SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szoptatás és táplálkozás

Török Zoltán [cikkei] - 2005-07-10
Az ember régóta gyanítja, hogy a terhesség és a szoptatás időszakában még nagyobb figyelmet kell fordítani a táplálkozásra és a mozgásra. Megpróbáltuk csokorba gyűjteni a legtöbbekben megfogalmazódott kérdésekre a választ. Bár jobban szeretjük a kiscsoportos beszélgetéseket ebben a tárgykörben, reméljük, segíteni tudunk olvasóinknak is ezzel a néhány gondolattal.
Szoptatás és táplálkozás

Szülés után, a mérlegen állva, a legtöbb kismamában felmerül a kérdés, vajon miképp lehetne a terhesség alatt összeszedett súlytöbblettől minél előbb megszabadulni? Sokan számolnak be azonban arról, hogy a szoptatás megkezdésével beindul a fogyás anélkül, hogy bármiféle diétába fognának. Ez teljesen természetes, ha a szükségletünknek megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasztunk. Ugyanis a tejképzés egy jelentős energiát igénylő folyamat. Ezt az energiaigényt a táplálkozási ajánlásokban előírt 3-500 többlet kalória, illetve a terhesség során felhalmozódott zsírraktár közösen hivatott fedezni. Ha az anya súlygyarapodása a terhesség alatt meghaladja az általánosan elfogadott értéket (kb.9-12 kg), illetve terhesség előtt is rendelkezett túlsúllyal, akkor meggondolandó, hogy mennyi többletkalóriára van szükség. (Sokan abból indulnak ki, hogy szakértők 20%-os súlygyarapodást ajánlanak. Igen, de mi a kiindulási alap? Ha valaki 10 kiló súlytöbblettel rendelkezik induláskor, akkor máris kap egy 2 kilós bónuszt?) Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a súlytöbblet oka a szervezet folyadék-visszatartásának következménye is lehet.

Az ajánlások 15-20 gramm többlet fehérjét is tanácsolnak. Ezzel is érdemes óvatosan bánni, mivel a fehérjével kapcsolatban az az igazság, hogy általában többet fogyasztunk belőle, mint amennyi a szükségletünk. Nemzetközi, hazai, de saját tapasztalat alapján is igazolható, hogy átlag 30-50%-kal túlesszük magukat fehérjéből. Ráadásul - legtöbb esetben - az állati fehérje az, ami a többletfehérjét képezi. Ez az ajánlás tehát annak szól, aki szükségletének megfelelő mennyiségben fogyasztja a fehérjéket.

Sokszor merül fel az a kérdés, vajon az anyatej összetételét mennyire befolyásolja az anya tápanyag ellátottsága. Vajon megkap a gyermek mindent a szopás során, amire szüksége van? Nos, amennyiben az anya táplálkozása a fogantatás előtt - és természetesen azután is - mentes a szélsőséges táplálkozási szokásoktól, divatos diétáktól, drogoktól, alkoholtól, cigarettától, táplálkozását szervezetének tényleges szükségleti értékei határozzák meg, akkor nincs miért aggódni. A természet ugyanis gondoskodik arról, hogy a szoptatáshoz szükséges anyagokat az anya szervezete a terhesség folyamán elraktározza. Bár ezek a "jelentős tartalékok" a legtöbb anyukát elszomorítják a szülést követő időszakban, szervezetük ebből pótolja az anyatejhez szükséges anyagokat. Amennyiben a táplálkozási és életvezetési hibák hosszú távon kísérik valaki életét, akkor bizony előfordulhat, hogy a tej nem tartalmaz elegendő tápanyagot. (Igaz, akkor hamar abba is marad a szoptatás.)

Sok szoptatós anyuka határozottan állítja, hogy bármit ehet, amit szeretne, mert a kisbabára ennek semmi hatása nincs. Ez a kijelentés teljesen ellentétben áll nagymamáink véleményével. Lehet, hogy mi kevesebb odafigyelést tanúsítunk már szoptatás alatt is? Egyáltalán mire kell figyelnünk? Kutatási eredmények ismerete nélkül is biztosak lehetünk abban, hogy a jól táplált anyák teje kiváló minőségű. A dohány, az alkohol, a különböző drogok és fűszerek illatanyagai azonban megjelennek a tejben, mint ahogy a méreganyagok is rontják a tej minőségét. Ezek nagyban befolyásolják a tej érzékszervi tulajdonságait. Ha együtt "élünk" a kicsivel, hamar észrevesszük, mikor van valami olyan az étrendünkben, ami nem kedvező a számára. A cigarettán, a kávén, az erős teán kívül ez lehet akár csokoládé, kóla, de lehet tej, kakaó, citrusfélék vagy egyéb gyümölcs is. Lehet valamilyen puffasztó étel, vagy fűszerek. Ha a gyermek nyűgös, keveset alszik, fáj a pocija, sokat sír, nem szopik rendesen, gondoljuk végig táplálkozásunkat. Mivel a pici élete a kezdeti időszakban szinte csak az evésre és az alvásra korlátozódik, jelzései is ezzel kapcsolatosak. Ha figyelünk gyermekünkre, a vele való szorosabb kapcsolat kialakulását segítjük elő. És a nagyon fontos, érteni fogjuk, mit szeretne.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy valamely étel és a csecsemőn megjelenő tünet között összefüggés van, akkor függesszük fel annak fogyasztását akár két hétre is. Ha nincs változás, akkor tovább kell keresni a jelenség okát. A nyersen fogyasztott hagymafélék okozhatnak hasfájást néhány kisbabánál. Az anyukát puffasztó ételek, mint a bab, a brokkoli, a káposzta vagy a karalábé a picire is kihathat. Okozhat hasmenést a túl sok barack, szilva vagy dinnye fogyasztása is. Higgyük el, a csokoládéfogyasztásnak is lehet hasfájás, hasmenés vagy székrekedés a következménye. Ha nem sikerül felderíteni a problémát, keressünk fel szakembert, aki segíteni tud, mielőtt bármilyen tápanyag, vitamin és ásványanyag pótlásba kezdenénk! Ugyanis - általában - a megfelelően táplálkozó anyukáknak csak bizonyos évszakokban szükséges vitaminpótlás a szoptatás alatt. Igaz, egyes vitaminok hiánya a tej vitaminszintjére is hatással lehet. Az alultáplált, diétázó kismamák esetében előfordul, hogy csökken a tejelválasztás. A kevesebb tej viszont gondot jelent a pici számára. A gyakori szoptatással általában elkerülhető, hogy csökkenjen a tej mennyisége. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás további előnye, ha a szoptató anyuka zöldséget, gyümölcsöt szívesen fogyaszt, a gyermekek is később szívesen fogadják el ezeket az ételeket. Ellenkező esetben a gyerekek minél nagyobbak lesznek, annál kevésbé lesznek hajlandók a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Különösen jellemző ez a tápszeren nevelkedett gyermekekre. Az ízekkel való ismerkedés idején tehát nagyon fontos, hogy ezek közül melyeket ismerik meg, milyen tapasztalatokkal fognak rendelkezni. Ez segítheti a szilárd ételekre való áttérésüket. Az érzékszervi tapasztalatok tehát nagymértékben kihatnak a jövőbeli igényekre.

Együnk változatosan tehát, hogy gyermekünk elegendő tápanyaghoz jusson. Ez viszont azt jelenti, hogy étkezésről étkezésre legyen táplálkozásunk változatos! Egy étkezésen belül azonban próbáljunk mértéket tartani! Az egész nap egyfélét ajánló diétákat, ahogy a többi diétát is, felejtsük el szoptatás alatt. Naponta több kis étkezés ajánlatos, a folyamatos evés azonban kerülendő. Sok anya ahányszor csak szoptat, mindig eszik valamit. Higgyük el, emésztőrendszerünk is igényeli a pihenést, ahogy mi magunk is.
Jó ötlet a heti étrendet előre megtervezni. Természetesen ettől még naponta kell bevásárolni, mert az áru tápértéke nagyon fontos szempont. Ezt pedig a friss termékek biztosítják leginkább. Nagyobb mennyiségű zöldség hűtőben tárolása, vagy az előre elkészített ételek újramelegítése rengeteg tápanyagtól fosztja meg az ételeket. Lehet, hogy a dupla adag étel elkészítése időspórolásnak tűnik, de szervezetünk meghálálja a tápanyagban dús ételekkel látjuk el. A szülés utáni nehéz napokban pedig nincs az a nagymama, aki megtagadná a segítséget. Zavarni sem zavarnak, ha elegendő feladatot bízunk rájuk...

Sokféle ital létezik, amivel a szoptatós kismama szomját szokta oltani. Itt két dologra érdemes odafigyelni. Az egyik, hogy ezek közül a legtöbb csak tüneti kezelés a szomjúságra, a másik, hogy a legsűrűbben fogyasztott italok inkább az ételek közé sorolhatók tápértékük alapján (üdítő italok, cukrozott italok - a cukrozott tea is -, ivólevek, tej- és tejkészítmények).

Mivel testünk kb. 70%-a víz, ezért a víz, és azok közül is a forrásvíz lenne a legmegfelelőbb ital, illetve az abból készült édesítetlen tea. Kevesen vannak azonban abban a helyzetben, hogy forrásvízhez hozzájussanak. A csapvíz sokak számára elfogadhatatlan, elsősorban minőségi kifogásaik miatt. Ebben az esetben a vízszűrés ajánlható. Kapható olyan szűrőberendezés, amelynek ára két-három hónap alatt megtérül az ásványvízzel történő összehasonlításban (itt a tényleges ásványvízre gondolunk). Ez a berendezés később is jó szolgálatot teszt, amikor a pici folyadékfogyasztása kerül előtérbe.



Ha valaki azonban az ásványvizet részesíti előnyben, akkor elsősorban a szénsavmentes fajtája ajánlható. A szénsav - bármennyire is kellemes sokak számára - terheli a szervezetet, mivel a bevitt savtól meg kell szabadulnia. A kiválasztásnál vegyük figyelembe, hogy az ásványvíz szervetlen ásványokat tartalmaz, miközben szervezetünk szerves ásványokról álmodik. Ezért minél kevesebb ásványt tartalmazó vizet vásároljunk, különös tekintettel a nátriumra. Ajánlatos a vizek fajtáját időnként cserélni, hogy elkerüljük valamely anyag túlfogyasztását.

A mozgás egyre inkább előtérbe kerül a szoptató nők esetében is. Mivel a babának (is) sok friss levegőre van szüksége, ezért kézenfekvő a napi több kilométer(!) séta, ami a mamának is jót tesz testsúlycsökkentés céljából. (Fokozható a hatás, ha a picit időnként kenguruba téve cipeljük. Testközelségünk így még plusz ingert is jelent a baba számára.)
A tornagyakorlatokkal csínján kell bánni ebben az időszakban. Túl intenzív mozgás a tejtermelésre is ártalmas, de a felszaporodó tejsav a tej ízét is megváltoztatja, ráadásul a felszabaduló méreganyagok is bekerülhetnek a tejbe. A gimnasztikai gyakorlatokat és a viselendő ruhadarabokat úgy kell megválogatni, hogy az kényelmes viselet legyen a tejtől feszülő mellek számára. Az ugrálással járó gyakorlatokat tegyük el szoptatás utánra. Tartsuk szem előtt, hogy a mozgás a szervezet élettani funkcióit segítő tevékenység. Az anyagcsere folyamatok alapvető támogatója. Szervezetünk minden egyes sejtjének szükség van tápanyagra, amely csak így biztosítható. Ezért mindenkinek szüksége van rá, akkor is, ha testsúlya ideális.

Aki úgy gondolja, sok lényeges dolog kimaradt, annak teljesen igaza van. Mi elsősorban a leggyakoribb kérdésekre próbáltuk megadni a választ. Ráadásul a mostani nyári időszak lehetőségeit vettük alapul. Viszont bármi kérdésük felmerül, készséggel állunk bárki rendelkezésére e-mailben, telefonon, személyesen A legtöbb kérdés természetesen a súlyvesztés lehetőségével kapcsolatos. Mivel ez személyre szóló kérdés, nehéz általános tanácsokat adni. Egy biztos, ha a szoptatás, az egészséges táplálkozás, elegendő folyadékfogyasztás és megfelelő mozgás ellenére sem indul be a fogyás, akkor érdemes utánanézni, milyen gátló tényezők akadályozzák ezt a természetes folyamatot. Szeptembertől újra tervezzük a kiscsoportos beszélgetéseket, ha van kedvük, jelentkezzenek e-mailen keresztül.

Török Zoltánné és Török Zoltán, három leánygyermek boldog anyukája és apukája

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja