SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mennyi kalóriát égethetsz el szoptatással?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-26
Sok kismamát foglalkoztat az, hogy szülés után vajon visszanyeri-e korábbi alakját. Bár a fogyókúra ilyenkor nem elsődleges szempont, a szakemberek mégis azt mondják, hogy a szoptatás bizony segíthet ebben.
Mennyi kalóriát égethetsz el szoptatással?

Az anyatej az újszülött kisbabák legfontosabb tápláléka az első 6 hónapban. Azon felül, hogy hozzájut a számára értékes tápanyagokhoz, a szoptatás számos pozitív hatással van a kis életére. Bizonyított tény, hogy azok a babák, akik több hónapon keresztül szopiznak, kevésbé hajlamosak például a fülproblémákra.

A romper.com internetes magazin szerint azonban a szoptatás nem csupán a kisbaba számára előnyös, hanem segíthet az anyukának is a kötődés kialakításában, illetve a kalóriaégetésben.
 

Hogyan segítheti a szoptatás a kalóriaégetést?

Az anyai szervezetnek az anyatej előállításához többletenergiára van szüksége, így minél többet eszik a kisbaba, annál több anyatejre lesz szüksége, az anyuka szervezete pedig több kalóriát éget el. A portálon megszólaló szoptatási tanácsadó, Andrea Tran úgy véli, hogy a szoptatás naponta átlagosan 500 kalóriát el. Természetesen ez szorosan összefügg azzal, hogy a kisbaba mennyi anyatejet fogyaszt el. Ha kisebb az étvágya, akkor ez a kalóriaszám is kisebb lesz.

A szakember felhívja az anyukák figyelmét arra, hogy a szoptatással elégetett kalóriákat a szervezet megpróbálja majd pótolni, így előfordulhat, hogy megnövekedik az anyuka étvágya. Ha pedig több kalóriát visz be, mint átlagosan, akkor nemhogy fogyni nem fog, de még az is előfordulhat, hogy súlygyarapodás lesz a vége.

Először is érdemes meghatározni, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy nőnek egy nap. Erre sajnos nincsenek konkrét számok, inkább csak irányszámokat szoktak feltüntetni. Az amerikai Women’s Health Magazine szerint a napi kalóriaszükséglet 1800-2400 kalória között van a nők számára. Ez egy átlagos érték, a mennyiségeket természetesen befolyásolják a napi tevékenységek.

Andrea Tran  véleménye alapján ha egy  nő szoptat és mellette egészségesen étkezik, csökkenti a bevitt kalóriák számát és beiktat némi testmozgást, akkor hetente fél-egy kg fogyással számolhat.
 

Milyen ételeket érdemes választani a szoptatás alatt?

Ha a kismama nem szeretne hízni, de úgy érzi, hogy megnövekedett az étvágya, akkor a szoptatási tanácsadó szerint érdemes egészséges, ám kalóriaszegény fogásokat beiktatni. Fontos, hogy az étkezése kiegyensúlyozott és változatos legyen, a felhasznált alapanyagok sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazzanak.

Jó választás lehet például:

  • hal
  • baromfihús, máj
  • zöldségek és gyümölcsök
  • diófélék, olajos magvak
  • hidegen sajtolt olajok (dióolaj, tökmagolaj, lenmagolaj)
  • rostban gazdag élelmiszerek (pl. teljes kiőrlésű pékáru, zabpehely)  

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy nincs egységes recept. Óva intenek minden kismamát a drasztikus fogyókúráktól, mert az sem az anyuka, sem a kisbaba egészsége szempontjából nem jó. Azt javasolják a szoptató nőknek, hogy legyenek türelmesek, amint lehet, kezdjenek el könnyű testmozgást végezni (a napi tempósabb séta a babával jó kezdet lehet), illetve kerüljék a feleslegesen bevitt, üres kalóriákat (pl. édességek, gyorséttermi ételek).  
 

Kép forrása: Wendy Wei fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja