SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafejlődés hétről hétre - 4 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2013-01-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre adunk szakértő választ cikksorozatunkban. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Babafejlődés hétről hétre - 4 hónapos baba fejlődése

Összefoglaló a négy hónapos baba fejlődéséről

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Hasról oldalra, sőt a hátára hengeredik, hason, alkarjára stabilan támaszkodva tartja mellkasát, fejét magasba emeli, felemeli lábait. Ha karjánál fogva ülő helyzetbe húzzuk, önállóan emeli fejét.

Távol lévő tárgyat is tud nézni, térlátása fejlődik.

A születéskor magával hozott immunvédelme legyengül, a sajátja még nem alakult ki, ezért hajlamosabb a megbetegedésekre. Ez időtájt a leggyakoribb a bölcsőhalál – az agykéreg átveszi az irányítást az ösztönös reflexektől, de a végleges légzésirányító mechanizmus még nem alakult ki teljesen (szerencsére a teljesen normálisan fejlődő csecsemők mindössze 2-3 ezrelékét érinti). Az okok máig nem tisztázottak.

A gégefő kezd elválni a szájpadlástól és lesüllyedni a végleges helyére: orron és szájon keresztül is lélegezhet már. Amikor az agykéreg elér bizonyos fejlettséget, kialakul a képesség, hogy a légzést akaratlagosan tudja irányítani: dönthet, hogy néhány másodpercig nem, máskor pedig mélyen és gyorsan vegyen levegőt. Ez teszi majd lehetővé az artikulált beszédet.

Megkapja a harmadik kötelező védőoltást. Ha eddig egyedül hagytuk az ágyon, a kanapén vagy az asztalon, hadd rugdalóddzon, játszadozzon egymagában, akkor ezentúl különösen figyeljünk rá. Bármelyik pillanatban átfordulhat hasról hátra, ha eddig még nem tette meg. 
 

 

 

 

 



 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS


Egy négy hónapos baba már különbséget tud tenni a „ma” és „na” szótagok között. Ez jellegzetesen a gagyogás időszaka. Ekkor fogja megedzeni a beszédképzéshez szükséges izomzatot, melyben mellesleg a szoptatás is segíti. Próbálgatja egymás mellett „előállítani” a mássalhangzókat és a magánhangzókat. Ebben a korban még érthetetlen halandzsát hallunk, függetlenül attól, hogy a babának angol, francia vagy japán az anyanyelve. Észrevehetően favorizálni fog egyes szótagokat, mint „ka”, „da”, „ba”, ismételgetni fogja ezeket, mert tetszenek neki és élvezi, ahogy ezek hangok a szájában keletkeznek.

Felfedezi kezét: játszik vele, szopja. Mindent, ami kezébe akad, megszemlél, ide-oda mozgat, szájába töm. Szívesen fekszik a hátán, hogy jól fel tudja fedezni a környezetét.

 

 

 





 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Fejét a hang irányába fordítja, elkápráztat bennünket első nevetésével, amikor játszunk vele nevetgél, kezével/lábával hadonászik, csukladozik. Észreveszi a szokatlan helyzeteket, ki tudja fejezni érzéseit (félelmet, ellenszenvet, haragot). Ha tudja, hogy fel akarjuk venni, nyújtja a karját.

Szemét arcunkra szegezi, ha elmegyünk mellőle, tekintete követ minket. Rámosolyog arra, aki szól hozzá, boldogan nyugtázza, ha valaki többet foglalkozik vele. Hangosan nevet, amikor játszanak vele.

Megjelenik a megkülönböztető mosoly (7 hónapos korig), amely konkrétan a szülőnek szól, idegenek láttán sírva fakadhat.

Szopás közben is nézi anyját, nyúl a tárgyak után, ha nem tudja elérni, dühösen sírni kezd.

4 és fél hónaposan a kisbaba talán megérti, mikor a nevén szólítjuk, bár még nem valószínű, hogy reagál rá. Édesanyja hangját akár a tömegben is felismeri, a fejét odafordítja, mikor meghallja a hangot.
 

HOGYAN ETESD?


Általában a szilárdabb táplálék bevezetésére a 6. hónap környékén szokott sor kerülni, de azoknál a babáknál, akik tápszert kaptak, nem pedig anyatejet, már a 4. hónapban meg lehet kezdeni a hozzátáplálást. Az első ételek lehetnek gyümölcsök (alma, őszibarack először), gluténmentes éltelek (rizs) vagy glutén tartalmúak (búza, rozs, zab), valamint főzelékfélék (először burgonya, amely jó sűrítő anyagnak is). Arra azonban figyeljünk oda, hogy a 4. hónap előtt ne adjunk glutént tartalmazó ételt a babáknak, viszont a 7. hónap előtt vezessük be őket fokozatosan!

Az ételek bevezetési sorrendje nem kötött, arra azonban figyeljünk, hogy egyszerre csak eggyel próbálkozzunk. Ha valamilyen problémát észlelünk a gyermeknél, vagy csak nem fogyasztja szívesen az adott ételt, akkor ne erőltessük!
 

 

 



 

 

HOGYAN SEGÍTHETED, FEJLESZTHETED?


Ha ültetjük és a fejét fogjuk, alul még meggörbül, de felül már majdnem egyenesen tartja a hátát. Ügyeljünk arra, hogy függőleges helyzetben a gerincét mindig megtámasszuk, amíg nem képes magától ülni (8-10. hónap). Hordhatjuk kenguruban már.

Hason "úszó" mozdulatokat tesz: mellkasát emelve kapálózik. Ha karjainkban tartjuk, vigyázzunk, mert amikor érdekes zajt hall, a fejét hirtelen fordulással a hang irányába kaphatja.

Játékai: vízzel megtöltött doboz, fedeles pohár pl. babszemekkel töltve (érdekes hangot ad), térdünkön lovagaltatás, arcjátékok: vicces fintorok, kukucskálás.

 

 



 

MIKOR VAN GOND?


Figyeljük minden hónapban a gyermekünk fejlődését! Ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez időben, hogy megfelelő fejlesztésben részesülhessen a csecsemő. Ebben korban a következőkre figyeljünk kiemelten:

  • mozgása nem fejlődik megfelelően, 1 hónappal késik a mozgásfejlődési mérföldkövek meglépése
  • nem követ színes tárgyakat, nem reagál arcokra
  • figyelme nem köthető le
  • nem gagyog, gügyög
  • nem reagál hangokra, fényekre.
     

 

 

 


 

 

Iratkozz fel BABAFEJLŐDÉS HÉTRŐL HÉTRE e-mail sorozatunkra! Add meg a születés dátumát és hetente megkapod az aktuális tudnivalókat babád fejlődéséről az első életévben.

Fotó: freedigitalphotos.net

3 hónapos baba fejlődése

5 hónapos baba fejlődése

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja