SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Szoptatás Világnapja - Augusztus 1.

Dobiné Olasz-Papp Nóra [cikkei] - 2011-08-01
"Óh, milyen csodálatos ajándék,
Az életet, megnyugvást adó meleg folyadék.
A női lét csodája, mellén nyugszik meg babája..."

Augusztus 1-jét 1992-ben nyilvánították a Szoptatás Világnapjának.
A Szoptatás Világnapja - Augusztus 1.

Miért is ünneplésre méltó a szoptatás és az anyatej? Lássuk a tényeket, érdekességeket:

  • A legtökéletesebb, legkönnyebben emészthető táplálék a csecsemők számára, mert tökéletes arányban találhatók meg benne az alkotóelemek.
     
  • Az előtej (kolosztrum) immunanyagban bővelkedik, mely segíti a magzatszurok ürülését, és ezáltal az élettani sárgaság is enyhébb lefolyású lehet.
     
  • A WHO ajánlása szerint az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás ajánlott, majd megfelelő hozzátáplálás mellett folytatható a gyermek két éves koráig vagy még tovább. Az ajánlás oka, hogy egy hat hónapnál fiatalabb csecsemő emésztőrendszere nem áll készen más táplálék feldolgozására, és kb. két éves korában erősödik meg az immunrendszere annyira, hogy boldoguljon az anyatej védő hatása nélkül is.
     
  • Csodálatos módon az anyatej összetétele mindig a csecsemő, kisgyermek igényeihez igazodik, bármely életkorban! Koraszülött babánál éppúgy, mint egy két éves kor feletti gyermek esetében! Az anyatej minősége soha nem romlik, nem lesz híg és elvizesedett, vagy kevésbé tápláló, mindig pont olyan, amilyennek lennie kell!
     
  • Az anyatej megfelelhet egy komplett étkezésnek is, hiszen a szopás elején ürül a hígabb, szomjoltó tej („leves”), és később ürül a sűrűbb, laktatóbb tej („főzelék”).
     
  • A szoptatás valóban véd egyes betegségek ellen, de ez nem azt jelenti, hogy az anyatejes babák soha nem lesznek betegek. Ám lényegesen kevesebbszer dőlnek ágynak ill. gyorsabb lefolyásúak ezen betegségek.
     
  • A szoptatás csökkenti a gyermek hízási hajlamát. Ennek oka, hogy az igény szerint szopizható gyermek, baba maga jelez, ha éhes vagy szomjas és nm egy rajta kívül álló rend szabályozza ezen mechanizmusait. Annyit és akkor fogyaszt, amennyit és amikor szeretné.
     
  • A szoptatás hatással van a fogazatra is, hiszen a szopómozgás „dolgoztatja” az arc izmait is, alakítja a fogazatot.
     
  • Pszichés megközelítésben a szoptatással automatikusan teljesülnek a baba igényei: biztonságérzet, szoros testkontaktus, érintés, szemkontaktus, válaszkészség alakulása, melyek mind a kötődést segítik elő, nem beszélve az anyatejben megtalálható számos nyugtató hatású anyagról, melyek az édesanyára ugyanúgy hatnak, ezzel megkönnyítve a babára hangolódást és az éjszakai pihenést, visszaalvást. Tévhit, hogy az igény szerinti szoptatás biztosításával a baba elrontható! Épp ellenkezőleg: ezen igény biztosításával a babában megerősítjük a személyes lét érzését, hogy vesszük jelzéseit, megfelelően válaszolunk rá, erősítjük önállóságának fejlődését, hiszen saját, személyes teret kapott, melyben kiteljesedhet. Természetesen idővel átalakul a teljes odaadás, jönnek a kompromisszumok, határok kijelölései, de abban biztosak lehetünk, hogy a válaszkész gondozás a legkiteljesítőbb forma ahhoz, hogy a baba kiegyensúlyozott, harmonikus, önálló nagy gyerek és később felnőtt legyen!
     
  • A szoptatás az egyik legkézenfekvőbb, leghatásosabb megnyugvást adó segítség újszülöttként, mikor a biztonságot adó, meleg, félhomályos, szűk kuckóból kibújik a zajos, hol hideg-hol meleg, fényes, tág külvilágba, majd később a nyugtalan éjszakákon, a fogzás fájdalmaiban, a szeparációs szorongás alatt azután  a dackorszak nagyon nehéz időszakában, vagy egy-egy nagyobb esés, sebesülés szerzésekor, egészen addig, míg babának, gyermeknek és édesanyjának ez örömet okoz. A nagy átlagot nézve a babák, ha rájuk van bízva a döntés, két és négy éves koruk közt választják el magukat. Ahhoz, hogy a gondozás később is válaszkész és szeretetteljes maradhasson, a saját határainkat is ismernünk kell! Ha nekünk már teher a szoptatás, hosszabb ideje nem hoz már pozitív érzést, hanem épp ellenkezőleg, lépni kell, szeretettel és türelemmel kell a fokozatos elválasztáshoz fordulni!
     
  • Nem mehetünk el a szoptatás édesanyára tett hatásai mellett: szülés után segíti a méh összehúzódását, csökken a mell- és petefészekrák esélye, sőt, a csontrák esélyét is csökkenti, és nem utolsósorban a kötődés kialakulását az anyában is megfelelően alakítja.
     
  • Láthatjuk, hogy a szoptatás nem pusztán a baba megetetéséről szól, ez testi-lelki táplálék, mely hosszútávon fejti ki hatását! Egy természetes út, mely lehet, hogy kicsit nehezen követhető egy mesterkélt, rohanó világban, ám a bizonyos belső hangra hallgatva, és valódi segítséget igénybe véve kellemesen követhető, kis nyugalom-szigetet teremtve ezzel a babánknak és így magunknak is, ezáltal párunknak is.
     
  • Természetesen nincs arról szó, hogy aki nem szoptat, rossz anya lenne! Ám ha nem szoptatunk, tudatosabb figyelmet kell fordítani a testkontaktusra, érintésre, összebújásra! Jó tudni, hogy a nők kb. 2-3 %-a képtelen a szoptatásra valamilyen fizikai rendellenesség miatt, ezért ha nem ebbe a körbe tartozunk, mégsem sikerül a szoptatás, érdemes lehet megkeresni az okát. A legfőbb problémát a helytelen információáramlás okozza, a tévhitek, a nem kompetens személyek tanácsai és a lelki hátterek. Ezen okok felderítésében segíthet pszichológus, szoptatási tanácsadó. éljünk ezzel a segítséggel!
     
  • Végül, de nem utolsósorban szeretném felhívni a figyelmet egy fantasztikus kezdeményezésre: ez pedig a Szoptatás Nemzetközi Szimbóluma:

szoptatas_vilagnapja

Ezzel a jellel hívják fel a figyelmet egyes helyeken- legyen szó akár  Állatkertről  vagy egy közintézményről - hogy az szoptatás-barát helyszín! Sajnos, jelenleg Magyarországon nem igazán elterjedt, de összefogással és együtt dolgozva elérhetjük, hogy a szoptatást támogató helyszínek gyarapodjanak és a szoptatás végre egy elfogadott, akár ünnepelt, de semmiképp ne szégyellnivaló tevékenység legyen!

Ünnepeljünk együtt kedves Édesanyák!

AdinaVoicu / Pixabay.com

Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja