SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Csed jogosultság és összege

A szülés várható időpontja körülbelül 2021. október közepe és a kismamának van "A" munkáltatónál 2020.02.22 óta 4 órás, majd 2020.09.01-től 2 órás munkaviszonya mai napig is, e-mellé lenne most egy "B" munkáltatónál 6 órás munkaviszonya április 1-től, valamint felsőoktatási tanulmányait már több éve folytatja, ahonnan tudomásom szerint 180 nap beleszámítható a 365 nap jogosultságba. Az "A" munkáltatónál lévő 2 órás munkaviszony augusztus 31-én megszűnne. Maradna a "B" munkáltatónál a 6 órás munkaviszonya.
Az lenne a kérdésem, hogy ezek alapján jogosult lenne e a csed-re, vagyis meg lenne e a 365 napja a jogosultsághoz? Valamint a csed összege ebben az esetben mely jövedelmek (jogviszonyok jövedelmei) alapján számítódnának?
A nappali tagozatos tanulmányokat akkor lehet beszámítani az előzetes biztosításba, ha enélkül nincs meg 2 éven belül 365 nap. Ha megvan, akkor ez nem értelmezhető. Nem hiszem, hogy van olyan, hogy az egyik jogviszonynál nem számítják be, mert ott enélkül is rendben van, a másikba pedig igen, mert ott van jelentősége. Ha nem végzés után helyezkedik el a kismama, akkor teljesen kizártnak tartom, hogy ezzel lehetne játszani, de még ha így van, akkor is necces. Nincs ember, aki erről biztosat tud mondani, ebben a helyzetben nem pazarolnám a pénzt közterhekre, mert lehet, hogy kidobja az ablakon.
Párhuzamosan fennálló jogviszonyok esetén mindegyikben rendelkezni kell az előzetes és az aktuális biztosítással, áprilisban induló munkaviszonnyal októberig nem lesz meg a 365 nap előzetes biztosítás. Ha az A munkaviszony megszűnik, akkor az ott szerzett napok előzetes biztosításként beszámíthatóak a B-ből igényelt ellátásoknál, tehát itt rendben van az előzetes biztosítás. B-ben igényelt ellátás alapja a B-ben szerzett jövedelem.

Szakbarbár
2021-03-13 18:31:50
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja