SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szoptatás, anyatej, tápszer

[cikkei] - 2004-06-21
Mindenki tudja, hogy az anyatej a legideálisabb táplálék a kisbaba számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egyéves koráig a táplálék túlnyomó része anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve, mindamellett a kiegészítő-komfort-szopás lehetőségét is érdemes mindaddig fenntartani, ameddig azt a baba igényli, akár két-három éves korig is.
Szoptatás, anyatej, tápszer

         A szoptatás ideális táp- és immunrendszer-erősítő értéke mellett lehetőséget biztosít az anyának a korai anya-gyermek kapcsolat elmélyítésére. Az anyák több, mint 90 százaléka képes lenne szoptatni, akár ikreket is, ha elég önbizalommal, elszántsággal rendelkezne, és megkapná a szakemberektől és a családtól az ehhez szükséges segítséget, megerősítést!

Milyen jó lenne, ha a gyermekorvosok, védőnők MINDEGYIKE  először megpróbálná meggyőzni az édesanyákat: képesek szoptatni, és nem táblázatokkal, mérleggel, órarenddel riogatnák őket! Az időben kapott megfelelő, értő segítség oldja a feszültséget, és élménnyé teszi a szoptatást. Ezért nagyon fontos, hogy megbízható információk (pl. a La Leche Ligá-tól, a Szoptatásért Magyar Egyesülettől rendelhető ismeretterjesztő füzetek, illetve ezen egyesületek szoptatási tanácsadói, az Aktív Szülés Program babaklubjainak vezetőitől) beszerzése mellett saját anyai ösztönünket tekintsük irányadónak, és a szoptatás sikerére utaló legkisebb remény esetén se hagyjuk magunkat szándékunktól eltéríteni.

Ha a szoptatni képes édesanya valóban a megfelelő információval rendelkezik a szoptatásról, akkor nincs szükség mérlegre, drága és bonyolult fejőgépekre, csodateákra, semmilyen hókusz-pókuszra a szoptatás körül, a a baba ez esetben ugyanis épp annyi táplálékhoz fog jutni, amennyire szüksége van - igény szerinti szoptatás esetén épp akkor, amikor szüksége van rá!

Ha mégsem jön össze - muszáj tápszerhez nyúlni?

Ha már mindent megpróbáltunk, és mégsem sikerül szoptatni kisbabánkat, akkor is van remény, hogy anyatejhez juttassuk! Nyolc hónapos korukig ugyanis háziorvosi rendelvényre, ingyenesen kaphatnak anyatejet az arra rászoruló csecsemők. A jogosultak körét miniszteri rendelet határozza meg, eszerint ingyen anyatejhez juthat minden koraszülött, kis súlyú, allergiában szenvedő, fejlődési rendellenességgel élő baba, valamint olyan babák, akiknek édesanyja fizikailag átmenetileg vagy tartósan alkalmatlan a szoptatásra, fertőző betegségben szenved, illetve olyan gyógyszert szed, amely a baba egészségére veszélyes lehet. Kaphat anyatejet az a csecsemő is, akit elhagyott, vagy pszichés állapota miatt nem tud szoptatni az édesanyja.

Az anyatej igénylése rendkívül egyszerű: a gyermekorvos által felírt recept birtokában felkeressük a lakóhelyünk szerint illetékes anyatej-elosztót, ahol a védőnők megrendelik az anyatejet számunkra.

Egy baba számára kiadható anyatej mennyisége mindig az orvos által javasolt és felírt mennyiségtől, valamint az elosztóban rendelkezésre álló készlet nagyságától függ. Ezért nem mindig van garancia arra, hogy minden nap hozzájutunk a számunkra szükséges mennyiséghez, de ennek ellenkezője is előfordulhat, és esetenként többet is kaphatunk, amelyet lefagyasztva eltárolhatunk szűkösebb időkre.

Az elosztókban lévő anyatej pasztörizált, ezért két-három napig ugyanúgy eltartható a hűtőben, mint a bolti tej (+4 ºC!). Fogyasztás előtt óvatosan, mikróban a legalacsonyabb fokozaton, hagyományos tűzhelyen nagyon kis lángon, lassan melegítsük szobahőmérsékletűre, és rázzuk/keverjük fel, mivel az anyatej a tárolás során zsíros és vizes fázisokra válik szét. Ne forraljuk fel, mert úgy elpusztulnak a benne élő vitaminok, fontos tápanyagok. A már felolvasztott/felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet öntsük ki, ne használjuk fel újra.

Tápszer - mumus?

Fentiek ellenére nagyon is el tudom képzelni, hogy vannak olyan esetek, amikor sehogy sem megoldható az anyatejjel való ellátás. Például kisebb településekről, gépkocsi hiányában nehéz, egyeseknek talán éppen kivitelezhetetlen lehet naponta eljutni a legközelebbi városba, ahol az anyatej-elosztó állomás található...Nagyvárosok egyes kerületeiben pedig előfordulhat, hogy a túl magas igény miatt nem jutunk megfelelő mennyiséghez.

Ilyenkor nincs mit tenni, tápszerrel kezdjük táplálni kisbabánkat. Fontos, nagyon fontos tudni azt, hogy a tápszer nem mumus, nem méreg, és bár valóban nem versenyezhet az anyatej értékével, mégiscsak egy táplálkozási forma, amelyet végszükség esetén alkalmazhatnak az édesanyák! Jó lenne már elérni, hogy a tápszeres babák szüleire ne gyerekgyilkosokként tekintsen néhány, szoptatni képes anyuka, és sajnálkozó, lekezelő pillantásokkal, megjegyzésekkel ne keserítenék meg a tápszert adó mamák életét.

Senki sem ad, senki se adjon tápszert saját jószántából gyermekének. A tápszer akkor jön szóba, ha már valóban mindent megpróbáltunk a szoptatás érdekében, és mégsem sikerült. Ettől még nagyon jó anyák lehetünk, és a cumisüveges táplálást is lehet úgy alakítani, hogy az belsőséges, meleg érzelmi légkörben menjen végbe, amelyet egy kis spontán, a babával való összebújással koronázunk meg.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja