SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Folytatódik a Budakeszi Vadaspark kezdeményezése a fajmegőrzésért

Családinet [cikkei] - 2023-12-21
A Budakeszi Vadaspark szervezésében idén harmadik alkalommal, december 8-án sikeresen zajlott a "A lopakodás nagymestere végveszélyben III." című szakmai konferencia. A rendezvény a Pilis-Budai hegység vadmacskái (Felis silvestris) köré szerveződött, hogy elősegítse a faj megőrzését a térségben és az országban. A fajmegőrző szakmai összefogás legfontosabb partnerei a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.
Folytatódik a Budakeszi Vadaspark kezdeményezése a fajmegőrzésért

A konferencián a Budakeszi Vadaspark bemutatta a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével 2021. óta valósul meg. A program célja a térség vadmacskáinak megóvása, a genetikailag tisztavérű egyedek és hibridek arányának megismerése, valamint élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése.

„Az őshonos fajok megőrzése, az erdőben való jelenlétük a felelős és fenntartható erdőgazdálkodás érdeke. Az általunk kezelt erdők minél több élőhelyet tudnak nyújtani a fajok számára, ökológiai értékük, természetességi állapotuk annál magasabb. Ezért teljes támogatással veszünk részt a Budakeszi Vadaspark fajmegőrzési programjaiban” – foglalta össze a Pilisi Parkerdő Zrt. részvételének hátterét Dr. Csépányi Péter, a Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese a konferencia köszöntőbeszédében.

„A Budakeszi Vadaspark eredeti küldetése a hazánkban őshonos állatfajok, az erdő komplexitásának és sokszínűségének bemutatása. Azért nincs nálunk például tigris vagy oroszlán, mert a szakmai küldetésünkkel nem egyezne a Vadasparkban való jelenlétük. Azzal, hogy az őshonos állatfajokat nem csak bemutatjuk, hanem szakmai partnerségek kialakításával, a tudományos háttér és a természetes élőhelyek biztosításával aktívan részt veszünk a fajmegőrzésben, meggyőződésem szerint a Budakeszi Vadaspark tevékenysége és küldetése jóval szélesebb és mélyebb értelemben hasznosul." – mutatott rá Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

Burányi Virág és Szabó Péter

A konferencia résztvevői hat előadást hallgathattak meg, melyek során kiemelt szerepet kapott a természetvédelem és a vadon élő állatok kutatása. Árvay Márton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselője a ragadozó madarak GPS jeladózásáról, Balogh Márta a Petesmalmi Vidrapark képviselője, az európai vidra neveléséről és repatriációjáról beszélt. Ezt követően Deák Gábor ismertette a keresőkutyák segítségét a természetvédelemben. A délutáni előadások során Teresa Nava az elárvult vadmacskák rehabilitációjáról, Gombkötő Péter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, a vadmacska GSM alapú egyedi jelölésének tapasztalatairól, míg Major Borbála a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság képviselője a Börzsönyben élő vadmacskák helyzetéről adott elő.

Az együttműködésben résztvevők az elmúlt években számos szakmai rendezvényen, futónapon és tematikus eseményen hívták fel a figyelmet a vadmacska védelmére. A kutatási tevékenységek is jelentős eredményeket hoztak, a Pilis és Visegrád térségben telepített vadkamerák több mint 20 ezer állatfotót készítettek, amelyek között több mint 20 vadmacska képet is sikerült rögzíteni. A Program során széleskörben nagy hangsúlyt kap az edukáció. Az óvodásoktól kezdve egészen az egyetemista közönségig interaktív módon oktatják a felelős házi macska tartás kultúráját és azt, hogy hogyan ismerhetik fel, és védhetik meg a vadmacskákat. A Vadasparkban és külső helyszíneken, valamint online és offline platformokon keresztül élményalapú módszerekkel hívják fel a figyelmet a faj megóvásának fontosságára.

Az évente megrendezésre kerülő konferencia remek lehetőséget biztosít a szakértők és az érdeklődők számára, hogy megvitassák a vadmacska védelmének jövőbeli irányait. Így az eredmények értékelése mellett, szót ejtettek a jövőbeli fajmegőrzési stratégiákról is.

A Vadmacska konferencia előadásainak anyaga a Budakeszi Vadaspark YouTube csatornáján elérhetők.

További információkért kérjük, látogassa meg Budakeszi Vadaspark weboldalát: www.vadaspark-budakeszi.hu és kövesse közösségi média felületeit:
www.facebook.com/budakeszivadaspark,
https://www.instagram.com/budakeszivadaspark
https://www.tiktok.com/@budakeszivadaspark

Nyitókép: Takacs Andras Attila

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja