SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kullancs és szúnyogveszély: vérre menő küzdelem

Családinet [cikkei] - 2008-07-22
A számtalan betegséget terjesztő rovar és ízeltlábú közül a kullancs és a szúnyog jelenti a legkomolyabb betegségforrást az emberre nézve. Azonban míg a hazai lakosság viszonylag jól informált a kullancsok által terjesztett betegségek megelőzési módszereiről, addig a szúnyogokat méltatlanul mellőzik a felvilágosító hirdetések.
Kullancs és szúnyogveszély: vérre menő küzdelem

 

Ahogy a nyári időszakban a túrázók kiteszik magukat a kullancsok által hordozott vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme-kór veszélyének, addig a külföldre utazók sokszor választanak olyan úti célt, ahol reális veszélyt jelent az elsősorban szúnyogok által terjesztett malária. A nyugat-nílusi láz komoly veszélyt jelent az európai országok számára is.

A kullancsok olyan komoly betegségeket terjesztenek, mint a vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Az agyhártyagyulladás ellen védőoltást lehet kapni, azonban hátránya, hogy még a téli időszakban be kell adatni, hogy védettséget biztosítson a kora tavaszi hónapokra. A kismamáknak sajnos azzal is számolniuk kell, hogy ők nem kaphatnak védőoltást. A Lyme-kór ellen azonban semmilyen védőoltás nem véd, ráadásul a tünetek a fertőzést követően évekig lappanghatnak. Mivel a kullancs észrevétlenül csíp, kevésbé feltűnő helyekre fészkeli be magát, így a csípés időpontját nehezebben lehet megállapítani, sokszor a kór észrevétlenül lappang a gyanútlan túrázóban.

A szúnyogokról köztudott, hogy komoly szerepük van a malária és a nyugat-nílusi láz terjedésében. Egyik betegségre sem létezik megelőző védőoltás. A maláriáról a magyar lakosság kevésbé jól informált, mint a kullancsok által okozott megbetegedéseket illetően. Mindez köszönhető annak, hogy hazánkban gyakorlatilag nincs malária-veszély, malária-járványt fél évszázada nem regisztráltak. A nyári időszak kezdetével azonban fontos beszélni róla, ugyanis sokan választanak nyaralásuk úti céljaként olyan országot, ahol a malária elterjedt fertőző betegség. A WHO adatai szerint a legfertőzöttebb területek közé tartozik számos kedvelt egzotikus úti cél, mint például Kenya, India, Thaiföld, Mauritius, Brazília, Mexikó. Évente 100 országból mintegy 125 millió utazó látogat el a maláriafertőzés-veszélyes trópusi vagy szubtrópusi területekre, ebből közel tízezren meg is betegednek a jelentések szerint. Ugyanakkor a WHO becslései szerint a maláriás megbetegedések száma az utazók körében ennek mintegy a háromszorosa.

Ezzel szemben a nyugat-nílusi láz komoly veszélyt jelent az európai országok számára is. A betegséget az utóbbi időkben regisztrálták számos környező országban, de volt járvány az Egyesült Államokban is, ahol halálos kimenetelű fertőzés is előfordult. A betegség tünetei hasonlatosak az influenzáéhoz, azonban agyhártya- és agyvelőgyulladáshoz is vezethetnek. Kiemelten veszélyeztettek az idős- a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek, akiknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szövődmények.

A kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségek közül némelyikre létezik védőoltás, azonban a többségüket csupán a fertőzés után lehetséges kezelni. Mindegyik betegség gyógyítható, de akár életveszélyesek is lehetnek, vagy maradandó károsodást okozhatnak. Az orvostudomány minden betegséggel kapcsolatos álláspontja egyöntetű: a prevenció, az egyéni megelőzés elsődleges szempont. A kellő odafigyelés és óvatosság sokszor életeket menthet, vagy hosszabbíthat meg.

A kullancsok mintegy 30 százaléka hordoz valamilyen fertőző betegséget, melyek közül a Lyme-kór és a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás a legveszélyesebb. Egy legyengült immunrendszerrel rendelkező embernek, időseknek nem csupán ez a két igen veszélyes betegség jelent kockázatot. Mind a kullancs, mind a szúnyog előfordulhat bárhol, akár egy belvárosi parkban, akár egy lakótelepen is. Természetes élőhelyükön az átlagosnál nagyobb arányban vannak jelen, ami miatt a fertőzés kockázata is magasabb.

Ezek a betegségek egészségkárosító hatásuk mellett további kellemetlenségekkel is járnak. Az egyszeri túrázó sok esetben nem azért vizsgálja hazatérés után a karját, hogy mennyit erősödött a hegymászástól. Ez a fajta ideges kutatás megmérgezi az önfeledten eltöltött szabadidő idilli pillanatait. Mindez elkerülhető, ha előre gondolkodunk és megelőzzük a bajt, a kellemetlenségeket.

A védőoltás és a gyógyszeres kezelés is csupán a csípés utáni következményektől véd, azonban a teljes körű megelőzés mindjárt a csípéstől óv meg minket, mely egyéni védekezés kérdése. Az S.C. Johnson felismerte, hogy napjainkban a szúnyogok és kullancsok ellen leghatékonyabban az egyén tud védekezni az erre megfelelő szúnyog- és kullancsriasztó termékekkel, melyek közül az OFF! 4, míg az Autan akár 8 órán keresztül nyújt védelmet a rovarcsípésekkel szemben.


Tudta-e Ön, hogy

- a kórokozónak idő kell, hogy átjusson a fertőzött kullancsból az emberbe, ezért fontos, hogy minél előbb eltávolítsuk a rovart a bőrünkből?

- a kullancsok által terjesztett Lyme-kór egyes esetekben akár évtizedekig lappanghat, továbbá sikeres gyógyulás esetén újra kiújulhat?

- a kullancsok száma az elmúlt évtizedekben komoly mértékben növekedett, melynek oka az átlaghőmérséklet emelkedése és a meleg hónapok időtartamának meghosszabbodása?

- a kullancsok által terjesztett két fő betegség nem a leggyakoribb betegségtípus? A legtöbb kullancsban akár olyan magas lázzal járó betegségek kórokozói is találhatóak, mint a nyúlpestis, a Q-láz, illetve a kullancsláz, melyek a szívbetegek számára különösen veszélyesek.

- a vándormadarak révén itthoni csípőszúnyogok is terjeszthetik a nyugat-nílusi lázat illetve a maláriát? A malária halálozási aránya egyre magasabb, melynek oka az egyre nagyobb mértékű gyógyszer-rezisztencia, illetve a szúnyogok ellenálló-képességének a növekedése?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja