SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért baj, ha a babád nem mászik, hanem egyből jár?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-23
A babák általában 6-7 hónapos korukban elkezdenek kúszni, majd 8-10 hónapos koruk körül mászni, és végül elindulni. Ez az általános. Vannak azonban olyan gyerekek, akiknél a mászás kimarad, és felállás után egyből járni kezdenek. Mi a baj ezzel?

Miért baj, ha a babád nem mászik, hanem egyből jár?

Az én gyermekem sokkal ügyesebb, mint a többi!

Anyukás csoportokban állandó téma, hogy kinek mit tud már a gyermeke, hány foga van, mit eszik és milyen ügyesen játszik már. Sokszor megjelennek mozgásokkal kapcsolatos kérdések is, elsősorban arra vonatkozóan, hogy kinek mikor kezdett mászni vagy járni a gyermeke.

Sok anyuka büszkén újságolja, hogy náluk a baba nem vacakolt a mászással, hanem egyből elindult. Ők ennek nagyon örülnek, mert szerintük ez azt jelenti, hogy ő mennyivel ügyesebb a kortársainál.

A szakemberek azonban óvatosságra intenek, ha kimarad a mászás, mert számos szempontból fontos szakaszról van szó. Nagyon fontos mozgásforma a baba izmainak erősítése szempontjából, ezen felül fejleszti a motorikus és koncentrációs képességet, a szem és a kéz koordinációját, valamint a bal és a jobb agyfélteke kommunikációját.

A mászás összetett dolog, melynek során a baba számos dolgot megtervez. Először is a szemével megnézi, hogy mit szeretne elérni, megtervezi, hogy hogyan tud majd odajutni, min kell keresztül másznia, és milyen gyorsan kell mennie. Emellett hasznos tapasztalatokat is gyűjt a mozgás során, mint például, hogy nem tud átmászni az asztalon, ezért meg kell kerülnie, nem szabad túl gyorsan másznia, mert elborul, és az fájni fog. Sok-sok értékes tapasztalat, amit egy kedves tárgy elérése során szerezhet.

A mászás tehát a gondolkodást is fejleszti, és ezért is olyan fontos, hogy ne maradjon ki a babák fejlődéséből. Számos kutatás készült arra vonatkozóan, hogy azok a babák, akiknél kimaradt ez a mozgásforma, az iskolakezdéskor tanulási nehézségekkel szembesültek. Persze nem lehet 100%-ban csak erre fogni, de a szakemberek szerint befolyásoló tényező lehet.
 

Mit tehetsz, ha azt látod, hogy gyermeked nem szívesen mászik?

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ha a baba a kúszás után egyből felkapaszkodik és elindul, akkor ne nyugodj meg, ne intézd el annyival, hogy milyen ügyes, hanem konzultálj egy gyermek-gyógytornásszal.

Ha észreveszed, hogy babád nem szívesen mászik, akkor te is segíthetsz neki megismerni ezt a mozgásformát. Számos játék, mókás gyakorlat van, amit otthon is elvégezhettek. Ereszkedj te is négykézlábra, mutasd meg neki, hogyan tudsz egyik helyről a másik mászva eljutni. Alakítsatok ki akadálypályákat, ahol csak mászva szabad átmenni a párnákon. A gyerekek imádják az ilyen játékokat, és azzal, hogy ösztönzöd a mászásra, fejleszted a törzsizmait, illetve a számos olyan képességét, amire később, a logikus gondolkodás során szüksége lesz.
 

Mit tegyél, ha már kimaradt a mászás?

Ha a gyermeked már nagyobb, és korábban kimaradt nála a mászás fázisa, akkor sincs veszve minden. Számos, otthon is elvégezhető játékos mozdulatsorral sokat segíthetsz neki. Fordulj szakemberhez, hogy megismerd és pontosan, megfelelően tudd alkalmazni ezeket a feladatokat. A már nagyobb gyermekeknél is fejleszthető a mozgáskoordináció, a feladatok pedig jótékony hatásúak lehetnek egyensúlyzavar vagy akár figyelemzavar esetén is.

Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el ezeket a cikkeket is!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja