SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babaköszöntő buli: Hogyan szervezzük?

Családinet [cikkei] - 2010-01-14
Magyarországon is egyre népszerűbb az Egyesült Államokban már hagyománnyal rendelkező babaváró buli.
Babaköszöntő buli: Hogyan szervezzük?

Az összejövetelre, az unalom elkerülése végett, különböző játékokat találhatsz ki. A szokás szerint, a meghívottak ajándékokkal kedveskednek a jövendő szülőknek, hogy ezzel is terhet vegyenek le a vállukról.

ajandekA babaváró bulik alkalmával barátok, munkatársak jönnek el és adnak át ajándékokat, amit a babának szánnak. Legjobb a hetedik, nyolcadik hónapban megrendezni. Így nem feltétlenül kell attól félni, hogy megindul a szülés, vagy hogy a szülés utáni első hetekben ellepnek minket a barátok, kollegák.
Műfajából adódóan inkább a nők várják és élvezik. A terhességgel kapcsolatos témák nem minden férfit érdekelnek, és nem jó látvány egy ünneplés alkalmával unatkozó férfiakat látni. Próbáld úgy szervezni, hogy legfeljebb a kispapa legyen jelen, de ha nem ragaszkodik kifejezetten a jelenléthez, akkor kérd meg, hogy szervezzen aznapra az apukákkal közös programot.

Az összejövetelt magad is megszervezheted, de akár barátnőink is meglephetnek vele.

Helyszín és időpont kiválasztása

A buli lehet a kismamánál is, ez talán a legkényelmesebb számára. A legjobbak a délutáni órák, hiszen ilyenkor már fáradékonyabbak, nehezebben bírják a késő estébe nyúló bulikat. Szervezd úgy, hogy valaki elhívja otthonról, míg a többiek feldíszítik a lakását. Természetesen máshol is lehet a helyszín, a kedvenc étteremben, kávézóban, vagy egy barátnőnél, jó idő esetén parkban, piknikkel egybekötve is tökéletesen megrendezhető a buli.

Meghívók

A meghívók kiküldése szintén fontos pillanat. Kell találnod egy olyan időpontot, ami mindenki számára megfelelő és remélhetőleg az is marad. A meghívóban mindenképp szerepeljen a dátum és a helyszín. Az sem árt, ha finoman beleírod a születendő gyermek nemét, ezzel is sugallva, hogy egy kisfiúnak ne hozzanak rózsaszín body-t. A meghívókat akár otthon is el tudod készíteni, az erről szóló ötletek száma végtelen.

Egyedül nem megy

Ne akard egyedül megszervezni a bulit. Kérj segítséget barátnőktől, nőrokonoktól, a feladatok szétosztásával nem egy ember vállát nyomja majd a szervezés.

Ajándék kérdésTovábbi ajándék ötletek

Manapság egyre népszerűbb a lista írás. Ez a fajta megoldás itt is alkalmazható, ezzel is elkerülve, hogy 10 cumisüveget kapj és 20 ugyanolyan méretű body-t. A listát nem kell feltétlenül drága dolgokkal teleírni. Nyugodtan írhatsz olcsóbb és drága dolgokat egyaránt, így mindenki megtalálja a saját pénztárcájához illő ajándékot. Igyekezz minél pontosabb leírást adni, hogy mire is vágysz, így talán elkerülhetőek lesznek a félreértések, meglepetések. Külön öröm lehet, ha gondolsz a kispapára is. Egy kis apróság nem igényel nagy anyagi befektetést és biztosan örömmel fogadja, hogy rá is gondoltál.


DekorációDekoráció

Az amerikaiak ebben utolérhetetlenek. Lufik, lampionok, szerpentinek, konfettik. Próbálj úgy dekorációt választani, hogy az tetsszen mindenkinek.

Étel/Ital


Ebben az esetben is érvényes, hogy ne próbálj mindent egyedül megcsinálni, főleg ha magadnak szervezed a bulit. Nyugodtan megkérheted a barátnőidet, hogy hozzanak magukkal valami enni és innivalót. Előre meg lehet beszélni, ki hoz egy kis süteményt, ki csinálja a salátát. Az italokat tekintve fontos, hogy attól még, hogy a kismama nem iszik alkoholt, a meghívottak koccinthatnak az ő és kisbabája egészségére. Készülhetsz finom borral, sörrel, pezsgővel.

Játékok/hangulat

Ötleteket nyugodtan meríthetsz a lánybúcsús játékokból is. Elővehetsz egy régi babát és odaadhatod a kismamának, hogy emlékszik-e még, hogyan is kell textil pelenkával pelenkázni? Előveheted a régi kvíz játékokat is, ezeken általában jókat lehet mulatni. Készülhetsz kérdéssel a kismamáról, vagy akár a szülői párról, melyek megfejtéséért a vendégek is kaphatnak apró ajándékokat. Lehet kvíz kérdés a kismama hasának körfogata és kerülete. Rendezhetsz emlékezős versenyt. Mindenki felírja egy papírlapra egy kedves gyerekkori emlékét. Összegyűjtöd, a kismama felolvassa és kitalálja hogy kivel történhetett meg az eset. Ha nincs kedved játékot kitalálni, akkor maradhatsz a régi bevált társasjátékoknál is, mint az Activity, vagy a Tabu. Nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a megfelelő zene kiválasztásáról. Nyugodtan szólhat rádió, vagy épp a kedvenc CD-d a háttérben.

Takarítás

Hogy ne tartson a buli után órákig a rendrakás, használj műanyag vagy papír eldobható poharakat, tányérokat, így ezeket csak össze kell gyűjteni és mehet is a szemetesbe.

Búcsúzkodás

Ha már barátaid, rokonaid időt és pénzt nem kímélve eljöttek a babaköszöntő bulidra, akkor figyelj arra, hogy amolyan köszönő levéllel ezt meg is háláld. Nem kell nagy dologra gondolni, elég egy kis idézet, egy pár köszönő szó.

A babonák

Egy régi babona szerint nem jó jel, ha a baba születése előtt bármit kapsz vagy veszel a baba részére. Ha babonás vagy, a kellemes szórakozás legyen az, ami miatt összegyűlik a társaság. Kérd meg a meghívottakat, hogy semmilyen ajándékot ne hozzanak magukkal. Ezt akár bele is írhatod a meghívóba. Így marad a jó beszélgetés a barátnőkkel, az evés-ivás, hiszen a szülés után valószínűleg úgysem lesz ilyesmire időd.

Tejfakasztó

Ez már inkább a friss apukák mulatsága. A barátokkal összeülve beszélik át az elmúlt napok történéseit, élményeit.


Kíváncsian várjuk, Neked mi a véleményed a babváró/babaköszöntő bulikról?

A cikksorozat további részei:

Babaköszöntő buli 2.: Néhány szuper játékötlet a babaköszöntő bulira
Babaköszöntő buli 3.: Milyen ajándékot vigyél egy babaköszöntő bulira?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Összesen 8.000.000 forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben. A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.
A szerkesztő ajánlja