SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismerjük, mégsem teszünk ellene?

Családinet [cikkei] - 2014-08-13
A 2-es típusú cukorbetegség a túlzott szénhidrát fogyasztás és a mozgásszegény életmód miatt, napjaink népbetegségeinek listáján dobogós helyezést ért el. A betegség terjedését a rendszeres szűrés és a családokban végbemenő életmódváltás segíthet meggátolni.
Ismerjük, mégsem teszünk ellene?

A hajlam és a rossz szokások öröklődnek

A betegek sajnos még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre, noha ismert, hogy a már kialakult diabétesz több súlyos, az egészséget és az életminőséget károsan befolyásoló szövődményt okozhat – hívja fel a figyelmet dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy hiába fordul elő a családban a betegség és hívjuk fel az érintettek figyelmét az öröklődés jelentőségére. A legtöbben természetesnek veszik, hogy ők maguk is végigjárják majd az elődöktől látott utat, pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy így kell lennie. A genetikát nem befolyásolhatjuk, de az életmódunkat magunk alakítjuk. Étrendi változtatásokkal, rendszeres mozgással és szűrővizsgálatokkal kézben tarthatjuk saját egészségünket.

Elbagatellizált esetek

A megelőzés hiánya mellett sajnos gyakori, hogy a már kialakult betegség felismerésére is későn kerül sor. Az elhanyagolt, nem megfelelően kezelt cukorbetegség súlyos szövődményeket okozhat, a betegek pedig gyakran csak ekkor szembesülnek a hosszú ideje tartó folyamat végkifejletével. A 2-es típusú diabétesz azonban soha nem egyik napról a másikra jelentkezik, az érintettek mégis alig vesznek tudomást a lappangó betegséget jelző tünetekről: fokozott szomjúság, gyakori fejfájás, látási zavarok, fáradtság jelezhetik, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Gyanúra adnak okot a visszatérő gombás, vagy húgyúti fertőzések, a bőr viszketése és az apróbb, akár kisebb háztartási balesetekben szerzett sérülések elhúzódó gyógyulása. Ha nem vesszük idejében észre ezeket a jeleket és nem fordulunk orvoshoz, akkor a panaszok súlyosbodnak, megjelennek a betegség szövődményei: károsodik a vese, az idegek és az erek. Az érrendszert károsító hatás következtében erekciós problémák jelentkezhetnek, megnő az infarktus és agyvérzés kockázata. A szem vékony érhálózata is károsodik, mely akár a látás teljes elvesztésével is járhat. A romló vérkeringés miatt a lábakon fekélyek jelenhetnek meg, végső esetben a végtag amputációjára is sor kerülhet.

Rizikófaktorok

A 2-es típusú diabétesz megjelenésének kockázata 40 éves kor után jelentősen megemelkedik, de napjainkban egyre fiatalabb korra tolódik. Emelkedik a fiatal felnőtt korú, a gyermek betegek száma is. Az öröklődés szerepről már beszéltünk: ha a szülőknél, vagy testvérnél kialakult a betegség szintén jelentős a rizikófaktor. Diabéteszre hajlamosít az elhízás, különösen a hasi területen jelentkező túlsúly. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, az egyoldalú, szénhidrátban gazdag táplálkozás. Hölgyek esetében a terhességi diabétesz is emeli a betegség későbbi életkorban való megjelenésének kockázatát.

A megelőzés lépései

Napjainkban egyszerű specifikus kérdőív és vércukorvizsgálat alapján könnyen kiszűrhetők a cukorbetegségre hajlamos, nagykockázatú betegek – mondja dr. Bibok György. A rizikócsoportba tartozók számára évente javasolt a szűrővizsgálat elvégzése, így jó eséllyel még idejében visszafordíthatjuk a folyamatot, vagy lassíthatjuk a kialakulását. A súlyos, kezeletlen, vagy lappangó betegségből kialakuló szövődményeket pedig megelőzhetjük. Kezdetben akár mozgással és étrendi változtatással is normalizálható a vércukorszint, ehhez azonban idejében fel kell ismerni a betegséget!

Forrás: www.endokrinkozpont.hu
Fotó: Gualberto107/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja