SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megvan a bölcsőhalál lehetséges oka

Faragó Tamás [cikkei] - 2018-07-31
Egy új kutatás eredményei szerint egy génhiba lehet az oka - az izmok ingerlékenységének befolyásolásán keresztül - a bölcsőhalál bekövetkezésének.
Megvan a bölcsőhalál lehetséges oka

Több, eddig csak feltételezhető tényezőt okoltak a bölcsőhalál bekövetkezése miatt: a dohányfüst-expozíciót (passzív dohányzás), a hason altatást - még a túlzott betakarás miatt létrejövő túlmelegedés is szóba jött. Bölcsőhalálról (SIDS) beszélünk, amikor általában 2-4 hónapos kor közötti, látszólag egészséges csecsemők hunynak el előzetes betegség vagy bármiféle tünet nélkül.

Egy, a The Lancet folyóiratban nemrégiben publikált közleményben bizonyos génmutációk és a SIDS közötti kapcsolatra mutattak rá.
 

A vázizomzat egyik fehérjéje, egy nátrium-csatorna kódolásért felelős SCN4A elnevezésű gén mutációja játszhat szerepet a bölcsőhalálban. 

Az izmok ingerlékenységéért felelős nátriumcsatorna működésének a hibája többek között miotóniával (rendellenesség, amelyre az izmok összehúzódás utáni ellazulási idejének lassúsága jellemző), periodikus paralízissel (rohamszerűen jelentkező gyengeség és bénulás), kongenitális miopátiával (születéskor vagy röviddel utána jelentkező izomgyengeség), illetve súlyos izomgyengeséggel (myasthenia gravis) is kapcsolatba hozható. Az SCN4A genetikai variánsai az életveszélyes apnoés (potenciálisan súlyos alvászavar) és laryngospasmusos (légvételi képtelenség) csecsemőknél is kimutathatók.

Az SCN4A mutációk SIDS-ben betöltött szerepének a megismerésére bölcsőhalálban elhunyt csecsemők és kontrollként szolgáló egészséges, a kórtörténetében szív- és érrendszeri-, idegrendszeri-, illetve légzési panaszokkal nem rendelkező csecsemők szövetmintáinak a genetikai elemzését végezték el. Az SCN4A gén genetikai hibája jelentősen gyakoribbnak adódott a SIDS-ben elhunyt csecsemőknél, mint a kontroll-csoportba tartozóknál - derül ki brit és amerikai kutatók The Lancet folyóiratban közzétett eredményeiből.

A SIDS-ben meghalt csecsemőknél 4 esetben (1,4 százalékos arány) igazolták a funkcionálisan hibás SCN4A variáns jelenlétét, míg a kontroll-csoportba soroltak genetikai anyagában egyetlen esetben sem.


Génmutáció mint hajlamosító tényező

Úgy tűnik, hogy az SCN4A ritka genetikai variánsa a NaV1.4 csatorna funkciójának megváltoztatása révén szerepet játszhat a SIDS létrejöttében. Valószínűsíthető, hogy a genetikai hibával rendelkező csecsemők a légzőizomzatuk gyengesége miatt fogékonyabbak és érzékenyebben reagálnak olyan exogén tényezőkre, mint a cigarettafüst vagy a nem megfelelő alvási pozíció. Mindez esetükben hipoxiához vezethet, amire a respiratorikus zavaruk miatt nem tudnak adekvát fiziológiás választ adni.
 

Genetikai teszthez és gyógyszeres profilaxishoz vezethetnek az új ismeretek

A vizsgálati eredmények a jövőben genetikai tesztek bázisát is képezhetik, amiknek elsősorban olyan csecsemőknél lehet jelentősége, akiknek a testvére bölcsőhalálban halt meg. Jelenleg nem áll rendelkezésre profilaktikus (a betegség megelőzésére irányuló) gyógyszer, de a közlemény szerzői ráirányítják a figyelmet a karboanhidráz-gátló acetazolamidra, amit a hegyi betegség tüneteinek a megelőzésére és enyhítésére is ajánlanak, és ami SCN4A mutáció esetén is fokozza a légzés hatékonyságát.

Indexkép: pxhere

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja