SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az emlődaganat és a táplálkozás

Tibay Rózsa [cikkei] - 2012-07-30
A helyesen kialakított táplálkozási, és más életmóddal kapcsolatos szokások sokat segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében, és jótékony hatással van szervezetünk általános egészségi állapotára is.
Az emlődaganat és a táplálkozás

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.

Bár a daganatos megbetegedések pontos okát az esetek nagy részében nem lehet pontosan meghatározni, a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos környezeti tényezők megléte befolyással lehet a betegség kialakulására. Vizsgálatok folynak arra vonatkozóan is, hogy a táplálkozás és az emlőrák előfordulása között van-e kapcsolat, illetve, hogy az étrend módosítása révén csökkenthető, esetleg megelőzhető-e a betegség kialakulása. Ezeknek a vizsgálatoknak a fényében egyetlen szakember sem jelentheti ki százszázalékosan, hogy az emlő daganatok megelőzhetők lennének a táplálkozás vagy az életmód által. Annyi azonban bizonyos, hogy a kiegyensúlyozott életmódnak jelentős szerepe van úgy a daganat megelőzésében, mint a kezelések alatt és azt követően. Érdemes a kemo-, sugár- és hormonterápia, valamint a műtétek idején különös figyelmet fordítani a helyes étrendre, mert a helyesen kialakított táplálkozási, és más életmóddal kapcsolatos szokások sokat segíthetnek a rák kockázatának csökkentésében, és jótékony hatással van szervezetünk általános egészségi állapotára is.

Miért fontos a megfelelő táplálkozás?

Mert segít megtartani az erőnlétet; a szervezetnek újraépíteni a kezelések és betegség következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket; a kezelések következtében megjelenő mellékhatások legyőzésében; a fertőzések megelőzésében, illetve leküzdésében.

Érdemes tehát változtatnunk az étrendünkön, de mit és hogyan? Mire figyeljünk?

Törekedjünk arra, hogy minden ételféleséget fogyasszunk: kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek. Fogyasszunk több magas fehérjetartalmú ételt: tej, tejtermék, hüvelyesek, olajos magvak, halak, baromfi, tojás.

Vizsgálatok eredményei szerint a zsírban gazdag táplálkozás az emlőrák mellet növeli a tüdő-, vastagbél-, méh,- prosztata daganatok kialakulásának kockázatát. A zsíros ételek gyakori fogyasztása előbb-utóbb túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet, ami szintén jelentős rákkockázati tényező, ezért csökkentsük a zsírbevitelt. Szakemberek javaslata, hogy a napi zsírbevitel ne haladja meg az elfogyasztott összkalória 35 %-át. Különösen a telített zsírok nagymértékű fogyasztása nem ajánlott. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy bizonyos mennyiségű zsírra szüksége van a szervezetnek, így teljesen nem szabad kiiktatnunk étrendünkből.

Mely élelmiszerek tartalmaznak különösen sok zsírt? A felvett zsírok legnagyobbrészt a húsokból és húskészítményekből, az ételkészítéshez és kenyérkenéshez használt zsiradékokból származnak, de egyes tejtermékek (sajtok, zsíros tejföl, vaj, stb.) is jelentős mértékben tartalmazzák.

Az antioxidánsok a szervezetben zajló sejtfolyamatok során keletkező szabadgyökök semlegesítését végzik. Túlzott mennyiségben a szabadgyökök károsítják a szervezet sejtjeit és molekuláit, hosszú időn keresztül hatva akár rák kialakulásához vezetnek, ezért táplálékunk tartalmazzon sok antioxidánst, ezek:

  • Béta-karotin - a legtöbb narancsszínű táplálékban megtalálható: sárgarépa, sárgadinnye, sárgabarack, sütőtök, mangó, stb.
  • Likopin - paradicsom, görögdinnye, narancs, papaya, sárgabarack
  • A-vitamin - sárgarépa, máj, tej, tojássárgája
  • E-vitamin - búza, napraforgó, szója, dió, brokkoli
  • C-vitamin - gyümölcs-és zöldségfélék, gabonafélék
  • Flavonoidok - hagyma, paradicsom, citrusfélék, alma, zeller, saláta

Étrendünkben szerepeljen szója, a szója és a lenmag ugyanis a leggazdagabb forrása az ún. fitoösztrogéneknek, amelyek a szervezet ösztrogénjeinek (női nemi hormon) egyes káros hatásait ellensúlyozzák. Főleg azoknak a daganatoknak a hatásait csökkentik, melyek kialakulásában a túlzott női nemi hormonok hatásának tulajdonítanak fontos szerepet. Ilyen az emlő-, méh-, valamint a petefészekrák.

Némelyeknek az emlődaganat kezelése kapcsán megváltozik a testsúlyuk.

Fontos, hogy igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyt, megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással (min. 30 perc/nap). Étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy a szervezet számára fontos és lényeges tápanyagok ne hiányozzanak belőle, de ugyanakkor szem előtt kell tartanunk szervezetünk napi energia-szükségletét is. Legyünk mértékletesek!  Egészségünk megóvása érdekében célszerű kerülni a cukros ételek, cukrozott italok túlzott mértékű fogyasztását. Ezek az egyszerű cukrok ugyanis nagyon nagy kalória-tartalommal rendelkeznek, ami túlsúly kialakulásához vezet. Hetente ellenőrizzük testsúlyunkat. Ha egy hónapon belül 3 kg-ot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlelünk, forduljunk orvoshoz, kérjük dietetikus tanácsát.

Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Az étrend-kiegészítők használata előtt kérjük ki orvosunk tanácsát, néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.

Az alkohol rendszeres és nagymértékű fogyasztása növeli egyes daganatok kialakulásának veszélyét. A pontos összefüggés az alkohol és az emlőrák előfordulása közötti ugyan még nem tisztázott teljes mértékben, mégis érdemes csökkenteni a túlzott mértékű szeszesital fogyasztást különösen a nőknek, hiszen tudjuk, hogy a női szervezet sokkal érzékenyebben reagál az alkohol káros hatásaira. A napi fogyasztás ne haladja meg a 2dl sör, 1 dl bor vagy 2 cl tömény ital mennyiséget. Természetesen a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem élünk ezzel a káros szenvedéllyel.

Mit együnk és igyunk? Összefoglalva az előzőeket:

TÁPLÁLKOZZUNK VÁLTOZATOSAN!

 

  • Együnk naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt.
     
  • Válasszuk a teljes őrlésű gabonákból készült élelmiszereket, ételeket (barna rizs, köles, tönkölybúza, hajdina, rozs, zab- és búzakorpa…).
     
  • Igyekezzünk még többféle fehérjeforrást beépíteni: halak, hüvelyesek, magvak.
     
  • Olvassuk el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét; vásároljuk elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor és transzzsírsav- (TFA) tartalmú termékeket.
     
  • Kevés és elsősorban növényi eredetű zsiradékot használjunk az ételek elkészítésekor (olíva, repce, lenmag, dió, szezámmag, szója…).
     
  • Az aromás főzést, párolást, grillezést részesítsük előnyben, alufóliában, cserépedényben, kuktában készítsük ételeinket.
     
  • Biztosítsuk a megfelelő folsav-, D-vitamin- és kalciumbevitelt: tej, tejtermék, sötétzöld és sárga zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák.
     
  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást – nőknél 1 pohár alkoholos ital/napra pl.: száraz vörösbor.
     
  • Ahogy minden ember kicsit eltérően reagál a daganat kezelésére, ugyanígy az ételekre is. Ha problémája van az evéssel, kérje az orvosát, hogy küldje dietetikushoz, aki egyénre szabottan segít a helyes étrend kialakításában.

Természetesen nincs garancia arra, hogy a fenti táplálkozási szokások, valamint a szakemberek által ajánlott életmód-változtatások betartásával elkerülhetjük a daganatos betegségek kialakulását, de annyi biztos, hogy jelentősen csökkentjük annak kockázatát.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja