SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért sír a baba?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-08-14
A kezdő kismamák néha túlzásba viszik az aggódást, hiszen az első napokban még nem túl gyakorlottak.
Miért sír a baba?

Az egyik legrémisztőbb dolog a baba sírása lehet, főként, ha nem tudjuk éppen miért sír. Néhány hét elteltével már világos lesz, hogy az egyik sírás a baba éhségét, a másik a pelenkacserét jelzi, de addig is idegeskedés helyett érdemes néhány trükköt elsajátítani, melynek segítségével megállapíthatjuk a sírás okát.

A sírás hét oka

Éhség

A kezdetekben még valószínűleg nem tűnik fel a gyakorlatnak kismamának, mikor igényli gyermeke az etetése. Persze papírforma szerint meg van adva az egyes etetések ideje, de minden babának megvan a maga ritmusa. Nem csak a sírás, de más jelek is utalhatnak arra, hogy hamarosan szoptatni kell. A baba fintorog, nyugtalanabb, vagy az anyai mell után kutat, ha ölünkbe vesszük. A kismama néhány hét után már pontosan felismeri az éhségre utaló jeleket, s még azelőtt megetetheti gyermekét, hogy sírásra kerülne sor.

Pelenkacsere

Néhány babát már az is zavar, ha egy ideig kap tiszta pelenkát, míg másoknak csak később van szüksége a cserére. Egy biztos, ha már kényelmetlen, sírással jelzi, hogy ideje a pelenkacserének. Az újfajta pelenkák a régiekkel ellentétben sokkal kényelmesebbek és nem irritálják a baba bőrét, így valószínűleg nem fog azonnal jelezni, ha ideje pelenkát cserélni.

Túl meleg, túl hideg

Az újszülöttek az anyaméh biztonságot adó, meleg környezetéhez vannak szokva, mely ideális hőfokot biztosított számukra. Éppen ezért, ha túl vannak öltöztetve, vagy éppen kevés rajtuk a ruha, sírással jeleznek. Nem csak az elalvásnál, vagy a napi öltözéknél fordulhat elő, hogy a baba sírni kezd, de akár pelenkacserénél, átöltöztetésnél is reagálhat a környezet hőmérsékletére.

Szeretetigény



Az újszülötteknek nagy változást jelent a világra jövetel. Addig a kényelmes, meleg, biztonságot nyújtó anyaméhben éltek, ahol minden tökéletesen megfelelt elvárásaiknak. Az új világba kikerülve azonban egy nagy és idegen helyet látnak, ahol csak a szülők jelentik a biztonságérzetet. Emiatt a babának nagy szüksége van az ölelésre, a törődésre, mely biztonságérzetet ad számára. Néha előfordulhat, hogy egyszerűen azért sír, mert ölelésre, édesanyja biztonságot adó melegségére van szüksége.

Zajok

A babák számára az egész világ új, minden egyes szereplőjével. Felismerhet hangokat, melyeket már az anyaméhben is hallottak, de az ismerősök rokonok, mind egy újfajta külső ingert jelentenek. Néha a babáknak is elege lehet az újdonságokból. Ahogyan egy felnőtt elfáradhat a sok tanulásban, úgy egy baba számára is fárasztó lehet egy nagy családi összejövetel, rengeteg új emberrel. Lehet, hogy nem azonnal fakadnak sírva, de előfordulhat, hogy a számukra túl mozgalmas időszak után sírósabbak lesznek.

Egyéb problémák

Előfordulhat, hogy a baba megbetegszik, esetleg fáj a hasa, ilyekor a hangulata is rosszabb, többet sír. Ezt a sírást biztosan minden kismama -még a legkevésbé gyakorlott is- észreveszi.

Sírás ok nélkül

Persze, ok nélküli sírás nem létezik, de előfordulhat, hogy nem tudjuk beazonosítani, mi lehet a rossz kedv oka. A baba rendesen evett, aludt, büfizett, az emésztése is jó, mégis sír. Nekünk felnőtteknek ez talán furcsa lehet, hiszen mi már nem emlékszünk rá milyen érzés megszületni, egy új világot megismerni. Néha a babának is lehet rossz napja, vagy egyszerűen csak zavarja valami.

Hogyan derítsük ki a sírás okát?

Egyszerűen próbálkozni, ellenőrizni kell. Próbálkozzunk etetéssel, ellenőrizzük a pelenkát, ringassuk karunkban a babát, és nézzünk körbe a lakásban, hogy zavarhatja-e valami (pl. a szomszéd zajongása, vagy a túl hangos TV). Előbb-utóbb megtaláljuk a sírás okát, de ha mégsem jönnénk rá magunktól, nyugodtan kérjünk segítséget a védőnőtől, vagy szüleinktől, ismerőseinktől.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja