SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

52 hetes (12 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
52 hetes (12 hónapos) baba fejlődése

52 hetes baba fejlődése
 

Testi fejlődés

Mennyi változást hozhat egyetlen év! A magatehetetlen, bebugyolált kis csöppség, akit a kórházból hoztunk haza, már önálló személyiség. Mobil, mászik, vagy trappol, esetleg járkál, egyik percben boldog, a másikban már szomorú vagy zárkózott, sokat megért abból, amit mondanak neki, és elképzelhető, hogy tud már 1-2 szót is. A legizgalmasabb az, hogy az utazás, amelynek során felnőtté érik, csak most kezdődött. A következő évben az elképesztően ügyes kisgyerekben kifejlődnek a nyelvi készségek, így olyanokkal is tud kommunikálni, akik anyunál és apunál kevésbé vannak tisztában a non-verbális jelekkel. Nehézkes járása lassan futássá, ugrándozássá és táncolássá alakul át. Továbbra is határtalan örömet jelent - meg persze néha bosszúságot is okoz - mindazoknak, akiket mindennél jobban szeret.
 

Szociális fejlődés

Egyévesen a tipegő kisgyerek megkezdte lassú és hosszú útját az önállóság felé. Felfogja, hogy ő egy külön személy, és gondoskodásunknak köszönhetően azt gondolja, hogy ő valaki roppant különleges! Ahogy telik az idő, önképe erősödik, kevésbé okoz neki gondot az idegenekkel való találkozás, valamint az, ha rövidebb ideig magára hagyjuk. Viszont szeretetünkre és támogatásunkra mindig szüksége lesz.
 

Intellektuális fejlődés

Ahogy a gyermek nő és változik, ezzel együtt szülői feladataink is átalakulnak. Bár a védelem biztosítása még mindig az első, legalább ennyire fontos, hogy bátorítsuk a világ felfedezésére. Az egyensúly megtartása különösen nehéz akkor, mikor a kisgyerek vágya, hogy mindent megnézzen, megérintsen, és megízleljen konfliktusba kerül a többi családtag igényeivel. Biztonságos helyen próbáljuk meg kielégíteni kíváncsiságát - alacsony konyhaszekrény tömve törhetetlen játékokkal, saját kertészkedő cuccainak kialakított kertrésszel - miközben megtiltunk számára néhány helyiséget, mondjuk a dolgozószobát, vagy a bátyó játékait. Lehet, hogy nem fog neki tetszeni, de értékes leckét kap a személyes határvonalakról.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja