SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Arcpír és ízületi fájdalom: a szisztémás lupusz jelei

Családinet [cikkei] - 2013-05-09
Fáradtság, kiütések és sajgó ízületek. A lupusz sajátossága, hogy sokszor hétköznapi panaszokkal jelentkezik, melyek ráadásul több más, gyakori kórkép jelei is lehetnek. A betegség a szó klasszikus értelmében véve nem gyógyítható, de idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények megelőzhetők.
Arcpír és ízületi fájdalom: a szisztémás lupusz jelei

Napfény és bőrtünetek
A szisztémás lupusz (SLE) - teljes nevén lupus erythematosus, szó szerinti jelentése: vörös farkas – a betegség kapcsán kialakuló bőrpír tüneteire utal – magyarázza dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa. A lupusz krónikus autoimmun-betegség, melynek következtében a belső szervek gyakran begyulladnak, és különböző mértékben károsodnak. Tünetei közé tartozik a test mindkét oldalán jelentkező, jellemzően a kisebb ízületeket érintő gyulladás, a láz, vagy hőemelkedés, és a laborvizsgálatok is gyulladásra utaló eltéréseket mutathatnak. A legjellemzőbb mégis az arcon megjelenő, pillangó alakú bőrpír. Hasonló tünetek a kézfejeken, a körömágyak körül is jelentkezhetnek. A bőr fényérzékenysége miatt a bőrtünetek a napfény hatására erősödhetnek. A bőrgyulladás ennek az immunológiai rendszerbetegségnek a fellángolásához vezethet, provokáló tényező.

Ezerarcú betegség
A lupusz nevében a szisztémás jelző az egész testre kiterjedő tünetekre utal. A bőrpír és az eddig felsorolt panaszok mellett elváltozások jelentkezhetnek a belső szerveknél is. Vese- és mellhártyagyulladás, vérszegénység, vérkép eltérések figyelhetők meg. A betegség érintheti a tüdőt és szívet is. A betegség diagnózisát nemcsak a tünetek sokszínűsége, de a más kórképekhez való hasonlósága is nehezíti: ilyen az arthitis, vagy a szintén rejtélyes fájdalmakat és krónikus fáradtságot okozó fibromyalgia. A lupusz megkülönböztető jelei egyértelműen a bőrtünetek és az ízületi fájdalom együttes jelentkezése, de emellett laboratóriumi vizsgálatok is segítenek a diagnózisban. Érdemes figyelnünk a tünetekre, mert az idő itt is döntő tényező: a kezelés célja a gyulladásos folyamatok mérséklése, a szervkárosodások megelőzése. Erre szteroidok és immunmoduláns szerek szolgálhatnak. Tüneti szerként a bőrpanaszok enyhítésére kortikoszteroid tartalmú krémek javasolhatók.

Kockázati tényezők és életmód
Habár a betegség előfordulása viszonylag ritka, - világszerte 5 millió beteget érint - nők körében tízszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Jellemzően a 20 és 40 év közötti korosztályt érinti leginkább. Kialakulásában fontos tényező még az örökletesség.Kialakult betegség esetén fontos a napvédelem, a dohányzás kerülése és a rendszeres testmozgás. Szánjunk elegendő időt a pihenésre: a lupusz miatti fokozott fáradtság leküzdésére a betegek alvásigénye akár napi 10-12 órára is növekedhet. A mentális egészség megőrzése ugyanilyen fontos. A betegség gyakori velejárója a depresszió és az idegesség. Érdemes ezek kezeléséhez szakember segítségét igénybe venni, illetve hasznos lehet egy sorstársakból álló csoport felkeresése is.

Lupusz Világnap
Kilenc éve kerül rendszeresen megrendezésre a Lupusz Világnap. A 2013. május 10-i esemény célja, hogy a figyelmet a sok esetben aluldiagnosztizált betegség tünetire, illetve az idejében megkezdett kezelés és az e téren folytatott további kutatások szükségességére irányítsa.

www.immunkozpont.hu

Kép: imagerymajestic, freedigitalphotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja