SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért sír a gyermekem?

Kaszáné Dézsi Hajnalka [cikkei] - 2011-03-08
Anyaként sokszor át kellett élnem azt a helyzetet, hogy kisbabám vigasztalhatatlanul sír, én meg kétségbeesve próbálom megtalálni ennek az okát. Azzal a régi nézettel viszont nem értek egyet, miszerint "hadd sírjon, attól erősödik a tüdeje"!
Miért sír a gyermekem?

A csecsemők kezdetben csak sírással kommunikálnak, nem képesek szavakkal elmondani, mi is a bajuk, de várják a megoldást a szüleiktől. Az biztos, a sírás mindig arra utal, hogy a gyermek nem érzi jól magát, fáj valamije, valamelyik szükséglete kielégítetlen, vagy csak épp egy kis babusgatásra vágyik. A sírással mindenkor azt kommunikálja felénk, hogy segítségre van szüksége, ezért soha nem szabad ezt figyelmen kívül hagyni, mert ezzel megrendül a gyermek szüleibe vetett bizalma, úgy érzi, nem számíthat rájuk, és nem lesz boldog kiegyensúlyozott baba. A csecsemők minden szükségletüket másféle sírással fejezik ki, de nem egyszerű kitalálni, melyik sírás mit jelent, ebben szeretnék cikkemmel segíteni.

Amikor sír a kisbaba, az anyukája elkezdi keresni ennek az okát (éhes, szomjas, vagy tele a pelenka?), amikor rálel, mi a baj, elhárítja a problémát, és a gyermek megnyugszik. Ekkor megerősödik benne az a tény, ha nem érzi jól magát, sírnia kell, mert az anyukája tud majd segíteni rajta. Ez az alapja a biztos kötődésnek, a jó anya-gyermek kapcsolatnak. E tevékenység során viszont az anya is megtanulja, melyik sírás, mit jelent, és magabiztosan meg tudja szüntetni az okát.

A sírások nemcsak erősségükben, hangszínükben, különbözhetnek egymástól, hanem kiegészülhetnek egyéb mozdulatokkal, jelzésekkel. A következőkben saját elnevezéseket használva próbálom jellemezni őket, amelyek jegyei alapján bárki felismerheti, mikor melyikről van szó.

Hasfájós sírás:

A baba panaszosan sír, feszíti magát, lábát felhúzza a hasához, mászó mozdulatokat végez. A görcsöket, hasra fektetéssel, hasfájás masszázzsal lehet csillapítani.

Éhes/szomjas sírás:

Kezdetben a csecsemő csak nyöszörög, majd egyre türelmetlenebbé válik, közben cuppog, kezét szopni kezdi. Ennek felismerésében az is segít, ha már kialakult a baba napirendje, és már az első jeleknél tudni lehet, hogy éhes lesz. Ha a két étkezési idő között tapasztaljuk ugyanezt, akkor inkább szomjúságot jelez.

Álmos sírás:

Halk sírdogálás közben szemét lecsukogatja, de valami megzavarja ( fény, hang, a szülő nyugtalansága, feszültsége, kétségbeesése. Ilyenkor csendes, nyugodt környezetet kell neki biztosítani, esetleg mellre helyezni, és akkor megnyugszik, és el fog tudni aludni.

Ijedt sírás:

Az első hónapokban a csecsemők átkaroló(Moro)-reflexszel reagálnak az ijesztő dolgokra, melyet erőteljes sírás követ. Kiválthatja erős fény, hangos, éles zaj, akár saját tüsszentésétől is megijed, vagy egy tárgy, ill. személy váratlan felbukkanása is megijesztheti őket.

Beteg sírás:

Erőteljes akár éles sikoltozó sírás, amelyet nem tudunk semmivel csillapítani, a szülőkben is riadalmat vált ki. Fogfájásra jellemző, hogy hirtelen jelentkező, éles sírásba kezd, nyugodt játék vagy alvás közben. Fülfájásnál pedig kezével a füléhez kapkod sírás közben.

Elhagyatott sírás:

A gyermeknek minden szükséglete ki van elégítve, mégis nyugtalan, sírdogál, abbahagyja, újrakezdi a panaszkodást. Ilyenkor inkább társaságra van szüksége, jelzi, hogy közelségre, simogatásra, ölelésre, szeretgetésre vágyik.

Sértett sírás:

Éles, figyelemfelkeltő, néha sikoltozó sírás, amikor nem az történik, amit a gyerek szeretne, vagy elveszik a kedvenc játékát, mert biztos, hogy tiltott dolgot vagy a tesó féltett holmiját kaparintja meg.

Nyűgösség:

Ekkor a babának kényelmetlen valami, nem megfelelő a testhelyzete, tele a pelenka, túl meleg, vagy épp túl hideg a környezet, összegyűrődött a ruhája, vagy a pléd alatta, és nyomja, zavarja a fény, idegen tárgy, személy veszi körül, napirendjében következne a fürdés, vagy a levegőztetés, a cumiját, vagy a kedvenc kendőjét kéri, de időjárás változás és a holdtölte is nyugtalanná teheti a babát.

Kellő odafigyeléssel mindenki megtanulhatja néhány hét alatt, mikor miért sír a gyermeke. Ehhez persze az is kell, hogy az anyuka nyugodt, higgadt tudjon maradni, ne feszélyezze, mit gondolnak, mondanak mások, és tudjon a saját megérzéseire, hallgatni, mert csak így tud ösztönösen ráérezni, mik kell tennie. Teljes tanácstalanság esetén, ha már semmi nem segít, a mellre helyezés megnyugtathatja a picit.

Vannak csöppségek, akik több babusgatást igényelnek, és ezt ki is követelik maguknak. Meg kell nekik adni, amit kérnek, nem tudjuk őket felkapatni, mert nem fognak több törődést kiharcolni, mint amennyire szüksége van. Sokkal ártalmasabb sírni hagyni egy ilyen érzékeny kisdedet, mint megadni neki a vágyott szeretgetést. A baba minden jelzését le kell reagálni, mert ettől megnyugszik, boldog, kiegyensúlyozott gyermek lesz, és önbizalommal teli boldog felnőtté válik majd. Ez szerintem mindenkinek megér ennyit.

Fotó: Ben_Kerckx/Pixabay.com

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja