SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

D-vitamin szükséglet gyermekkorban

Családinet [cikkei] - 2015-09-10
A D-vitamin igen fontos vitaminunk, mely nem csak a jó közérzetért, de az egészséges hormonális rendszer működéséért is felelős. Bizonyos betegségek esélye megnő D-vitamin hiányakor, így nem csupán a felnőtteknek érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelére, de dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa szerint a gyermekek számára is igen fontos anyagról van szó.
D-vitamin szükséglet gyermekkorban


D-vitamin szerepe

A D-vitamint a legtöbben a napfény vitaminjaként ismerik- hiszen UVB sugárzás által termelődik-, ám számos pozitív hatást gyakorol az emberi szervrendszer működésére, így ma már az egyik legfontosabb vitaminként tartják számon. A jó közérzet mellett a legfontosabb szerepe a kalciumháztartás szabályozásában van, így elengedhetetlen a normális csontképződéshez, ami a gyermekek esetében kiemelt jelentőséggel bír. Emellett az egészséges immunrendszer fenntartásában is segít, mivel aktivizálja az a T-limfocitákat, amelyek az kórokozókkal szembeni védekezés fő katonái. Azonban csakis elegendő D-vitamin jelenlétében képesek megfelelően működni, így értelemszerűen minél alacsonyabb a szervezetben a kalciferol (D-vitamin) szintje, az immunrendszer annál kevésbé tudja ellátni a feladatát. Így tehát nem csak a felnőtteknek, hanem a fiatalabbaknak is szükségük van megfelelő mennyiségben D-vitaminra, hiszen nélküle nagyobb eséllyel alakul ki megfázás vagy influenza- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.
 

Hiánya

A D-vitamin hiánya tehát fokozza a megfázásos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és még több probléma kialakulásáért is felelős. Mivel fontos szerepe van a csontképződésben, így a növekedési fázisban alacsony szintje a csontok gyengeségét, esetleg görbeségét eredményezi. Tanulmányok szerint továbbá összefüggést mutat a vitamin hiánya a cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia megjelenésében, de az allergiás ekcéma és az asztma kialakulásában is szerepe van, csakúgy, mint bizonyos daganatok (pl. vastagbélrák) és hormonális zavarok keletkezésében.
 

A D-vitamin hiánytünetei
 

  • gyakori légúti fertőzések
  • izomzat tónusának csökkenése,
  • fogzás és mozgásfejlődés késése
  • a bőr sápadtsága,
  • a nagy fej,
  • a puha koponyacsontok,
  • a boltozatos homlok,
  • az elgörbült alsó végtagok („o” láb kialakulása)
  • a mellkasi csontok, a bordák deformálódása („tyúkmell”)
  • a fokozott hajlam a csonttörésre
     

Gyermekek számára ajánlott napi mennyiség

Ajánlások szerint gyermekeknek 3 éves korukig ajánlott a plusz D-vitamin bevitele (általában csepp formájában). Azonban a későbbiekben sem célszerű elhagyni, a fiataloknak is napi 400-1000 NE (nemzetközi egység) D-vitaminra van szükségük. Hogy pontosan kinek és mennyit érdemes pluszban táplálékkiegészítő formájában bejuttatni, arról csakis vérvétel után lehet bármit is javasolni, hiszen zsírban oldódó vitaminként lehetséges a túladagolása. Viszont általánosságban elmondható, hogy az őszi hónapoktól érdemes tablettaként is bevinni, hiszen ekkor már jelentősen csökken a napsütéses órák száma, ráadásul élelmiszerekkel csupán minimális mennyiségben juthatnak hozzá.

D vitaminszükséglet életkorok szerint
1 éves kor alatt 400-1000 NE/nap
1-18 év 500-1000 NE/nap
18 év felett 1500-2000 NE/nap
Várrandósok, szoptató anyák 1500-2000 NE/nap

400 Nemzetközi Egység (NE)=10 mikrogramm D vitamin

További cikk a  témában, ami érdekelhet:
D-vitamin szükséglet mérése gyermekkorban
Ennyit és ilyen D-vitamint kell mindenkinek szednie (konkrét készítmény és adagolása)

Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: platinumportfolio/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja