SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megőrült a macskám!- 2. rész

Kókai Kata [cikkei] - 2006-07-07
Az első részben már felfedtük a macskák viselkedésének okát. Most igyekszünk azt is megosztani a gazdikkal, hogy lehet megérteni egy macska viselkedését.
Megőrült a macskám!- 2. rész

A macskák nagyban különböznek a kutyáktól, éppen ezért sokan csak egyik, vagy másik fajt kedvelik. Míg a kutyák kivétel nélkül kedvesek és értékelik a simogatást, addig a macskák egyenként külön egyéniségek. Egyik macska az ajtót is ki tudja nyitni, a másik ellenállhatatlanul hízeleg gazdájának, de vannak olyanok is, akik gazdájukat csak egy idegennek tekintik. Meg kell értenünk viselkedésüket, logikájukat, hogy tudjuk miért viselkednek néha furcsán.

Milyen a normális macska?

Mi gazdik nem egyszer abnormálisnak ítéljük meg macskánk viselkedését, pedig valójában nem ismerjük általánosságban a macskák jellemzőit. Azt tekintjük alapnak amit már korábban láttunk; a házi macskákat, akiket mi neveltünk fel. Ha azonban idősebb macska kerül hozzánk, akit nem mi neveltünk, értetlenül állunk furcsa viselkedése előtt. Pedig valójában nem egyszer mi nagyítjuk fel a problémát, és csak egy természetes reakcióról van szó.

Macska logika

Nem egyszer nagy szemeket meresztünk a macskára, kidobjuk a lakásból, akár még kiabálunk is vele, ha olyat tesz, ami számunkra logikátlan. Könnyen előfordulhat, hogy az addig gondosan használt alom helyett a fürdőszobát, vagy éppen az ágyat jelöli ki kedvencünk mellékhelységnek.

Bármennyire is furcsán hangzik, az ő szemszögéből tekintve ez teljesen logikus. Nem egyszer az alom jelenti a problémát, a macska számára idegen és kényelmetlen anyag. Lehet, hogy a gazdinak az öntisztítós, kemény alom a legkényelmesebb, de a macska nem értékeli, hogy a kemény kavicsszerű anyag nyomja apró mancsait.

Csíkos bútorok

A macskatartók körében nem ritkaság az összekarmolt bútor látványa. Persze ezt is szeretjük macskánkra kenni, s azonnal személyes támadásnak vesszük. Pedig a macskák csak a legritkább esetben sértődnek meg annyira, hogy szánt szándékkal bosszantsák gazdájukat. A karmolászásnak rengeteg természetes oka van.

Először is a macskák igyekeznek jó állapotban tartani körmeiket. Velünk ellentétben ők nem rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel, így marad a bútorok, és minden elérhető tárgy összekarmolása. Emellett az izmaikat is tornáztatják, s területüket is megjelölhetik vele. A természetben a fákat használják erre a célra, lakásban tartva azonban a bútor tűnik a legmegfelelőbbnek.

Az agresszió

Mi emberek olykor nem értjük meg az állati viselkedést, pedig az evolúció korai szakaszában még mi is ilyen jellemvonásokkal rendelkeztünk. Nem egyszer megkarmolnak minket kedvenceink látszólag ok nélkül. Pedig valójában tudhatjuk, nem mi váltottuk ki ezt a reakciót. Lehet, hogy korábban már valami zavarta (észrevett egy idegen macskát az ablakban, vagy kutyaugatást hallott), s mi pont rosszkor jelentünk meg. Ritka eset, hogy egy macska valóban agresszívan viselkedik. Ez általában a gyermekkori rossz emlékeknek, a rossz nevelésnek köszönhető. Persze az is előfordulhat, hogy macskánk egy kicsit hevesebb természet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja