SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi

Dr. Nagy Ágnes [cikkei] - 2010-08-13
Sorozatunk következő részeként a családi napközit mutatjuk be: előnyeit, hátrányait mind a gyermek, mind a szülő szemszögéből.
Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi

Először is: mi is az a családi napközi? Kislétszámú magánbölcsi? NEM!

A családi napközi a gyermekjóléti alapellátások között a bölcsőde, óvodai napközi, iskolai napközi MELLETT foglal helyet: azaz ugyanolyan hivatalos gyermekellátó hely, mint a többi. Csak épp mások a feltételek. 

A családi napközi mindig kislétszámú elhelyezést biztosít, ugyanis egy családi napköziben csak 5-7 gyermek gondozható (ekkor már 2 felnőtt kell a gyermekek mellé!). Egy ingatlanon belül létre lehet hozni több csoportot is, a lényeg, hogy egy csoportban csak ilyen kevés gyermek lehet. Egy igazán jó családi napközi hasonlít egy gyermekközpontú nagycsaládhoz. Az ellátható gyemekek életkora is rugalmas és tág: 20 hetestől (fél éves) 14 éves korig láthatóak el gyermekek a családi napköziben.

A rosszindulatú hírekkel ellentétben szigorú feltételekhez kötött a családi napközi létrehozása: ÁNTSZ engedély kell, és ha több csoport van az ingatlanban, akkor tűzoltóság, építésügy is. A vezetőnek el kell végeznie egy külön tanfolyamot, és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell évente részt vennie. A működési engedélyt a település jegyzője állítja ki.

A tapasztalatok szerint a családi napközit működtetők 70-80%-a pedagógus, így az sem igaz, hogy nem szakember van a gyermekekkel - bár fontos megjegyezni, hogy ez nem oktatási intézmény, hanem egy szolgáltatás, egy hely, ahol a szülőt kell pótolni addig, amíg nem tud a gyermekével lenni!

Nagyon sok szakhatóság ellenőrzi a családi napközit: az ÁNTSZ, a gyámügy, a működési engedélyt kiadó önkormányzat, ha a családi napközi állami támogatásban, ún. normatívában részesül, akkor az Államkincstár, az APEH, a munkaügyi felügyelet.

Előnyök:

  • a kis létszámú elhelyezés miatt viszonylag gyors a beszoktatás
  • szintén a kis létszámnak köszönhetően kevés a megbetegedés (mind az immunrendszer, mind a kisgyermeki lélek könnyebben viseli ezt a fajta közösséget)
  • rugalmas, a szülők igényeihez könnyen alkalmazkodik
  • speciális nevelési igényű, vagy sérült gyermek is könnyebben integrálható egy kis csoportbaGyerekek a családi napköziben
  • kiemelkedő tehetségű gyermek személyre szabott fejlesztése is könnyen megoldható 
  • testvérek együtt gondozása lehetséges (a tág életkori határok miatt)
  • óvoda, iskolai napközi helyett is működhet, nem csak a bölcsődés korosztályt képes kiszolgálni

Hátrányok:

  • mivel az állam csak töredéke normatív támogatást ad a családi napközibe járó gyermek után, mint az állami intézménybe (bölcsődébe, óvodába) járónak, ezért a felmerülő költségeket (bér, rezsi, könyvelő, stb) a szülőnek kell kifizetni, ezért legtöbbször ez egy fizetős szolgáltatás
  • mivel nagyon sok településen "mostohagyerek" a csana, sokszor nehéz ráakadni: gyakori, sajnos, hogy bár nincs bölcsőde (vagy nem elegendő a férőhely), túlzsúfolt az óvoda, mégsem ajánlják. (Természetesen vannak üdítő kivételek, és korrekt önkormányzatok!)

Amire oda kell figyelned:

  • nézzük meg, hogy van-e működési engedélye! A működési engedélyt ki kell függeszteni - ha elmegyünk érdeklődni, nyugodtan kérjük el. Az önkormányzatnál is megkérdezhetjük, hogy legális-e az általunk kiszemelt ellátóhely. Sorozatunk későbbi részében foglalkozunk majd még az illegális gyermekfelügyelet veszélyeivel! MINDIG HIVATALOS HYELYET VÁLASSZUNK A GYERMEKÜNK ELLÁTÁSÁRA!
  • nézzük meg, hogy milyen a tisztaság (hely, gondozók)
  • hallgatózzunk picit: gyermekkacagást hallunk, vagy hogy kiabál valaki a gyermekekkel?
  • nézzük meg, vannak-e a falon "gyermekművek": rajzok, stb.
  • hallgassunk a megérzéseinkre!

Kire bízhatod a gyermekedet? 1. rész - Nagyszülők és pótnagyi
Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter
Kire bízhatod a gyermekedet? 5. rész - Hatályos jogszabályok
Kire bízhatod a gyermekedet? 6. - Mennyibe kerül?
Kire bízhatod a gyermekedet? 7. - A gyerekek szemszögéből
Kire bízhatod a gyermekedet? 8. - Az édesanya szemszögéből

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja