SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ősanyáink étlapjáról - a paleolit táplálkozás (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Lelovics Anikó [cikkei] - 2011-04-20
Korunk emberének egyik nagy ellensége a helytelen táplálkozás és ennek egyik következménye, az elhízás. Erre próbálnak megoldást találni a paleolit étrend hívei. Igyekeznek minden, a mai társadalomban elterjedt, káros táplálékot távol tartani, s erre egy egészen különös alternatívát találtak: visszatérnek az ősemberek táplálkozáskultúrájához.
Ősanyáink étlapjáról - a paleolit táplálkozás (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Az irányzat nem új, hazánkban azonban csak nemrég kezdett tért hódítani. Itthon Szendi Gábor, pszichológus dolgozta ki a paleotáplálkozás programját. Táplálkozásreformjában nem a nyugati étrendből indult ki, hanem az őskori kultúrák szokásaiból. Alapelve egyszerű: térjünk vissza a gyűjtögető-, vadászó-, halászó ősemberek, és a mai természeti népek étrendjéhez a káros anyagok felvételét, így az elhízást is kerülendő. A paleoétrend követői hisznek abban, hogy a modern társadalom tagjai (és ez alatt az elmúlt század embereit is értik) által alkalmazott étrend elhagyása egészségesebbé teheti őket. Nézzük csak meg az ősmberek mai "nagyköveteit", akár a pápuákat, akár az eszkimókat: karcsú, erős, egészséges emberek.

A paleoétrend kerül minden ipari átdolgozáson átesett ételt. Az emberi szervezet ugyanis az őskor óta eltelt idő alatt nem tudott alkalmazkodni az efféle táplálékokhoz. Emésztésük nehezebb, ezért alkalmat adnak a hízásra, továbbá a civilizációs betegségekre, mint a cukorbetegség, szívbetegség, az autoimmun betegségek, a rák. Hosszú távon egészségkárosítónak tartják az olyan, a hétköznapi ember számára természetes dolgok fogyasztását, mint a kenyér vagy a tej, tejtermékek. Emellett természetes ízérzékelésünket is megváltoztatják az olyan ételek, melyeket erős fűszerekkel, mesterséges ízfokozókkal gazdagítottak.

A paleo-hívek igyekeznek kiiktatni étrendjükből a cukrokat, gabonaféléket, hüvelyeseket, illetve a tejet. Nem fogyasztanak kenyeret, a főétkezéseket burgonya, rizs, tészta helyett más zöldségkörettel oldják meg. Növelik viszont a D-vitamin bevitelét, a zöldség, gyümölcs, csonthéjas magvak fogyasztását és a kevésbé zsíros húsok, így a szárnyasok, a halak mennyiségét (utóbbiakat - az ősemberektől eltérően - azért ők is sütve, főzve fogyasztják). Talán a legérdekesebbek, hogy a szénhidrátbevitelt az eddig ismeretes 55-60%-ról 30-35%-ra csökkentenék, az állati eredetű táplálékoknak pedig 65%-os (!) részvételét javasolják étrendünkben.

A paleoétrendnek sok támogatója és ellenzője van, Szendi Gábor 2009-ben megjelent könyve is nagy vitát generált. Maguk az étrendet kipróbálók véleménye sem feltétlenül egyezik meg, a táplálkozásszakértők pedig sok ponton nem értenek egyet az elmélettel.  Ha étrendünk teljes megreformálására nem is vállalkozunk, azért érdemes elgondolkodni a paleoétrenden, ki tudja, hátha ellesünk egy-két dolgot, ami akár hasznukra is válhat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja