SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 tévhit a szoptatással kapcsolatban

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-26
Az emberek imádnak tanácsokat osztogatni. Sokszor olyan témában is, amiről fogalmuk sincs. Általában így születnek a tévhitek, amik sok fejtörést okoznak például a kismamáknak. Melyikkel kell komolyan foglalkozni és melyiket kell figyelmen kívül hagyni? A szoptatással kapcsolatos tévhiteket jártuk körbe.
8 tévhit a szoptatással kapcsolatban

Egy újdonsült anyuka tele van bizonytalansággal. Vajon tudja majd, hogy mit kell csinálni, vajon jó anyuka lesz? Ezernyi kérdés zsong a fejében, így aztán nem nehéz elbizonytalanítani. Ehhez még hozzáadódik az is, hogy sorban jönnek a tapasztalt ismerősök, akik mind biztosak abban, hogy csak úgy lehet jól csinálni, ahogy ők gondolják.

Számos tévhit kering a szoptatással kapcsolatban. A mostani összefoglalóval a bizonytalan kismamáknak szeretnénk segíteni, hogy egy kicsit tisztábban lássanak.

Jöjjenek a szoptatással kapcsolatos tévhitek!
 

1.Ne szoptasd olyan gyakran, mert elhízik!

Szakemberek véleménye alapján azt lehet mondani, hogy egy kizárólag anyatejjel táplált és igény szerint szoptatott baba nem tud elhízni. Ha mégis úgy látod, hogy itt-ott megjelenik néhány kis husisabb rész, akkor sem kell aggódnod, mert ahogy elkezdődik a mozgásfejlődés, ezek villámgyorsan eltűnnek majd.
 

2. Az apukának semmi köze ahhoz, hogy tud-e az anyuka szoptatni!

Bár fizikailag tényleg nem tud részt venni a szoptatásban az apuka, de a támogató környezet megteremtésében igenis lehet szerepe. Vannak olyan apukák, akik az első hetektől kezdve igyekeznek néhány terhet levenni az anyuka válláról, nyugodt, békés környezetet teremteni a család számára azért, hogy az anyuka a babára koncentrálhasson. Ez a lelki támogatás nagyon sokat jelent a szoptatás sikeressége szempontjából is.
 

3. Nem érdemes szülés után azonnal mellre tenni a babát, mert még úgysincs tej!

Ez is egy tévhit. Az előtej már a várandósság alatt elkezd termelődni, így amint megszületik a baba, már azonnal a rendelkezésére áll. Az újszülött szopóreflexe a szülés utáni második óra során a legintenzívebb, így ha késleltetik a szoptatás elkezdését, az később a hatékony szopizás megtanulásában hátráltatja a babát.
 

4. Nem szabad gyakran mellre tenni a babát, mert fájni fog a hasa!

A kisbabák a születésük utáni időszakban egy rövid ideig feltűnően éberek, majd egy hosszabb alvási szakasz következik (ez akár 20 órát is eltarthat). Majd ezután újra éberebbek lehetnek és előfordulhat, hogy 2-3 óra alatt akár 5-10 alkalommal is mellre kéredzkedhetnek. Semmi tudományos alapja nincs annak, hogy egy kisbaba azért lesz hasfájós, mert gyakran van szoptatva. Így ettől nem kell tartani. A kezdeti időszakban teljesen normális, ha a szoptatások gyakoriak. Ugyancsak normális az is, ha a szoptatások időtartama teljesen változó. Idő kell hozzá, hogy az anyuka megismerje a kisbabája igényeit és megfelelően tudjon reagálni rá.
 

5. Azért nem alszik a baba éjjel, mert estére elfogy a tej!

Az anyatej összetétele és mennyisége változik a nap folyamán, ezért teljesen normális, ha a kismama úgy érzi, hogy estére kevesebb a teje. Fontos azonban, hogy reggel ugyan hígabb, estére azonban sűrűbb, tápanyagokban gazdagabb lesz az anyatej. Emiatt nem igaz az, hogy azért nem alszik éjjel a baba, mert nincs elég tej és éhes marad. Ugyancsak tévhit az is, hogy emiatt este kiegészítő táplálásra lenne szükség.
 

6. Egy alkalommal nem lehet 20 percnél tovább szoptatni, mert kisebesedik a mell!

A szakemberek szerint a mellbimbó kisebbesedését a nem megfelelő szoptatási technika eredményezi, nem pedig a szoptatás gyakorisága. Ha a baba megfelelően veszi a szájába a mellbimbót, akkor az a szájüreg hátsó részében helyezkedik el a szoptatás időtartama alatt, így védve van.

Ha a kismama ilyet tapasztal, akkor nem az a megoldás, hogy idő előtt abbahagyja a szoptatás, hanem az, hogy segítséget kér egy szoptatási tanácsadótól. Néhány gyakorlati jótanács hamar segít túllendülni ezen a problémán, így a baba és a mama is élvezheti a szoptatás előnyeit.
 

7. A családban senki nem tudott szoptatni, én sem fogok tudni!

Vannak olyan kismamák, akiket már a terhesség alatt azzal traktálnak a rokonok, hogy a családban senkinek nem sikerült még hosszabb ideig szoptatnia, ezért jobb, ha ő is felkészül erre. A szoptatási képesség azonban nem öröklődik. Sokkal inkább befolyásolja a sikeres szoptatást az, ha olyan szokásokat vesz fel a kismama, ami megzavarja a babát. Ilyen lehet például a cumiztatás, a cumisüvegből való teáztatás, a szigorú rend szerinti szoptatás vagy a korai hozzátáplálás. Ha az anyuka odafigyel a gyermeke igényeire, szükség esetén segítséget kér, akkor nagy valószínűséggel akkor is fogja tudja szoptatni a gyermekét, ha ez még soha senkinek nem sikerült a családban.
 

8. Csak akkor leszek igazi anya, ha legalább 2 éves koráig szoptatom a gyermekem!

Sajnos ez is egy olyan tévhit, hamis elvárás, ami lelkileg nagy terhet rak a kismamákra. Egyáltalán nem azon múlik, hogy valaki jó anyuka lesz-e, hogy tud-e szoptatni. A sok stressz, amit ezek a kijelentések okoznak nem segítenek abban, hogy az újdonsült anyukák bízzanak magukban, bízzanak a kisbabájukban és boldogan nézzenek a gyermekágyas időszak elé. Ha ilyen véleményeket hallasz, akkor inkább ereszd el a füled mellett, mert senkinek sincs joga megkérdőjelezni a te szándékaidat, anyai képességeidet. Bízz magadban, hallgass a belső hangodra és figyeld a kisbabád jelzéseit. Hangolódjatok egymásra és élvezzétek ezt a soha vissza nem térő csodás időszakot.

 

Kép forrása: Icaro Mendes fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja