SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Akár az igazi - Híd vagy fogimplantátum?

Családinet [cikkei] - 2010-02-09
Az implantáció magyarul beültetést jelent, az elvesztett fogak pótlásának egyik módja. A hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál nincs szükség ilyesmire, hiszen a korona megtartásához előbb beültetnek egy implantátumot, vagyis egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret.
Akár az igazi - Híd vagy fogimplantátum?

A szájsebészeti eljárásról dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.

Híd vagy implantátum?

Természetesen vannak helyzetek, amikor a hagyományos hídpótlás a megfelelő választás, elsősorban akkor, ha az implantációnak van valamiféle kizáró oka. Ilyen lehet:

  • immunrendszeri betegségek
  • vér- és vérképzőszervi betegségek
  • bizonyos krónikus fertőző betegségek
  • nem kezelt diabétesz
  • elhanyagolt szájhigiénia
  • súlyos harapási rendellenességek
  • daganatos betegségek

A relatív kontraindikációk közé tartozik a dohányzás is, amely bár nem kizáró ok, de csökkentheti a siker esélyét.
Amennyiben nem áll fenn kizáró tényező, az implantátum számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni. A fogcsiszolás mindenképpen fog anyagveszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. A ma gyakori cirkon koronáknál sokszor a foganyag 40-60 százalékát le kell csiszolni. 
  • Ha a hiányzó fogat hídtaggal pótolják, könnyen alászorulhat az ételmaradék, és ha nincs mód szakszerű tisztításra, ez kellemetlen szájszagot okozhat.
  • Aki nem szeretne kivehető pótlást viselni, vagy kényelmetlennek találja a meglévő fogpótlását, ám a meglévő fogai már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését, néhány kiegészítő implantátum segítségével elkerülheti a kivehető protézist.


A különleges titán

Egy svéd professzor fedezte fel 50 éve, hogy a titán alapú fémlemez egy egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzi a csontot, hogy ránőjön a felszínére. Azóta az anyag nagy karriert futott be, alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen a fogimplantációnál is. Az elmúlt időszak bizonyította, hogy a titán nem okoz károsodást a szervezetben, (és a vele szemben fellépő allergia is irodalmi ritkaság), ennek eredményeképpen a világon elvégzett több millió beültetésnél 96 százalékos volt a siker aránya.

Az implantáció lépései

A beültetés előtt

A fizikális vizsgálat után szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, fogkő, plakkok, lepedék stb. eltávolítására. Később digitális röntgenfelvételt készítenek, sőt szükség esetén 3 dimenziós CT vizsgálatot is igénybe vesznek a pontos tervezéshez. A CT ugyanis annyival mutat többet, mint egy fogröntgen, hogy fel lehet szeletelni a képet és minden egyes részletet külön be lehet mérni, akár milliméteren belül is. Mielőtt a páciens elfogadja a fogpótlási tervet, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.

Az implantátum beültetése

Bár műtétről van szó, a fogbeültetés kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető). A fúrást egy speciális készülékkel végzi, amely szabályozható paraméterekkel rendelkezik, és enyhe rezgő érzést okoz. 
A tiszta titánból készített csavar nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A kezelési terv szerint esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsák. A műtét időtartama függ a beültetendő implantátumok számától, illetve egyéb nehezítő körülményektől. Előfordul, hogy mindössze tíz perc a beavatkozás, s van, amikor akár három órát is igénybe vehet. A titáncsavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrják az ínyt. A beültetést követő két-három napban előfordulhat az arc felduzzadása, fájdalom azonban csak ritkán. Egy héttel a műtét után eltávolítják a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes pótlás is.  Az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, emiatt a korábban készült fogsorok, fogpótlások a fogbeültetés után akadály nélkül viselhetők. A következő hónapok során a csont körbenövi az implantátumot, mely a biztos rögzítést garantálja. A stabil beágyazódás legalább 6-8 hetet vesz igénybe, ezután kerül fel a rögzített porcelán korona vagy híd.

Nagy szórás az árakban

Az árak relatívan egyre olcsóbbak, vagyis a beültetések szinte ugyanannyiba kerülnek, mint néhány éve. Tulajdonképpen az implantátum olyan, mintha autót vennénk, az alsó és a felső kategória közt széles a skála. - mondja dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogszakorvosa. - Ami drágább, általában azért kerül többe, mert azok a fejlesztőcégek, amelyek kitalálják az új technológiákat, először nyilván drágábban adják, a később ezek alapján készült más márkák pedig már olcsóbbak. Ezért megfizethetőbbek a magyar gyártmányok is. A minőséget azonban minden esetben komoly sztenderdek garantálják. 

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja