SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miből választhatok? Táborok fajtáinak csoportosítása, ismertetése

[cikkei] - 2004-05-31
Háromféle csoportosítás létezik, s ezek mindegyikét érdemes figyelembe venni, amikor a létező kismillió tábor közül kiválasztjuk a legmegfelelőbbet. Álljon itt rövid magyarázat mindegyik típushoz. A hozzájuk kapcsolódó konkrét ajánlatok linkjeinek megtekintéséhez kattintson a Linkajánlóra.
Miből választhatok? Táborok fajtáinak csoportosítása, ismertetése

1. Elhelyezés módja szerint:

-          Napközbeni tábor: reggel beveszik, késő délután kiadják gyermekünket, rendszerint ebédet biztosítanak, a többi napközbeni étkezésről a szülő gondoskodik. Előnyös a ki-sebb, vagy az átlagosnál ragaszkodóbb gyermekek számára. Általában tematikus táborok, de persze mindegyik fajta tartalmaz szórakoztató, kikapcsolódást segítő programokat is.

-          Bentlakásos tábor: annak teljes időtartalmára ottlakást biztosító tábor, a legtöbb helyen teljes ellátással. Lakott településen belül ez lehet diákszálló, kollégium, sőt iskolaépület (odahozott katonai ágyakkal), azon kívül lehet faházas, sátras kempingben, üdülőben az elhelyezés. Főleg nagyobb gyermekeknek, kamaszoknak ajánlható.

-          Vándortábor: nem egy helyen telepednek meg a táborozók, hanem naponta kétnaponta új helyre költöznek. Ilyenek a vízi- a túlélő- a madarász- és egyéb természetközeli táborok nagy része. Kamaszoknak, ügyeseknek, önállóaknak, bátraknak. Gyakran sok és sokféle felszerelés beszerzését kívánják meg.

-          Külföldi táborok: nagyon nagy körültekintéssel, alaposan mérlegelve válasszuk ki. Tizenhat éves kor alatt nem szerencsés egyedül külföldre küldeni a gyermeket, még szomszédos országba sem. A külföldi táborok felbecsülhetetlen előnye a spontán nyelvtanulás és a másság megtapasztalásának lehetősége, hátrányuk a tetemes anyagi áldozat: vízum, utazás, biztosítás, felszerelések, valuta stb.

 

2. Célközönség szerint:

-          Családi tábor: az egész – általában kisebb gyermekeket nevelő – család számára megrendezett és együttes elhelyezést biztosító táborok, változatos, inkább szórakoztató programokkal. Figyelem! Már létezik nagyi–unoka tábor is!!!

-          Gyermektábor: általános iskolásoknak, esetleg középiskola első két osztályosainak szánt táborok. Általában azok a jók és hatékonyak, amelyek közel azonos korosztály számára hirdetnek meg (pl. 8-10 éveseknek).

-          Ifjúsági tábor: felső-középiskolásoknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak; főleg benntlakásos vagy vándortáborok, esetleg külföldi oktató-, építőtáborok (pl. izraeli kibucok).

 

3. Tevékenység szerint:

-          Szabad programos: célja kizárólag a kikapcsolódás, a szórakozás, strandolás, kirándulás. Esetleg egy-két vetélkedővel, bulival tarkítják. Családi táborok jellemzője.

-          Vegyes programos: pl. angol lovastábor, úszás + számítástechnika tábor.Általában az egyik profilja oktató, másik mozgásos vagy relaxációs.

-          Sport/artista táborok: sportok, cirkusztábor (!), edzőtáborok. Erős fizikai igénybevételt feltételez.

-          Kalandtáborok: túlélő-, rafting., hegymászótáborok, fiatal felnőtteknek.

-          Természetközeli/természetvédő: madarász, barlangász, búvár, hegymászó, zoo-tábor, gyakorlati, elméleti képzéssel, sok motivációs játékkal

-          Művészeti táborok: zenei, képzőművészeti, irodalmi, dráma, népművészeti profillal, gyakran egy együttes, a tábor ideje alatt elkészített előadással/kiállítással zárul

-          Életmód/hobbi: egészség, fitness, jóga, fogyókúrás, személyiség-fejlesztő, játék, tanulásmódszertan (!!!),  film-fotó, modellező, akvarista, origami és egyéb profilok.

-          Idegen nyelvi táborok belföldön vagy külföldön: ideális, ha a nyelvkönyvek lapozgatása és napi biflázás helyett egyszerűen „csak” folyamatosan kommunikálnak az adott nyelven. Még jobb, ha van egy-két anyanyelvi táborvezető is a színen.

-          Hagyományőrző/történelmi: indián, nomád, honfoglaló, tanyatábor, sőt újabban: indiai kultúra tábor!

-          Vallási felekezetek táborai: annyi a meghatározó, hogy a táborvezetők az adott felekezethez tartozó pedagógusok, a táborok napirendjébe pedig beillesztik a napi szertartásokat, meditációt. Tematikailag azonban nagyon sokfélék lehetnek. Ide tartozik a cserkésztábor is.

-          Oktató: számítástechnikai, természettudományi táborok: ha már mindenképpen taníttatni akarjuk gyermekünket a napon való lebzselés helyett, akkor is próbáljunk olyan tábort találni, ahol az oktató- és a szabadidős programok egyensúlyban vannak...

-          Építőtáborok: egyes külföldi országokban még mindig van lehetőség zsebpénzért és kultúrális programokért, valamint a nyelvtanulás lehetőségéért cserébe nyári munkát végezni. Ide tartoznak a kibucok és a volunteer-táborok is.

-          Multikultúrális táborok: szerencsére már hazánkban is létezik különböző származású és szociális háttérrel rendelkező gyermekek számára meghirdetett táborok, általában nemzetközi jelleggel, és angol vagy francia nyelven.

-          A teljesség kedvéért: bulitábor. Jellemzően főiskolás, egyetemista táborfajta, mint az EFOTT vagy a Diáksziget, no meg a felsőoktatási intézmények gólyatáborai.

 

LINKAJÁNLÓ

 

Korántsem teljes a lista, mivel a már eddig is óriásira bővült választék az előszezon megkezdtével folyamatosan gazdagodik. Érdemes folyamatosan figyelni a felsorolt honlapok, valamint művelődési intézmények választékát. Kérjük kedves Olvasóinkat, értesítsenek bennünket, amennyiben tudomást szereznek vagy tapasztalattal rendelkeznek itt nem szereplő olyan táborokról, amelyet szívesen ajánlanának mások figyelmébe.

 

Általános információ:

 

www.taborozas.lap.hu

www.bmknet.hu

www.mtsz.bme.hu

www.tvn.hu

 

Táborgyűjtemények:

 

Családi táborok

www.csili.hu

www.marczi.hu

www.zimmezum.hu

 

Szabad és vegyes programos táborok

www.nyaritabor.hu

www.zanka.hu

www.kisvakond.hu

www.gyermektabor.hu

www.kamaraerdo.hu

www.nyit.hu

www.e-misszio.hu

 

Sport/artista táborok:

www.rekreal-sport.hu

www.kenutura.hu

www.lopofa.majsainfo.hu

www.na-tura.hu

www.vizitura.hu

www.josail.hu

www.bodremka.hu

www.wingchun.hu

www.horgaszto.hu

 

Kalandtáborok

www.eurotrekking.hu

www.rafting.hu

http://www.szekundum.hu/

http://www.tabor.mastercrok.hu

http://vilmoshaz.hu

http://mahosz.hu/tanfolyamok/kaland/htm

http://extremesport-siofok/tabor.htm

 

Természetvédő táborok

www.naturpark.hu

www.szeki.hu

www.e-misszio.hu

www.achilles.hu

www.mmi.hu

http://www.jatek-mester.hu/zootabor.htm

 

Vándortáborok

www.baraka.hu

www.vilaglato.hu

www.vandortabor.hu


 

Művészeti táborok

www.zeneszklub.hu

www.hungarianjazz.hu

www.gitarmania.hu

www.tanchaz.hu

www.ecdancestors.hu

www.classictanc.hu

www.hullamter.hu

www.szonyitabor.hu

www.muvesztabor.hu

www.keramiapark.hu

www.szinhaz.hu

 

 

Idegen nyelvi táborok

www.aisb.hu

www.berlitz.hu

www.kossuth-klub.hu

www.lumiere.hu

www.insideword.hu

www.nyit.hu

www.nyaritabor.hu

 

 

Multikultúrális táborok

www.utilapu.hu

www.cisv.hu

www.campus.com

www.csi.com

www.campUSA.com


 

Vallási felekezetek táborai

www.eletszava.org

www.christianity.com

www.nordenskjold.hu

www.cserkesz.hu

http://www.inventor.hu/regnum/ifi.htm

 

Oktató- és személyiségfejlesztő táborok

www.civitas.hu

www.marczi.hu

www.tanulasmodszertan.hu

www.mandala.civilport.hu

 

Életmód/hobbi táborok

www.humandesign.hu

www.boon.hu

www.tiszafitness.hu

http://skicc.hu/etka.htm

 

Építőtáborok, önkéntes táborok, kibucok

www.campUSA.com

www.viapacis.hu

www.mid.iport.hu

www.wfp.com

www.kia.co.il

www.izrael.lap.hu

www.cionista.hu

 

Bulitáborok

www.diaksziget.hu

www.efott.hu


 

Utazással, szállással kapcsolatos információ:

 

www. szallasinfo.hu

www.diakszallas.hu

www.nagyutazas.hu

www.utazas.com

www.internetravel.hu

www.travelport.hu

www.aktivhotels.hu

www.tourist.info.hu

www.Szallas.Net.hu

 

Oyeyele Monika

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja