A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért baj, ha a babád nem mászik, hanem egyből jár?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-23
A babák általában 6-7 hónapos korukban elkezdenek kúszni, majd 8-10 hónapos koruk körül mászni, és végül elindulni. Ez az általános. Vannak azonban olyan gyerekek, akiknél a mászás kimarad, és felállás után egyből járni kezdenek. Mi a baj ezzel?

Miért baj, ha a babád nem mászik, hanem egyből jár?

Az én gyermekem sokkal ügyesebb, mint a többi!

Anyukás csoportokban állandó téma, hogy kinek mit tud már a gyermeke, hány foga van, mit eszik és milyen ügyesen játszik már. Sokszor megjelennek mozgásokkal kapcsolatos kérdések is, elsősorban arra vonatkozóan, hogy kinek mikor kezdett mászni vagy járni a gyermeke.

Sok anyuka büszkén újságolja, hogy náluk a baba nem vacakolt a mászással, hanem egyből elindult. Ők ennek nagyon örülnek, mert szerintük ez azt jelenti, hogy ő mennyivel ügyesebb a kortársainál.

A szakemberek azonban óvatosságra intenek, ha kimarad a mászás, mert számos szempontból fontos szakaszról van szó. Nagyon fontos mozgásforma a baba izmainak erősítése szempontjából, ezen felül fejleszti a motorikus és koncentrációs képességet, a szem és a kéz koordinációját, valamint a bal és a jobb agyfélteke kommunikációját.

A mászás összetett dolog, melynek során a baba számos dolgot megtervez. Először is a szemével megnézi, hogy mit szeretne elérni, megtervezi, hogy hogyan tud majd odajutni, min kell keresztül másznia, és milyen gyorsan kell mennie. Emellett hasznos tapasztalatokat is gyűjt a mozgás során, mint például, hogy nem tud átmászni az asztalon, ezért meg kell kerülnie, nem szabad túl gyorsan másznia, mert elborul, és az fájni fog. Sok-sok értékes tapasztalat, amit egy kedves tárgy elérése során szerezhet.

A mászás tehát a gondolkodást is fejleszti, és ezért is olyan fontos, hogy ne maradjon ki a babák fejlődéséből. Számos kutatás készült arra vonatkozóan, hogy azok a babák, akiknél kimaradt ez a mozgásforma, az iskolakezdéskor tanulási nehézségekkel szembesültek. Persze nem lehet 100%-ban csak erre fogni, de a szakemberek szerint befolyásoló tényező lehet.
 

Mit tehetsz, ha azt látod, hogy gyermeked nem szívesen mászik?

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ha a baba a kúszás után egyből felkapaszkodik és elindul, akkor ne nyugodj meg, ne intézd el annyival, hogy milyen ügyes, hanem konzultálj egy gyermek-gyógytornásszal.

Ha észreveszed, hogy babád nem szívesen mászik, akkor te is segíthetsz neki megismerni ezt a mozgásformát. Számos játék, mókás gyakorlat van, amit otthon is elvégezhettek. Ereszkedj te is négykézlábra, mutasd meg neki, hogyan tudsz egyik helyről a másik mászva eljutni. Alakítsatok ki akadálypályákat, ahol csak mászva szabad átmenni a párnákon. A gyerekek imádják az ilyen játékokat, és azzal, hogy ösztönzöd a mászásra, fejleszted a törzsizmait, illetve a számos olyan képességét, amire később, a logikus gondolkodás során szüksége lesz.
 

Mit tegyél, ha már kimaradt a mászás?

Ha a gyermeked már nagyobb, és korábban kimaradt nála a mászás fázisa, akkor sincs veszve minden. Számos, otthon is elvégezhető játékos mozdulatsorral sokat segíthetsz neki. Fordulj szakemberhez, hogy megismerd és pontosan, megfelelően tudd alkalmazni ezeket a feladatokat. A már nagyobb gyermekeknél is fejleszthető a mozgáskoordináció, a feladatok pedig jótékony hatásúak lehetnek egyensúlyzavar vagy akár figyelemzavar esetén is.

Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el ezeket a cikkeket is!

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja