SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyomorégés, puffadás természetes ellenszerei

Dr. Hidvégi Edit [cikkei] - 2012-01-12
A gyomor- és bélrendszerben tapasztalható diszkomfort érzés, a gyomorégés, telítettség, puffadás ellen számtalan recept nélküli készítmény kínál megoldást. A kellemetlen panaszok azonban természetes módon is enyhíthetőek. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusának segítségével utána jártunk mi az, ami valóban hatásos lehet.
A gyomorégés, puffadás természetes ellenszerei

Borsmenta a görcsök ellen

A Canada’s McMaster University kutatói szerint a borsmentából készült teafőzet segít megelőzni a gyomorgörcsök és puffadás kialakulását. Étkezés előtt fél órával fogyasztva segítségével elkerülhetők a diszpepszia tünetei is: a felhasi fájdalom és a telítettség érzet.

A szakértő véleménye: Több gyógynövény, így a borsmenta is valóban kedvezően befolyásolja a gyomor-bélrendszeri panaszokat. Fontos azonban, hogy hosszabb ideje tartó tünetek esetén mindenképp szakorvosi vizsgálat javasolt, hiszen a háttérben súlyosabb elváltozások is állhatnak, melyek kezeléséhez a természetes gyógymódok nem nyújtanak megoldást.

Almaecet a jobb emésztésért

A nehéz ételek fogyasztását követően jelentkező telítettség érzet csökkenthető, ha étkezés előtt egy teáskanál almaecetet fél pohár vízben elkeverve kortyolgatunk. Az almaecet olyan hasznos összetevőket - almasav és borkő - tartalmaz, amelyek az emésztés folyamatát felgyorsítják.

A szakértő véleménye: Alacsony gyomorsavtartalom mellett az almaecet és egyéb enyhén/erősebben savas dolgok természetesen javítják az emésztést. Azonban akinek gyomorégése van, vagyis magasabb gyomorsav esetén az almaecet csak felerősíti a panaszokat, így fogyasztása ez esetben kerülendő.

Vacsora 30 perc alatt

A puffadásos tünetek megelőzhetők, ha elegendő időt szánunk a főétkezésekre. A Charleston’s Medical University kutatói által készített felmérés szerint, aki legalább fél órát szán a vacsora elfogyasztására, 32 százalékkal csökkenti az étkezések után jelentkező puffadás, gyomorégés előfordulásának esélyét.



A szakértő véleménye: Az étkezésekre szánt idő mellett fontos még a nyugodt környezet, amelyben az ételek elfogyasztása történik. A televízió előtt étkezők ugyanis rendszerint hajlamosabbak rá, hogy gyorsabban, a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasszanak el egy-egy étkezés alkalmával.

Gyomorégés ellen: rágógumi?

Az étkezések utáni rágózás során fokozódik a nyál termelődése, ami a gyomorégés megelőzésében nyújt segítséget - derült ki a Britain’s St Thomas’ Hospital orvosainak vizsgálataiból. A fokozott nyáltermelődés segít eltávolítani az emésztés közben a nyelőcsőbe esetlegesen visszajutó gyomorsavat, ami a gyomorégés egyik gyakori kiváltó oka. A cukormentes rágógumi egyúttal a szorulásos problémákon is segíthet, a mesterséges összetevők ugyanis serkentik a vastagbél mozgását.

A szakértő véleménye: A rágógumi ugyan a fokozott nyáltermelés miatt valóban csökkenti a nyelőcső pH-ját, de közben levegőt is nyel az illető, ez pedig puffadást tud okozni, ami fokozhatja a refluxot. A gyomorsav enyhítésére általában beválik a pattogatott kukorica, vagy a puffasztott rizs, melyek a rágógumival szemben kellemetlen „mellékhatások” nélkül segítenek orvosolni a problémát.

Émelygésre gyömbér

Várandós kismamák körében ismert és népszerű eszköz a terhesség első három hónapjában jelentkező émelygés enyhítésére a gyömbér, mely valóban rövid idő alatt képes megszüntetni a panaszokat. Az India’s Central Food Technological Research Institute kutatói a gyömbér egy újabb kedvező tulajdonságáról számoltak be. Vizsgálataik során a gyömbér nem csak az émelygést szüntette meg eredményesen, de megfigyeléseik szerint összetevői serkentik az epehólyag működését is és csökkenthetik a gyomorégés előfordulásának gyakoriságát.

A szakértő véleménye: A gyömbér valóban régi és bevált módszer az émelygés enyhítésére. Sok a tévedés azonban az alkalmazásával kapcsolatban. A gyömbér kapcsán ne az üdítőitalra gondoljunk, émelygésre a valódi fűszer, a gyömbér-gyökér a hatásos ellenszer.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Dr. Hidvégi Edit


Dr. Hidvégi Edit
Gyermekorvos

Az OrvostKeresek.hu specialistája "gyermekorvos" témakörben.
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek!
Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja