SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felrázandó (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Szilágyi Lászlóné [cikkei] - 2011-04-19
Ezúttal nem a kanalas orvosságot kell felrázni, hanem az embereket. Remélve, hogy a tudatuk aljára leült hasznos információk végre célt érnek, és mégis csak bekövetkezik a nagy szemléletváltás: nem a betegségek gyógyítása a fontos, a lényeg, az:


Felrázandó (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

EGÉSZSÉG MEGÖRZÉSE

Nap, mint nap bombáznak bennünket a statisztikák. A halálozások több mint ötven százalékáért a szív és az érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé. Rengeteg áldozatot szednek – mintegy további 25 %-ot – a daganatos megbetegedések.
Van tanács is bőven: Ne együnk, sósat, fűszereset, zsírosat, cukrosat, ...stb. Kerüljük a káros szenvedélyeket, cigaretta, ital, kábítószer, túlzott gyógyszerfogyasztás, ...stb. Mozogjunk sokat, ne stresszeljünk.
A részinformációk sokat elárulnak. Egészségtelen étkezés, kevés mozgás, lazításként, erősítőként bekapott kávé, gyógyszer, elszívott cigi, megfejelve az esetlegesen öröklött hajlamokkal egyenes út a korai halálhoz vezető, széles skáláról választható betegségekhez. A ránk nehezedő gondok alatt hajlamosak vagyunk egy „legfeljebb meghalok” keserű sóhajtással továbblépni valamennyi figyelmeztetésen, valamennyi ajánlaton, tájékoztatáson.
Na, itt álljunk meg egy szóra!


Arról most ne beszéljünk, hogy mindenkihez tartozik valaki, aki szereti, aki megszenvedi az elválást, akiért érdemes élni inkább, mint meghalni, de a halált sem adják könnyen. Lehet, hogy mire rászánjuk magunkat egy alaposabb  orvosi kivizsgálásra, már sikerült egy életfogytig tartó gyógyszerfogyasztást igénylő, makacs nyavaját összeszedni. (Magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi problémák, érelmeszesedés, szívgyengeség,...) S ez még a jobbik eset. Igaz, életfogytig tartó, némiképp önkéntes adót jelent a betegségek oltárára, de még a magunk urai lehetünk. Érheti azonban az embert olyan baj is, aminek következtében teher lesz számára az élet, de élete is teher lesz szerettei számára, s nincs belőle gyors, vagy jó kiút. Egy agyvérzés, vagy szélütés mozgásképtelenné teheti az embert, elvesztheti képességét nem csak az önellátásra, de még a kommunikálásra is. Szorulhat állandó gondozásra, eteni, öltöztetni, tisztántartani, pelenkázni kell.
Szép kilátások?
Mind ez reális jövőkép.
Mit lehet tenni ellene? Hogyan csökkenthető bekövetkeztének esélye?
Komolyan kell venni az egészség megőrzését. Tudatos, egészséges életvitellel, rendszeres orvosi ellenőrzésen, szűrővizsgálatokon való részvétellel nagyrészt kivédhetőek azok a kockázati tényezők, amelyek a felvázolt sötét jövőbe juttathatnak. A legtöbb ember azonban,  túl azon, hogy hajszolt, nincs ideje magával foglalkozni, még fél is az orvostól. Ez gyakran gyerekkori átok, amikor is „jóság injekcióval”, „étvágygerjesztővel” és hasonló elmés fegyelmező eszközök bevetésével próbálta a szülő jó magaviseletre, evésre, vagy akármire bírni rakoncátlan gyermekét. Remélhetőleg már felnőtt, vagy hamarosan megjelenik az a generáció, amely természetesnek veszi az orvoshoz járást EGÉSZSÉGES-en, és számukra az önpusztítás lesz a ciki, nem a rossz példák leutánzása. Ennek egyik eszköze a Teddy maci program, amikor orvostanhallgatók óvodákban, közösségi házakban gyerekjáték gyógyító találkozókat  tartanak. Ezek során a gyerekek kezébe adják a különböző félelmetes, de érdekes orvosi eszközöket, beöltöztetik őket műtő ruhába, válaszolnak mindenféle kérdéseikre. Így már nem egy ismeretlen, félelmetes világ lesz számukra az orvosi rendelő, és betegségtől gyötörten is nagyobb bizalommal, könnyebben élik meg a beteg – orvos találkozásokat, jobban elfogadják és megértik az egészség megőrzésének fontosságát. Addig azonban, míg ez a generáció kinevelődik, addig, az őket felnevelők tartoznak felelősséggel irántuk, de saját maguk iránt is.
Ki szeretné magatehetetlenül, koloncként viselni az életét? Ki szeretné tehetetlenül végigasszisztálni szeretett társa, rokona halálig tartó, de esetleg hosszú éveken át elhúzódó kilátástalan küzdelmét egy gyógyíthatatlan, folyamatos romlással járó betegséggel?
 A „nem fáj semmim”, „nem érek rá”, „majd elmegyek, ha...” önámító kibúvókat el kell felejteni. Visszaszerezni az egészséget nem csak nagyon nehéz, sajnos, gyakran nem is lehet, de az egészség megtartásának útja mindenki előtt ott van, csak rá kell lépni. Időben rá kell lépni!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja