SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldségek egészségünk védelmében

Németh Ági [cikkei] - 2004-11-17
Minél több zöldségfélét fogyasszunk, hogy megelőzzük a daganatos betegségek kifejlődését.
Milyen zöldségfélékből együnk többet, egészségünk megóvásának érdekében?

A zöldségfogyasztás a korszerű és egészséges táplálkozás alapja. A zöldségfélék rengeteg vitamint tartalmaznak, amire szervezetünknek nagy szüksége van. Bizonyos növényi tápanyagokról kiderítették, hogy hasznosak a rák legyőzésében, vagy a megelőzésében. Ezeket a zöldségeket iktassuk be étrendünkbe, és fogyasszunk belőlük minél többet.

 

A legfontosabb zöldségfélék:

 

Paradicsom


Különböző kutatások kimutatták, hogy a paradicsomnak nagy szerepe van a rák megelőzésében. Akik rendszeresen fogyasztanak paradicsomot, azoknál kisebb a betegség kockázata, mint azoknál, akik rendszertelenül fogyasztják.

Szőlő

A szőlő több olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja azon enzimek kialakulását, melyeket a rákos sejtek használnak fel fejlődésük során. A szőlő nemcsak finom, de remek gyógyszer is. Eltávolítja a salakanyagokat a szervezetből és megszépíti a bőrt. Magnézium-, foszfor és cukortartalma révén energiát kölcsönöz. A szervezetükbe jutó vitamin erősíti az immunrendszert, a szőlőmag pedig jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, tisztítja a májat.

Sárgarépa

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk A rák és a táplálkozás közti kapcsolat kutatásának egyik legegybehangzóbb eredménye, hogy a sok béta-karotint (az A vitamin elővitaminja) tartalmazó nyers növényi táplálék fogyasztása jelentősen csökkenti a rák és a mellrák kialakulásának kockázatát.

Narancs

A narancs kedvelt téli gyümölcsünk, ellát bennünket télen is vitaminnal és ásvánnyal. A narancs tele van antioxidanssal: karotinnel, és flavonokkal. A benne levõ limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos. Gyógyhatása a bioflavonodokból ered. Gyógyító hatása van a súlyosabb idegrendszeri betegségekre és pszichológiai problémákra. A benne található Nobelitin csökkenti a vér sűrűsödését és csomósodását.

Citrom

A citromfogyasztásra azért van szükség, mert az emberi test nem állítja elő a C vitamint, és nem is tárolja. A sejtek számára azonban elengedhetetlen alkotóelem. Ezért ha folyamatosan ellátjuk szervezetünket C vitaminnal, számos betegséget előzhetünk meg. De nem szabad túlzásba vinni, mert hasmenést okozhat, különösen a kisgyermekeknél.  A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő és kitűnő szer a megfázás ellen. Bioflavon tartalma lehetővé teszi, vértisztító hatását és hogy a véredény regeneráló tevékenységre is képes. 

Szójabab

A szójabab olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védenek a mellrák és a méhrákkal szemben. Az itt keletkező rákos sejtek egyik gyakori típusának fejlődését az ösztrogén nevű női nemi hormon serkenti. A szójababban található ösztrogénszerű anyag megvédi a szervezetet a daganatos sejtek kifejlődésétől. A szójababban kimutatott hormon enyhítheti a negatív klimaxos tüneteket, méghozzá a hagyományos ösztrogén kezelések kedvezőtlen mellékhatásai nélkül, és a koleszterinszintet is csökkenti.

Fokhagyma

Kínai kutatók kimutatták, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkentette a gyomor- és a bélrákot. A  fokhagymában található vitaminok (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D), valamint nyomelemek (többek között réz, vas, jód, magnézium, szelén) felelősek a fokhagyma sokak által jól ismert gyógyhatásaiért. Gyógyhatása: vérnyomáscsökkentő, lassítja a szervezetben az érelmeszesedési folyamatot, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza a szervezet ellenállóképességét.

Káposztafélék

A káposztafélékben több olyan anyag is található, amely gátolja a rákos sejtek fejlődését.  Például a brokkolikivonattal táplált állatoknál 60-80%-al lecsökkent a tumorok fejlődése. A rendszeres brokkolifogyasztás felére csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Télen kevesebb vitaminhoz tudunk hozzájutni, mint nyáron, ezért ebben az időben az egyik legfontosabb vitaminforrásunk a káposzta. A káposzta A-, B1-, B2- és C vitaminban rendkívül gazdag, értékes táplálék. Napi 50-100 gramm elfogyasztásával fedezhetjük a felsorolt vitaminokból a napi szükségletet. A növény C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen nemcsak nyersen, hanem savanyítva is gazdag vitaminforrás. Saláták készítésénél ajánlott zöldségféle.

 

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja