SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden, amit a babahordozó fajtákról tudnod kell - Miért nem ajánlott a kenguru?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-10-16
Napjainkban a babák hordozása reneszánszát éli, egyre több anyukát (és apukát is!) látni az utcákon, cuki kis csomaggal a hátukon vagy mellkasukon. Az információhiány azonban akár veszélybe is sodorhatja kisbabádat.
Minden, amit a babahordozó fajtákról tudnod kell - Miért nem ajánlott a kenguru?

Ma modern, felvilágosult szülőnek számít, aki hordozza babáját, holott maga a szokás szinte az emberiséggel egyidős, jóval a babakocsik feltalálása előttről származik – és talán jobb is lett volna eredeti, ősi formájában megtartani azt. Abból a szándékból, hogy a legjobb, legmodernebb dolgokat adja meg babájának, igen sok szülő emeli le a polcról az első szemébe ötlő, bájos mintájú kengurut, anélkül, hogy utánajárna, valójában mit vásárolt. Cikkünk a babahordozás témáját járja körbe, s talán neked is segíthet a döntésben, ha épp hordozóvásárlás előtt álltok.
 

Kenguru vagy hordozó – nem mindegy?

A két dolog, bár nem egészen külön műfaj, leginkább távoli unokatestvéreik egymásnak. Közös vonásuk mindössze annyi, hogy mindkét eszközzel a testedre tudod rögzíteni a babádat, de ezzel ki is merül a lista. Az elnevezés találó, mivel a kenguru lényegében egy zseb, melybe belehelyezed a babád, egy nagyobbacska övtáskához vagy hátizsákhoz hasonlatos. A hordozás metódusát ezzel szemben inkább ahhoz lehetne hasonlítani, ahogy a majmok hordozzák kicsinyeiket. A kicsi teljes első testfelületével hozzád ér, magzatpózban, épp csak kapaszkodnia nem kell, ez az érzet pedig jóval közelebb áll ősi ösztöneinkhez.


Fotó: Tom Page / flickr
 

Mi a különbség?

A gerinc íve - A legfontosabb tényező, a baba testtartása ami minden hordozóban közel azonos és minden hordozónak sajátja. Az újszülött babák gerince ugyanis még C alakban meghajlott, ennek köszönhetik hason fekve azt a bizonyos összekucorodott, tündéri magzatpózt, melyben a legédibb újszülött fotók is készülnek. Számukra ez a legtermészetesebb, hiszen az anyaméhben is felhúzott lábakkal, hasonló testtartásban helyezkedtek el. Ahogy fejlődnek, gerinc körüli izmaik megerősödnek, fokozatosan egyenesednek ki, míg gerincük eléri a kívánt, kihúzott S-alakot, ebben azonban nem szabad siettetni őket. Mivel a kenguruk általában egyenes testtartásra ösztökélik a babákat - némelyikben még merevítő elem is van –, nagyon rossz helyre terhelik a baba súlyát a gerincen, olyan teher viselésére kényszerítve ezzel annak kis tulajdonosát, melyre még nem készült fel. Több fajtában kifelé fordítva kell hurcolni a kisbabát, amely testhelyzet pedig a kívánatoshoz képest pont az ellenkező irányba kényszeríti a pici gerincét.

Alátámasztás - A kenguruk általában csak kis ülőfelülettel rendelkeznek, a baba popsiját támasztó rész nem nagyobb egy pelenkánál, a kicsi lábai tehát lógni kényszerülnek és a teljes súly a medencén nyugszik. Ez a vérkeringésnek sem tesz jót, és hosszú távon rendkívül kényelmetlen, valamint a medencét teszi ki szükségtelen terhelésnek.
A jó hordozó térdhajlattól térdhajlatig alátámasztja a babát, így a testsúly nagyobb felületen oszlik el medencetájon, valamint fazonjától függetlenül a hordozót több ponton tudjuk meghúzni illetve lazítani, így elérhetjük, hogy mindenhol támassza a baba testét, tehát semelyik testrészére nem nehezedik extrém terhelés. Hogy megértsük a különbséget, képzeljük el, hogy lógunk valahonnan – miben lennénk inkább, egy testünket körül ölelő függőágyban, vagy egy bugyi formájú beülőben, melyhez két kötelet rögzítettek? Nem is kérdéses, melyik kényelmesebb.

A kényelem – Míg a hordozókendők vastag, erős, ám puha anyagát magunk húzhatjuk megfelelő feszességűre, és oda húzzuk, ahol kényelmes, a csatos hordozók pedig párnázottak, addig a kenguruk esetében kevés variációs lehetőségünk van. A - legtöbbször vékony - pántok fix helyen vannak, előbb utóbb vágni kezdik viselőjüket, kényelmetlenné válnak. A kenguru-fazonú eszközöket nem tudod maximálisan a testedhez rögzíteni, a legmodernebb darabbal is maradni fog egy kis bizonytalanság, amolyan „fityegés” érzet, minta a gyermeked himbálózna rajtad. Mivel a hordozásban lényeges tényező mindkettőtök komfortérzete, sokkal jobban jártok egy hordozóval, mely szinte a tested meghosszabbításaként idomul hozzátok és maximálisan kiszolgálja mindkettőtök kényelmét. Ezáltal a hordozás nem macera lesz, hanem igazi élmény babának és mamának (papának) egyaránt.
 

A babahordozó kendők fajtái - melyiket válasszam?

Számtalan hordozó létezik, mely a fent felsorolt fontos funkciókat mind képes betölteni. Hogy milyen rendszerűt választotok, főként az dönti el, hogy te melyiket kezeled a legkönnyebben. Ha a különböző csatokba gabalyodva fél óráig tart felvenned a babád, esetleg azt sem tudod biztosan, hogy melyik végét kösd melyikhez, a hordozás megint csak macerává válik, és a kicsi türelme egész biztosan elfogy. Érdemes több fajtát kipróbálni kölcsönzés útján, illetve hordozási tanácsadó véleményét is kikérhetitek, aki segít megtalálni a számotokra legmegfelelőbbet, tanácsaival segít megtanulni a legkönnyebb módon felvenni a babát. A legelterjedtebb típusok:


Szövött kendő - a legalapvetőbb típus

Erős, hagyományos, úgynevezett keresztsávoly technikával szőtt erős anyag, mely nagyjából 60-70 cm széles, hossza márkától, fajtától függően változó - a hordozó személy magassága, testalkata dönt arról, kinek melyik hossz a megfelelő, illetve az, hogy milyen kötést szeretnél alkalmazni. Az anyag statikáját gyengítő varrás nincs benne, az egész hordozó egy darabból áll. Előre, oldalra illetve a hátadra is felkötheted benne a babát, melynek több módja is van. A különböző kötések elsajátítása igényel némi gyakorlatot, mert a kendő anyaga nem ruganyos, pontosan kell megkötni, hogy mindkettőtöknek kényelmes legyen. Ugyanakkor az egyik legjobban használható, leguniverzálisabb, hiszen újszülött kötéstől - melyhez egész kicsiny kendők is léteznek, kifejezetten piciknek - az ülős, oldalsó kötésig bármelyikre használható, az első naptól akár az óvoda megkezdéséig.

  Szövött kendő  


Karikás kendő - a legkisebbeknek

A szövött kendő testvére, anyagát tekintve általában ugyanolyan, erős, szövött anyag, bár léteznek rugalmasabb típusok is. A különbség, hogy a kendő egyik végét egy karika fűzi össze, melyen a másik végét átbújtatva amolyan függőágy-szerű elrendezést kapunk, a testünkön átlósan. Kezelése könnyebb, mivel a karikában ide-oda csúsztatva az anyagot húzhatjuk-lazíthatjuk a kendőt, sávonként a megfelelő helyen, míg a kívánt szorosságot elérjük. Az újszülöttek “kisbéka” testhelyzetüket könnyedén fel tudják venni benne, de a nagyobbak is kényelmesen ücsörögnek anya csípőjén.

Karikás kendő


Rugalmas babahordozó kendő - kezdőknek

Hasonlóan a szövött kendőhöz, egy hosszú darabból áll, anyaga viszont nem merev, hanem rugalmas, puha. Felkötése emiatt valamivel könnyebb, ajánlott olyan anyukáknak, akik a kötések technikáját szeretnék elsajátítani, és később szövött kendőre szeretnének váltani. Ebben a kendőben csak a picikéket szabad hordozni, súlyhatára a legerősebb típusoknak is 10 kg-nál húzódik. Elöl hordozásra kifejezetten alkalmas és könnyű a használata, viszont ha hordozósok akartok maradni, kalkulálj vele, hogy le kell cserélned, ahogy a babád növekszik. Sok szülő félelme, hogy rosszul köti fel a kendőt, azonban a hibák javíthatók gyakorlással, a viselés kényelmesebbé tehető - szemben a formázott kendőkkel, melyek ugyanolyanok maradnak és nem segít a gyakorlás, ha esetleg nem megfelelő a hordozó.


Rugalmas kendő

 


Rugalmas, varrott babahordozó kendő

Az előbbi közeli rokona, rugalmas hordozó kendőből készül, azonban olyan, mintha már meg lenne kötve - a megfelelő átkeresztezési pontokon varrással van rögzítve, hogy könnyen belebújhass, vannak viszont szabadon mozgó részei is, melyekkel magatokra igazíthatod. Súlyhatára szintén alacsony, ezért ezt a fajtát is idővel cserélni kell egy nagyobbaknak is alkalmas darabra.


Mei-tai babahordozó

Keletről átvándorolt hordozó fazon. Egy négyzetes “zseb”-részből áll, ahová a baba csücsül, és két-két pánttal megköthető a derékon, illetve a vállon. Használata egyszerű, elöl és hátul is hordozhatod vele babádat, viszonylag sokáig.


Mei-tai hordozó


Csatos - félcsatos hordozó

A leginkább profi kinézetű - és a kengurura a leginkább hasonlító, de azzal nem összekeverendő! - hordozók. A derék- és vállpántokat csatok rögzítik, hosszuk a hátizsákokhoz hasonló csúszócsattal változtatható. A teherhordó részeken a pántok párnázottak, és kisebb csatok segítik a pontos igazítást, hogy mindketten kényelmesen érezzétek magatokat. Több típus is létezik, mely újszülött betéttel is kapható, azonban legelső hordozónak általában nem ezt ajánlják a tanácsadók, mivel nem támasztja úgy minden milliméteren az újszülöttet, mint egy kendő.

Félcsatos hordozó Félcsatos és csatos hordozó Csatos hordozó

 

Bármely hordozót válaszd is, a legfontosabb szempont, hogy melyik a kényelmes és szerethető számotokra - neked és a babádnak egyaránt. Ha nincs a családban, baráti körben olyan személy, aki rutinos a témában, ne a bababoltokban kezdjétek a keresgélést. Mindenképpen keressetek fel hordozási tanácsadót, hordozó klubot, kölcsönzőt - egyszóval olyan segítőt, akinek nem fűződik érdeke ahhoz, hogy a drágább eszközt vegyétek. Az üzletekben ráadásul ritkán van mód a kipróbálásra, a megfelelő helyen ezzel szemben nem csak a csomagoláson lévő leírást tudod elolvasni, hanem ténylegesen megnézheted, megfoghatod, kipróbálhatod a kiszemelt hordozót. Ha pedig döntöttetek, fedezzétek fel együtt a hordozás csodás élményét - és apát se hagyjátok ki a jóból!

Indexkép: Suzanne Shahar / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja