SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Az UV-sugárzás károsíthatja a szemet - védekezzünk!

Családinet [cikkei] - 2012-05-30
A már májusban is erős UV-sugárzás nem csak a bőrt veszélyeztetheti, de a szemet is. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa az ezzel összefüggő problémákról, a hatásos védelemről, és a napszemüvegekről beszélt.
Az UV-sugárzás károsíthatja a szemet - védekezzünk!

Az UV-szűrő már gyermekkortól fontos

Már az áprilisi, májusi napsugárzás is erős megpróbáltatást jelenthet a szemnek, így a jó minőségű napszemüveg ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Nem ajánlatos piacon, szupermarketben, utcán napszemüveget vásárolni, mert azok nem garantáltan UV-szűrősek. Ugyanis van összefüggés a szemüveg ára és a valódi szűrési tulajdonság között, vagyis ami fillérekbe kerül, szinte biztosan nem szűri meg az UV-sugarakat. Mindenképpen hasznos, ha kétség esetén ellenőriztetjük egy optikában a meglévő napszemüvegünket, az optikusok többsége egy készülékkel be tudja mérni, valóban van-e benne UV-A, UV-B ill. UV-C védelem.
Már a babákat is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, különösen mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később is természetes lesz számukra a viselet. Fátyolfelhők esetén is lehet erős az UV-sugárzás, ilyenkor sem célszerű megválni a divatos kiegészítőtől. Akik pedig szemműtéten estek át (bármilyen típusún is), mindenképpen védjék a szemüket.

A sötétebb lencse nem biztonságosabb


Az UV-szűrés tekintetében egyáltalán nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben – vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. Ugyanis a túlzottan sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, és így több ultraibolya sugár jut a szembe. (Ezért káros a feltűnően olcsó, értéktelen napszemüveg.) Ma már a lágy kontaktlencsék nagy része is tartalmaz UV szűrőt, pedig ránézésre ezt senki nem mondaná meg, hiszen színtelenek.
 A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

Az UV-sugárzás szembetegségeket okozhat

- Az UV sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását segítheti elő. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. – figyelmeztet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

  • Ahol az UV-sugárzás visszaverődik (víz mellett vagy havon) még nagyobb a veszély. Ilyenkor ugyanis hóvakság (fotokeratitisz) alakulhat ki, amely igen fájdalmas, de általában 1-2 nap alatt magától gyógyul.
  • Ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások is keletkezhetnek, például: kúszóhártya.
  • Világszerte közel 20 millió embert érint a szürkehályog (katarakta), ez a betegség a komoly látásromlások mintegy feléért felelős. Számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürkehályog kialakulásának kapcsolatát.
  • A sárgatest sorvadás (makula degeneratio) az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság főbb okozója. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.
  • Bizonyos gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ilyenek például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók.


www.oxygenmedical.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja