SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Plüssök, rongyik, nyunyókák. - Miért ragaszkodnak a kicsik annyira bizonyos tárgyakhoz?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-04
Egy kedvenc mackó, egy kedvenc pelus, cumi, anya sálja vagy egy műanyagfigura. Vigasztárgyak. Így is hívják azokat a tárgyakat, amelyekhez a kicsik annyira ragaszkodnak, hogy mindenhova magukkal viszik. Miért ilyen fontosak a gyerekeknek ezek a tárgyak?
Plüssök, rongyik, nyunyókák. - Miért ragaszkodnak a kicsik annyira bizonyos tárgyakhoz?

Vannak szülők, akik már a baba megszületése előtt kiválasztják azokat a tárgyakat, amiket következetesen a baba közelébe tesznek, hogy majd az legyen az a bizonyos kedvenc. Mások pedig hagyják, hogy a gyermekük maga válassza ki a "legjobb” barátját.

 

Miért kezd valamihez ragaszkodni a kicsi?

A kisbabák eleinte csak az anyukájuk mellett érzik magukat biztonságban. Szeretik anya illatát, hangját, mozdulatait. Eleinte nem tudják, hogy ők és anya a születés után már két külön személy. Azt hiszik, hogy még mindig egységet alkotnak, ugyanúgy, ahogy a pocakban is. Körülbelül fél éves koruk körül kezdik észrevenni, hogy már nem így van. Ez általában keserves sírások közepette szoktott tudatosulni bennük. Nem tudják, hogy mi történt, anya hova lett, visszajön-e egyáltalán.

Számukra anya a minden. Ő jelenti a biztonságot, a nyugalmat, a vigasztalást, a kedvességet és a szeretetet. Ha ő nincs ott, akkor attól fél, hogy ezekről is le kell mondania. Csak kicsit később tanulják meg, hogy anya visszajön, nem tűnt el véglegesen. Viszont neki addig is lehetnek félelmei, kellemetlen érzései, amiket nem tud anyával megosztani. Ilyenkor jön jól, ha van a babának egy kis plüss állatkája, egy textilpelusa vagy bármilyen más tárgya, amit megölelhet, amihez hozzábújhat, aminek elsírhatja a bánatát. Addig, amíg anya tényleg vissza nem jön.
 

Milyen a jó vigasztárgy?

Ha egészen kicsi babának szeretnél ilyet adni, akkor legyél nagyon óvatos. Ne legyenek rajta olyan részek, amik leszakadhatnak, amibe beletekeredhet, ami alá beszorulhat, ami megnyomhatja az arcát vagy más testrészét.

Érdemes olyan plüssállatot választani, ami könnyen tisztítható és strapabíró, mert ha egyszer megszokja a kicsi, akkor nagy valószínűséggel sehova nem fog nélküle menni. Sem a játszótérre, sem a hóba, sem oviba, sem sehova. Jó, ha könnyen ki lehet mosni és nem szakad el 1-2 mosás után.

Nem kell megijedni akkor sem, ha a gyermek nem választ magának ilyen tárgyat. Sőt, az is előfordul, hogy mindig más tárgy nyújt neki vígaszt. Ilyenkor ne erőltess rá semmit, hagyd, hogy ő döntse el, hogy ragaszkodik-e valamihez annyira, hogy mindenhova magával vigye.

A szülők gyakran beszámolnak arról, hogy hiába vettek 2-3 ugyanolyan plüss babát, a gyermek csak azt az egyet fogadja el, amit legelőször kiválasztott. A másikat elutasította, mert nem olyan az illata, nincs rajta az a bizonyos folt, vagy például nem ugyanúgy hiányzik róla egy szalag. Ilyenkor sem érdemes ráerőltetni a másik babát, inkább találjatok ki valamilyen történetet, hogy mit csinál a kis kedvenc, amíg például a mosógépbe kerül. Megbeszélhetitek, hogy ő is megfürdik, mint ahogy ő szokott, vagy éppen elmegy apának segíteni.
 

Baj, ha a gyermek mindenhova magával cipeli a vigasztárgyat?

Sok anyukában felmerül a kérdés, hogy vajon mit rontott el, mert a gyermeke egy percre sem hajlandó letenni azt a bizonyos tárgyat. Vajon hiányt szenved valamiben? Vajon nem tudtak elég szeretet adni neki?

Szakemberek szerint a kötődés egy tárgyhoz, játékhoz nem utal arra, hogy a gyermeket bármilyen lelki sérülés érte volna. Éppen ezért ne érezd rosszul magad, ha a gyermeked el sem indul a kedvence nélkül. Inkább vond be "őt” is a mindennapi dolgokba. Ha a baba nem akar lefeküdni, akkor játszd el, hogy a kis kedvenc is nagyon álmos, neki is pihenni kell. Ágyazzatok meg neki a baba ágyán belül, fektessétek le, hátha úgy a baba is könnyebben álomra hajtja a fejét. Ugyanígy segítségül hívhatod az étkezések során. A kicsi biztosan élvezni fogja, hogy a kis kedvencének is saját tányérja van és saját ebédet kap.
 

El szabad-e venni a gyermektől azt a bizonyos vigasztárgyat?

Erőszakkal nem érdemes elvenni tőle, mert az bizony okozhat számára lelki törést. Nem fogja érteni, hogy miért nem viheti magával, miért nem lehet mellette. A gyerekek általában önállóan döntenek úgy, hogy elhagyják a vigasztárgyakat. Vannak, akik korábban, vannak, akik később. Persze szabályokat felállíthattok, ha úgy érzed, hogy a gyermek kellemetlen helyzetbe kerülhet miatta. Például, ha már olyan nagy, hogy iskolaelőkészítőbe jár, de még mindig vinné magával, akkor megbeszélheted vele, hogy a kis kedvenc oda már nem mehet, mert oda már csak nagy fiúk/lányok járhatnak. Beszéljétek meg, hogy ilyenkor hol fogja majd várni a nap végén. A kocsiban? Otthon az ágyán? Döntse el ő.
 

Mikor jelezhet problémát a túlzott ragaszkodás?

A vigasztárgyak használata teljesen normális gyerekkorban. Ha a kicsi mellette boldogan játszik társaival, nyitottan beszélget az óvónőkkel és sok minden érdekli, akkor nincs ok aggodalomra. Ha viszont azt veszed észre, hogy a gyermek minden figyelme a kedvenc tárgyra összpontosul, nem igazán kommunikál, nem szívesen játszik a társaival, nagyon befele fordul, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert valamilyen pszichés betegség is állhat a háttérben.

Pandémiás időszakban természetesen ezeket a tárgyakat fokozott odafigyeléssel kell tisztítani, ha a gyerek elviszi otthonról, leteszi valahová, más is megfoghatta stb., hiszen utána az arcához ölelve könnyebben átragadhatnak a vírusok a kicsi bőrére, vagy szemén-orrán keresztül a szervezetébe is bekerülhetnek.

Kép forrása: Ivone De Melo fotója a Pexels oldaláról

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja