SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegség egyik gyakori következménye a vesebetegség

Családinet [cikkei] - 2011-08-23
Az emberi szervezet jobban működik, mint a legprecízebb szakemberek által összeállított gépezet, viszont ha meghibásodik benne valami, az hatással van a többi szervre is. Ilyen ok-okozati kapcsolat van a cukorbetegség és a vesebetegség között is: a cukorbetegség egyik legalattomosabb szövődménye a vesebetegség, ami sokáig észrevehetetlen és csak akkor produkál tüneteket, amikor már nagy a baj.
A cukorbetegség egyik gyakori következménye a vesebetegség

Két alattomos betegségről van szó, ami egyre több ember életét érinti. Becslések szerint világszerte 285 millió, Magyarországon pedig egymillió ember szenved cukorbetegségben, és minden tizedik embert érint valamilyen fokú vesezavar. A diabétesznek ugyanúgy, mint a vesebetegségnek van egy lappangó fázisa, amikor nem mutat ugyan tüneteket, de súlyos rombolást végez a szervezetben: károsítja az érfalakat, szív-és érrendszeri illetve veseproblémákat okoz.

A cukorbetegség a vesebetegség egyik leggyakoribb okozója, és az új megbetegedések több mint 40 százalékáért felelős. A magas vércukorszintek következtében elváltozás alakul ki a vese kisereiben, amely hatására megvastagodik az erek alaphártyája, s ennek következtében romlik a szűrő funkció. Hosszú távon az erek a fehérjék által átjárhatóvá válnak, így a vizeletben kórosan megugrik az ürített fehérje mennyisége, amely a vesebetegség egyik legjellemzőbb ismertetőjegye. „Mivel a betegség kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, gyakran csak végállapotban derül ki, amikor már csak a vesepótló-kezelés jön szóba. Ez leggyakrabban a dialízis, amely a méreganyagok mesterséges eltávolítását jelenti művese géppel, vagy hasűri dialízissel, vagy pedig veseátültetés. Sajnos ez utóbbira csak a betegek mintegy 15-25%-a alkalmas, a betegek idős kora illetve a kísérő betegségek miatt” - mondta el prof. dr. Reusz György a Magyar Nefrológiai Társaság elnöke és a Nemzeti Vese Program szakmai vezetője.

Nap mint nap lehet hallani különböző figyelemfelhívó kampányokról, ingyenes szűrőprogramokról, amikre az emberek többsége csak akkor figyel fel, ha már valamilyen szempontból érintett a témában. Pedig a betegségeket jobb megelőzni mint utólag kezelni. A Nemzeti Vese Program is azért született, hogy a lakosság minél szélesebb rétegeit elérve felhívja az emberek figyelmét erre az egyre többeket érintő betegségre.

A Programról:


A Nemzeti Vese Program a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete által kezdeményezett, a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság, a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete és a civil szervezetek (Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége, Magyar Szervátültetettek Szövetsége, Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért és Magyar Vese Alapítvány) által útjára indított és támogatott közös platform.  A program célja a lakosság folyamatos informálása a vesebetegség veszélyeiről és kezelési lehetőségeiről, valamint olyan szakmai párbeszéd lefolytatása, amelynek eredménye egy - a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő - cselekvési terv megalkotása.  

A lakosság figyelmének felkeltésében és a tájékoztatásban aktív szerepet vállalnak a vesebetegséggel élők, köztük a Program nagykövetei - Börcsök Enikő színművésznő és Both András színművész, az RTL Klub hangja - akik személyesen is érintettek, hiszen mindketten vesetranszplantáción estek át.

A Programot támogatásáról biztosította dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért felelős Államtitkára.

Forrás: wellpr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja