SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges karcsúsodás szoptatás alatt

Dr. Gajdács Ágnes [cikkei] - 2016-10-03
Balassa Beatrix évek óta küzd a súlyfeleslegével, és - mivel kisfia, Milán 7 hónapos lett, és már nem szopik annyira intenzíven - elérkezettnek látta az időt a gyermekáldással összefüggő plusz kilók leadására.
Egészséges karcsúsodás szoptatás alatt

Az RTL Klub A segítség házhoz jön című új műsora azokra fókuszál, akik tudják, hogy életmódváltásra van szükségük súlyfeleslegük és egészségi állapotuk miatt, de nem igazán tudják, hogyan valósítsák meg ezt.

 

Eddigi fogyókúrás tapasztalatairól így vall Beatrix:

 
“Sajnos a jo-jo effektustól szenvedek évek óta, mert ha elérem a cél testsúlyt, valahogy rövid ideig sikerül megtartani, vagyis rövidebb ideig, mint amennyit tenni kellett érte.

A kisfiam, Milán hét hónapos, anyatejes baba. Mostanában sokat sétálunk, lépésszámláló applikációval mérem a megtett km-eket. Átlagban 5-6 km-t sétálunk.

Terhességem előtt futottam, zumba órákra jártam, személyi edzővel edzőtermi edzést végeztem. Két évig Olaszországban éltem, ott is sportoltam.

Az évek alatt nagyon sok fogyókúrás módszerrel próbálkoztam: léböjt kúra, fülakupunktúra, szétválasztó diéta, Atkins-diéta, koplalás, ittam zsíroldó teákat, étkezést kiváltó fehérje turmixokat, szedtem mindenféle tablettákat, szűztea kapszulát, ördögnyelv kivonatott, kentem magam fahéj, ill. paprika krémmel, cellulit elleni krémekkel. Évekig küzdöttem a testem nem elfogadásával. Nem szerettem Önmagam, jártam kineziológushoz, homeopatához, belső utazásokra, Prána Nadi tanfolyamra.

Mindezek mellett/vagy ellenére 28-tól a 32-ig változik a méretem.

Szerencsére a  terhességem nem hagyott striákat, nem repedt meg a hasam, viszont a hasam bőre kicsit lazább lett, és a sok hízás-fogyás látszik a mellemen és a combjaimon is.

Tudom, hogy az étkezésemen változtatnom kell, mert az egészséges keveredik a károssal.

A reggeli napindító zab után a nap többi része nem ennyire kedvező. Én rendszerint zöldségleveseket, gyors tésztaételeket, főzelékeket eszem, vagy egy közeli konyháról rendelek kétfogásos ebédet. A konyhánkban van egészséges és kevésbé egészséges alapanyag. Cukor helyett egy időben eritritet és steviát fogyasztottunk, de a terhesség és  szoptatás idejére kiiktattam ezeket az életemből, most barnacukrot és mézet használok édesítésre. A palacsintát teljes kiőrlésű lisztből is készítem, de ha kenyeret sütök, abba fehér liszt is kerül. Olaszországban megszerettük a tésztát, így ez is gyakran kerül az asztalunkra, de szívesen fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöt.”

Beatrix érkezésekor Dr. Gajdács Ágnes obezitlógus szakorvos előbb a tápláltsági állapotot mérte fel: testsúly mérés, testtömeg index (BMI) és testösszetétel (Izom/zsír arány) meghatározás után körfogat mérésekre is sor került, majd a doktornő értékelte az aktuális értékeket, és felhívta a figyelmet a súlyfelesleggel összefüggő esetleges egészségügyi rizikókra is.

Szóba került az is, hogy bár a szülés után mindenki vissza szeretné nyerni a szülés előtti alakját, de ezt csak olyan módszerrel szabad megtenni, ami a tejtermelésre nem hat kedvezőtlenül sem minőségben, sem mennyiségben.

“Szerencsére a természet is segít, hiszen az  anyukák ebben az időszakban normális esetben amúgy is a szülés utáni súlyvesztő szakaszban vannak. A gyermek megszületése és az ödémák kiürülése ugyanis azonnali súlyveszteséget okoz, ezt követően pedig a hormonális változások és a tejtermelés beindulása is segíti a fogyást. A tejtermelés akár napi 500-1000 kalória energiadeficitet jelent, tehát aki odafigyel arra, hogy elég teje legyen, napi 1 óra futásnak, vagy más, hasonló mozgásnak megfelelő kalóriát éget el, miközben nem mozog, “csak”  a gyermeke egészséges táplálkozását, fejlődését  biztosítja” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.
 

Egészséges karcsúsodás szoptatás alatt

A doktornő felhívta Beatrix figyelmét a táplálkozási napló vezetésének fontosságára, hogy  az automatikusan lenyelt falatok és kortyok tudatosuljanak.

“Akármilyen ok áll a szoptatás alatti hízás hátterében, az első 3 hónap elteltével már tenni kell a súlyfelesleg leadásáért. Az anyukák súlygyarapodása ugyanis nemcsak esztétikailag lehet zavaró, hanem fokozott egészségügyi kockázattal – többet között magas koleszterinszint és magas vérnyomás, szívbetegség, illetve az inzulinválasz romlása miatt inzulinrezisztencia, vagy  cukorbetegség kialakulásának veszélyével is jár, a kockázat a szülést követő 12. hónap végén már jelen van, az első 3 hónap végén azonban még nincs, ezért erre az időszakra érdemes a testsúly normalizálást időzíteni.

Az első hónapokban is ajánlott rendszeres, kíméletes testmozgás a séta, ami lehet  pl. a babakocsiztatás a megszokottnál kicsit gyorsabb tempóban, napi 30-60 perc időtartamban.

Az ízletes és egészséges étkezés  kiemelt fontosságú nemcsak a fogyás, hanem szoptatás elősegítése érdekében is. Fontos a napi ötszöri étkezés;  a felesleges kalóriák kiiktatása (pl. sós és édes finomított szénhidrátok, üdítőitalok, alkohol); alacsony glikémiás indexű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása; a szoptatás miatt fokozott fehérjebevitel  biztosítása sovány húsok, halak formájában; a fokozott folyadékigény kielégítése; omega-3 zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása.” - mndta Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos.

Még nagyobb gondosságot igényel az egészséges karcsúsodást segítő alakformáló módszer kiválasztása, hiszen ezek többsége 1-2 kivételtől eltekintve a szoptatás alatt ellenjavallt. Szerencsére a MediFat Orvosi Elektrolipolízis kezelés a szoptatás alatt is elvégezhető, hiszen:

  • biztosított az obezitológus szakorvosi kontroll
  • a személyre szabott étrendi ajánlást a MediFat több évtizedes gyakorlattal rendelkező dietetikusa állítja össze, hiszen kiemelt fontosságú a szopatás alatt is az egészséges  táplálkozás
  • A MediFat Orvosi Elektrolipolízis célzottan a problémás zsírpárnák - szülés után többnyire a has - méretét csökkenti, ráadásul a rugalmas rostok ingerlésével a terhesség alatt gyakran megereszkedett bőrt is feszesebbé teszi

Természetesen a beszélgetés után Beatrix átesett a MediFat Orvosi Elektrolipolízis kezelésen is, amely a várakozásával ellentétben nem volt fájdalmas, az áramerősséget is bátran emelte saját magának, és az étrendi ajánlás is elnyerte a tetszését.

Dr. Gajdács Ágnes


Dr. Gajdács Ágnes
Obezitológus, belgyógyász

Elérhetőségeim:
Rendelő: MediFat Obezitológiai és Antiaging Klinika
1062 Budapest, Andrássy út 97. fszt. 2.
E-mail: info@medifat.hu
Honlap: http://www.medifat.hu
Blog: http://www.alakdoktor.blog.hu

Kizárólag fogyásról és egészséges életmódról feltett olvasói kérdésekre válaszolok!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja