SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Túlszedett Euthyrox az amenorrhea és hízás oka?

Tisztelt Balázs Csaba Professzor úr!

30 éves, nem szült, papillaris cc. es follicularis variansa miatt teljes pajzsmirigy eltávolításon (2011) átesett nő vagyok. Radiojód kezelést egyszer kaptam. Műtét óta Euthyrox 175microgrammot szedek.
9 évig szedtem Dienielle fogamzásgátlót, melyről Missee-re váltottam (most februárban) mert az elmúlt két évben minden hónapban egyre kínzóbbá vált a megvonásos vérzés előtti időszak.
Egy hónapból két hetem sírással, elképesztő puffadással, hányással, fejfájással és viselkedészavarral, mértéktelen evéssel telt, amíg nem jött a gyenge vérzés.
A Missee csak rontott a helyzeten, ezt elhagytam.
Azóta, 6 hónapja nem vérzek.
Még éhesebb vagyok. 8,5kg-ot híztam (52-ről, 61kg) Olyan éhes vagyok, hogy álmomban is eszem. Küzdök, de nem tudom megállni az evést. Fáradt és gyenge vagyok, ingerlékeny, főleg késő délután.
IR és PCOS nincs, korai menopauza AMH + Inhibin B szerint nincs. UH rendes petefészkeket mutat, 1mm méhnyálkahártyát...
TSH: 0,009 mIU/L
szT3: 5.5 pmol/L
szT4: 24.8 pmol/ L
Tireoglobulin: 0,19 ng/mL
A női hormonok, LH, FSH mind a follikuláris fázis ref.tart.-ba esnek.
Tesztoszteron: 0,72 nmol/L

Felmerült bennem, hogy amenorrheamat, és növekvő tömegemet talán a 175 microgramm Euthyrox okozza.
Az orvosok, akiknél jártam, azt mondták, ha csökkentem az Euthyrox adagot, rosszabb lesz a helyzet. Többet hízom és még fáradtabb leszek.
Létezik, hogy hiába ilyen alacsony a TSH-m, mégis hízom hiszen túl sokat eszem, amely a gyógyszer miatt van?
A PM "alulműködés" némely tüneteit produkálhatom ilyen módon?
Mit tegyek?

Tisztelettel köszönöm szépen, ha hajlandó végig olvasni.
Szeretettel, minden jót kívánok!






Tisztelt Kérdező!

Testsúlyának növekedést nem a csökkent pajzsmirigyhormon okozza és ezért annak emelését nem javaslom.
A részletes kivizsgálás előtt az alábbi étrendet javaslom:
Fogyasztásuk inkább részesítendő előnyben:
 Hús és húskészítmények: sovány marhahús, bárányhús, szárnyasok (csirke, pulyka,
fácán, fogoly sütve, bőr nélkül), házi- és vadnyúl, szarvas, őz, vaddisznó, sovány
sertéshús. Sovány hidegsült, szárnya sült, hátszínsült.
 Hentesáruk közül: baromfi- és pulykafelvágott, fehérpecsenye, baromfi párizsi,
baromfi virsli, nyers és főtt sonka zsír nélkül, marha-, pulykasonka.
 Hal: tőkehal, tengeri lazac, lepényhal, nyelvhal, pisztráng, fogas, csuka, compó,
makréla.
 Tej és tejtermékek: naponta legfeljebb fél liter sovány 1,5%-os zsírtartalmú tej
kétszeri elosztásban, tejeskávé, aludttej (fölözve), joghurt, kefir, 0%-os
gyümölcsjoghurt, sovány túró, félzsíros tehéntúró (10% zsír), 20% zsírtartalom alatti
sovány sajtok, Túra, köményes, Tenkes, Óvári, Derby. Tejfölből, ha okvetlenül
szükségesnek érezzük, és joghurttal nem helyettesíthető, akkor a zsírszegény, 12%-os
változatot válasszuk.
 Tojás: A tojás elkészítésekor kerüljük a sok zsiradék felhasználását
 Zsírok, olajok: a növényi olajok fogyasztása ajánlott: napraforgó-, olíva-, repce-,
kukoricacsíra-, lenmagolaj.
 Kenyér, pékáruk, tésztafélék: A gabonafélékben az élelmi rostok a héjban és
közvetlenül a héj alatt találhatók, számos vitaminnal együtt. Ezért fogyasszunk
magvas, teljes kiőrlésű gabonából, rozsból, készült kenyereket, péksüteményeket
(félbarna, barna kenyér, rozscipó, Graham kenyér, Bakonyi barna kenyér, magvas
kenyerek) és hántolatlan rizst. A fehér lisztből készült kenyér, kifli, zsemle, kalács
többségéből részben, vagy teljesen hiányoznak a fontos tápanyagok: vitaminok,
ásványi anyagok, nyomelemek, rostanyagok. A fehér lisztet kivonatos lisztnek is
nevezik, ugyanis a 100 g búzából a fehér liszt kiőrléséig a 2000 mg ásványi anyag és
nyomelem tartalomból 450 mg marad, a B-vitamin csoportnál a veszteség 70-85%,
az E-vitaminnál pedig 100%-os, a rosttartalom pedig 11,6 g-ról 2,2 g-ra csökken.
A búzakorpa tartalmazza mindazokat az anyagokat, amit a finom fehér kenyérből a
korszerű malomipari eljárás során kihagynak.
 A zabkorpa rendszeres fogyasztása 10-15%-os szérum koleszterin csökkenést
eredményezhet. A zabkorpa beszerezhető önálló termékként a búzakorpához hasonló
csomagolásban, de hozzájuthatunk zabkorpát tartalmazó müzli, zabkása, valamint
zabkorpa tabletta fogyasztásával.
 Főzelék és zöldségfélék: a legtöbb fajtájuk nyersen, párolva, főzve, vagy salátának
elkészítve ajánlott. Cékla, fejes saláta, kelbimbó, káposztafélék, karalábé, karfiol,
sárgarépa, petrezselyemgyökér, uborka, paprika, paradicsom, sóska, spenót, retek,
tökfélék, zöldbab, zöldborsó, hagyma stb. A burgonyából egyszerre maximum 15 dkgot fogyasszunk, mint önálló, vagy sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal készült
köretet.
 Gyümölcsök: szinte minden gyümölcs ajánlott nyersen, salátának vagy kompótnak
elkészítve alma, körte, citrom, narancs, grapefruít, meggy, valamint a rostokban igen
gazdag egres, málna, ribizli, illetve a belőlük készült nem cukrozott befőttek és friss
gyümölcsből készült ivólevek.
 Sütemények: sovány tejjel, értékes növényi zsiradékkal, lehetőleg tojásfehérjével,
kevés cukorral, illetve mesterséges Édesítőszerek: szaharin, ciklamát, aszpartam,
aceszulfán.
 Desszertek: gyümölcspuding, tejes pudingok sovány tejből, gyümölcs- és vizes
fagylaltok.
 Italok: víz, ásványvíz, rostos vagy szűrt, nem cukrozott gyümölcslevek, zöldséglevek,
gyümölcs-, és gyógyteák. Fogyaszthatunk mértékkel kávét is.
Fogyasztásuk nem ajánlott, illetve kerülendő:
 Hizlalt liba, kacsahús, szárnyas bőr, zsíros sertés-, marha-, birkahúsok, kolbász, hurka,
szalámik, felvágottak, belsőségek (szív, vese, máj, velő), húskenyér, kenőmájas.
 Tej, tejtermékek: napi 1/2 liternél több, zsíros (1,5%-nál magasabb zsírtartalmú) tej,
tejszín, sűrített tej, vaj, krémjoghurt, krémtúró, 20%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok,
pl.: Trappista, Ementáli, Edámi, füstölt sajtok, tejszínes krémsajtok, tejföl.
 Zsírok, olajok: sertés-, liba-, kacsazsír, tepertő, szalonnafélék, vaj, vajkrém, faggyú,
majonéz.
 Kenyér, pékáruk, tésztafélék: fehér kenyér és péksütemény, finomliszt és a belőle
készült száraztészták.
 Gyümölcsök: megcukrozott gyümölcsök. Ananász, banán, datolya, füge, szőlő,
szilva, mazsola, dió, mogyoró, gesztenye, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök. Nagy
mennyiségben a cukrozott befőttek, ivólevek, lekvárok.
 Sütemények : torták, leveles tészta, krémesek, fánk, piskóta.
 Édességek: csokoládé, csokoládé-bevonat, marcipán, nugát, tej- és tejszínkaramella.
 Desszertek: zsíros tejes vagy tejszínnel készült krémek, pudingok, tészták.
 Italok: alkoholos italok, szörpök, cukros üdítők, gyümölcslevek.
Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok
Hazánkban az utóbbi években mindinkább elterjedtek különböző étvágy-csökkentő
rostkoncentrátumok ételkiegészítők. Ezek alapanyaga általában valamilyen növényi eredetű
élelmi rost , melyhez vitaminokat, ásványi anyagokat adnak és vízzel vagy tejjel különböző –
pl. eper-, málna-, csokoládé – ízű itallá keverhetők. Ízük kellemesebb, mint a búza vagy
zabkorpáé .
A rostok elegendő folyadékfogyasztás esetén megszívják magukat vízzel , így telítettséget
eredményeznek , a vitamin és ásványi anyag tartalom pedig a fogyókúrában fenyegető
hiányállapotok megelőzésére szolgál. Ugyanakkor tudni kell, hogy diéta nélkül,
önmagukban nem fogyasztanak, csak az étvágyat csökkentik .
Kórházakban elsősorban a „7 és 17″ nevű, vízben oldható rost-koncentrátummal szereztek
kedvező tapasztalatokat. Étvágy-csökkentő hatásúak lehetnek a müzlik, gabonapelyhek, a
cornflakes . A müzlik összetételére figyelni kell !!, mert nem mindegyik használható
fogyókúrában, miután egy részüknek magas a szénhidrát, (cukor) és a kalóriatartalma.
Fogyókúrás gyógyszerek
A manapság alkalmazott gyógyszerek az elfogyasztott zsiradék felszívódását gátolják .
Mivel a zsiradékok a legnagyobb energiahordozók és a legjobb energiahasznosulásúak, ezért
ezek tápcsatornából való felszívódásának gátlása igen kedvezően alkalmazható a fogyókúra
során . A mellékhatásként időnként észlelt hasmenés hatékonyan segítheti a kezelést, hiszen
visszajelzést ad a fogyasztójának arra, hogy nem tartotta a javasolt diétát.
Amennyiben az előírt, kellően zsírszegény diéta mellett alkalmazzák, a gyógyszer jól
tolerálható . Csökkenti az étvágyat és az anyagcserét is fokozza . Az ilyen készítményekkel
elérhető többlet súlycsökkenés általában 5-10% közötti . Drága gyógyszernek számítanak, de
élete legfontosabb beruházása lehet ez, az egészségébe történő befektetés . A kockázatokról és
mellékhatásokról kérdezze orvosát.
A nem orvosi „csodakészítmények” és „csodamódszerek” hatásossága nem tekinthető
kellően bizonyítottnak tudományos szempontból. Általában elmondható, hogy az esetek nagy
részében lényegesen kevésbé hatékonyak, mint azt a reklámok sugallják.
Étvágycsökkentő szerek:
Csökkentik az étvágyat a metil-cellulóz, a guargumi, a különböző pektinkészítmények,
amelyek vizet vesznek fel, megduzzadnak és a teltség érzetét keltik. Ugyanakkor lassítják a
gyomor kiürülését is.
Glikémiás index (GI)!!!
Az éhségérzet viszonylag szorosan összefügg azzal, hogy az elfogyasztott étel milyen
mértékben emeli meg a vércukorszintünket . Ennek jelzésére megalkották a glikémiás index
(GI) fogalmát. Az index az ételeket a glükózhoz (szőlőcukorhoz) viszonyítva rangsorolja, ami
100 pontot ér.
© Az 50 alatti érték alacsony,
© az 50 és 70 közötti közepes,
© a 70 fölötti magas.
Ha csökkentjük az étkezések átlagos GI-értékét, akkor hosszabb ideig érezzük jóllakottnak
magunkat.
Ennek fényében kerülendő a ”fehér étel” : pl. a fehér kenyér, illetve gyakorlatilag bármi, ami
finomlisztből készült.
Kerülendők a magas cukortartalmú termékek (pl. a kóla GI-je 65 .) Problémásak még
a gyorsrizs , a hasábburgonya és a héjában sült krumpli (85) . Jobb az újburgonya).
Érdemes minél több rostot fogyasztani. Például teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret,
hosszú szemű vagy barna rizst, zöldségféléket (többségük GI-értéke alacsony), gyümölcsöt. A
cukor értelemszerűen kerülendő, de azért érdemes tudni, hogy a tejcsokoládé GI-értéke
csak . Mindazonáltal, mivel az elfogyasztott ételek átlagos GI-értéke számít, egy-két szem
héjában sült burgonya nem árt, ha salátával és egy szelet hússal esszük.
A makrobiotika táplálkozási logikája szerint tehát táplálékainkat úgy kell megválogatnunk,
elkészítenünk, hogy azok összhangban és egyensúlyban legyenek külső és belső
sajátságainkkal, szűkebb és tágabb környezetünkkel.
A következő felsorolásból mindenki számára eldönthető hogy alapvetően a jin vagy a jang
típusba tartozunk-e.
Ha jin típusúak vagyunk:
 rendszeresen, lehetőleg ugyanabban az időben együnk
 naponta egyszer, de inkább kétszer fogyasszunk meleg, főtt ételt;
 használjunk sokféle fűszert az ízesítéshez;
 a húsokat és a zöldségféléket apróra vágva készítsük;
 soha ne használjunk zsírt, inkább olajon, szeszben párolt ételeket készítsünk;
 sokat teázzunk, igyunk friss gyümölcsleveket
 ideális táplálék a rizs, a köles, a zab és a zöldségek, de nem nyersen;
 tilos a jégben hűtött ételek és italok fogyasztása.
Jo-jo effektus
Általában a testsúly a sikeres, jelentős fogyással járó, drasztikus fogyókúrák után újra több
lesz a kívánatosnál. A le- és fölfelé mozgó ügyességi játékhoz hasonlóan változik a testsúly
értéke is; hol lent van, hol fönt . Az oka pedig az, hogy az alapanyagcsere, azaz a szervezet
létfontosságú működéséhez szükséges minimális anyagcsere a drasztikus energiamegvonás és
fogyás hatására csökken (kisebb test fenntartása kevesebb energiát igényel), a fogyókúra után
a rendelkezésre álló ételmennyiség és kalóriafogyasztás növelése révén pedig megint
megemelkedik. A testsúly nagy ingadozásai az egészségre károsak és kerülendők.
Mielőbbi javulást kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-19 16:49:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja