SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért baj, ha kimarad a kúszás vagy a mászás - így ösztönözd rá a babádat!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-07
A kúszással és a mászással a baba értelmi képességei és idegrendszere is fejlődik, ha pedig valamelyik kimarad, az egy életre szóló hátrányt is okozhat. Az iskolában jelentkező tanulási nehézségek 60 százalékáért felelős a kúszás vagy a mászás kimaradása.
Ezért baj, ha kimarad a kúszás vagy a mászás - így ösztönözd rá a babádat!

Hány hónapos korban kezd el a baba kúszni és mászni?

A babák általában 6-7 hónapos korban kezdenek el hason kúszni. 8-9 hónapos korban már gyakori, hogy négykézláb előre-hátra hintáznak, és 10 hónapos koruk körül kezdenek el mászni. Bár azt gondolnánk, hogy a mászás elengedhetetlen ahhoz, hogy a baba fel tudjon állni és elkezdjen járni, mégis vannak olyan gyerekek, akiknél egyszerűen kimarad ez a mérföldkő.
 

Komoly problémákat okozhat, ha kimarad a kúszás vagy a mászás

Ebből azonban komoly gondok is lehetnek, hiszen mind a kúszás, mind a mászás erősíti a baba felsőtestét és izmait, ami elengedhetetlen például ahhoz, hogy az iskolában meg tudja fogni a ceruzát, vagy hogy olvasásnál oldalirányú mozgást végezzen. Ha az izmok nem erősödnek meg, akkor instabil lehet a gyerek járása, és mozgáskoordinációs problémák is jelentkezhetnek, ami tanulási problémákban mutatkozhat meg.

Gyakran iskoláskorban derül ki, hogy a tanulási nehézségek, az ügyetlen mozgás vagy a beilleszkedési problémák hátterében az áll, hogy kimaradt a kúszás és/vagy a mászás.

Olyan problémák jelentkezhetnek, mint a:

  • diszlexia,
  • diszgráfia,
  • diszkalkulia,
  • de gondok adódhatnak a logika, a térbeli tájékozódás és az idegennyelv elsajátítása kapcsán is.

baba kúszikmassaoud el allaoui képe a Pixabay-en


A mászás előnyei
 

Javítja a finommotoros készségeket

Ide tartozik az egyensúlyozás és a szem-kéz koordináció is. Ezekre a készségekre nagy szükség van az iskolában is, például íráskor, vagy a labdajátékok során, de futáskor és ugráláskor is.
 

Javítja a problémamegoldó képességet

A mászás során a baba megtanulja felmérni a távolságokat és azt, hogy hogyan közlekedjen úgy, hogy ne ütközzön neki semminek, hogyan kerülje ki a bútorokat és a tárgyakat.
 

Megtanít döntéseket hozni

Merre induljon, milyen célt válasszon magának, milyen útvonalon, milyen sebességgel menjen. Ezekről mind folyamatosan döntést hoz, és egyben kockázatot is vállal
.

A jobb és a bal agyfélteke egyidejűleg, közösen működik

A két agyféltekés idegrendszeri funkciók nemcsak a mozgás és a beszéd, hanem a nyelvi képességek fejlődésénél is elengedhetetlenek.
 

Javítja a látást

Kiszemel egy távoli pontot, majd a padlóra összpontosít és halad a célja felé. Ezzel arra ösztönzi a szemét, hogy alkalmazkodjon a különféle távolságokhoz. Ez a későbbi életben például az autóvezetésnél vagy az iskolában a tábláról másolásnál is fontos.
 

Játékos feladatok, amikkel kúszásra, mászásra ösztönözheted a babád

baba mászik, mosolyogTatiana Syrikova fotója a Pexels oldaláról


Ha úgy látjuk, hogy a babánk kihagyná a kúszást vagy a mászást, akkor próbáljuk meg ösztönözni őt arra, hogy próbálja ki ezeket a mozgásformákat is.

Például így:

  • Hasonfekve tegyünk elé érdekes tárgyakat, és ösztönözzük őt arra, hogy utána nyúljon!
  • Próbáljuk ki a ritmikus ölbéli játékokat!
  • Gyakoroljuk a keresztirányú mozgásokat: biciklizzünk a lábaival hanyatt fekvésben, érintsük össze az ellentétes kéz- és lábfejét!
  • Négykézláb gyakoroljuk a hintázást, majd emeljük a karját felváltva előre. A mászás gyakorlásához készíthetünk akadálypályát párnákból, de használhatunk mászó alagutat is!


Ha kimarad a mozgásforma, forduljunk szakemberhez!

Ha még 10-11 hónapos korban sem kezd el mászni, akkor mindenképp forduljunk szakemberhez! Még nagyobb gyerekeknél is fejleszthető a mozgásforma kimaradásából keletkező egyensúly- vagy figyelemzavar.

Ha kérdésed van, fordulj bátran a Családinet szakértőihez, akik díjmentesen válaszolnak olvasónk kérdéseire.

Indexkép: Depositphotos,com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja