lényeges a gyógyulás szempontjából, és ennek összeállításához több dolgot is figyelembe kell venni. Egyrészt egy előzetes állapotfelmérés segítségével képet kaphatunk többek között a beteg testsúlyáról, zsigeri zsír százalékáról, az izom/zsír arányáról, testtömeg-indexéről. Ezzel megállapítható, ha valaki többlet súllyal rendelkezik, amely azért fontos mert náluk a testsúly csökkentésével is érhető el bizonyos javulás. A felmérés során ezen kívül kikérdezzük a pacienst életmódjáról, napirendjéről, étkezési szokásairól, egyéb betegségeiről, ételintoleranciáiról is. Ezek ismeretében állítható össze a megfelelő diéta, egyénre szabott szénhidrát mennyiséggel” - mondja Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

Mindemellett érdemes az apróbb buktatókkal is tisztában lenni, amiket sok oldal és fórum nem említ. Például az ételek elkészítési módja is változtathat a felszívódás gyorsaságán, csakúgy, mint az, hogy mit mivel fogyaszt. Ha pl. a szénhidrát tartalmú étel fehérjével kerül a tányérra, magas rosttartalmú alapanyaggal fogyasztja, esetleg bő zsírban süt ki valamit, akkor az lassabb felszívódásúvá válik (ez utóbbival azonban érdemes óvatosan bánni), viszont pl. a pürésítés hatására gyorsabb felszívódású lesz.
 

Miért nem javulnak az értékeim? Kérjünk segítséget!

Amennyiben nem tudjuk, hogyan induljunk neki az életmódváltásnak, vagy ha nem javulnak az inzulin értékeink - dacára a rendszeres mozgásnak és a gyógyszernek -, akkor érdemes dietetikushoz fordulnunk, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat a diétát illetően. Az állapotfelméréskor kapott adatok birtokában pontosan meghatározza a napi szénhidrát és kalóriaszükségletet, valamint a jelenlegi étrendet átnézve rámutat az esetleges hibákra és pozitívumokra is. Mindemellett egy telefonra letölthető alkalmazás segítségével könnyebbé válhat az életmódváltás, ugyanis ekkor lehetőség van megtekinteni a szakember által előírt mozgás és táplálkozás tervet, illetve ellenőrizni lehet, hogy a tervhez képest hogyan alakult a valóságban a táplálkozás.

Forrás: Életmód Orvosi Központ
Fotó: TesaPhotography/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja