SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megőrült a macskám!

Kókai Kata [cikkei] - 2006-06-26
Sokak szájából hangzott már el a kijelentés „Megőrült a macskám!”. De vajon tényleg őrült? Vagy ilyen a macskák természetes viselkedése?
Megőrült a macskám!

Mielőtt megvásároljuk házi kedvencünket, elképzeljük amint este a kanapén eldőlve nézzük a tévét, kedvencünk pedig kedvesen odakucorodik és dorombol. Aztán amikor hazavisszük, kiderül, hogy nem is olyan kedves, nem csak szétrágja és összekarmolja a bútorokat, de a közelébe sem mehetünk. Vajon ilyen szeszélyesek a macskák, vagy ez csak reakció egy új helyzetre?

Optimális idő

Nem a gazdi hibája, ha a macska képtelen megtalálni a helyét, vagy éppen túl vad. A macskák 2-7 hetes korukban élik meg gyerekkorukat. Ahogyan egy felnőtt ember is agresszív ha gyermekkorában rossz környezetben nevelkedett, úgy a macska viselkedését is döntően befolyásolja élete első néhány hete. Ha korábban rosszul bántak vele, nagyobb korában is vad lesz. Ha pedig szeretetteljes gondoskodás vette körül, akkor felnőtt macskaként is ezt igényli.

Ha a macska tenyésztőjén kívül más ember nem került a kiscicák közelébe, s tőle sem kaptak megfelelő gondoskodást, megvásárlásukat követően az új gazdival szemben félénkek lehetnek. Ha pedig egy macska fél, ösztönösen biztonságos helyre húzódik és igyekszik kerülni minden kontaktust az idegenekkel. Olykor őrültnek tűnhet viselkedése, pedig csak igyekszik elmenekülni a félelem forrásától.

Véletlen balesetek

Nem egyszer a kiskori balesetek is távolságtartóvá tehetik a macskákat. Főként akkor, ha olyan gyerekekre vannak bízva, akik még nem tudják, hogyan kell bánni egy ilyen apró élőlénnyel. Előfordulhat, hogy meghúzzák a fülét, véletlenül rácsukják az ajtót, esetleg leejtik. Ezek az emlékek mind nyomot hagynak a macskákban, s felnőtt korukban ösztönösen távolságtartóak lesznek az emberekkel szemben. Ugyanakkor, ha kiskorukban rengeteg simogatást, finom ételeket és gondoskodást kapnak, akkor különleges társsá válhatnak.

A játék szerepe

A kiscicák életében a játék is fontos szerepet kap. Akár testvéreikkel, akár az emberekkel játszanak, az fontos hatással lehet felnőttkori személyiségükre. Ha a kismacska nagyobb cicákkal volt összezárva és állandóan hátrányos helyzetbe került, az kihat a felnőttkori személyiségére. A korabeliekkel való játék azonban segít fejlődésében.

Hagyjuk a macskát

Soha nem szabad egy macskát arra kényszeríteni, hogy játsszon, vagy mellettünk aludjon. Hagyni kell, hogy a saját tempójában alkalmazkodjon az új környezethez. A saját kis területe, melyen biztonságban érzi magát, csak az övé, és ez maradjon is így. Ne érintsük meg, amíg ő oda nem jön, ne próbáljuk evésre kényszeríteni, ha nem akarja.

Macskánk valószínűleg kiskori rossz emlékei miatt bizalmatlan. Akkor fog megbízni bennünk ha látja, hogy nem akarjuk bántani. Ehhez pedig szükséges, hogy alkalmazkodjunk hozzá. Néhány hét alatt megszokja jelenlétünket, és kedvesebb lesz.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja