SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

túlmûködés

Kedves Doktor Úr!

18 éve pajzsmirigy túlműködéssel kezelnek, először metothyrint szedtem, de allergiás reakció miatt propycilre váltottam. Többször abbahagyhattam a gyógyszer szedését, mert a hormon értékeim rendeződtek, egyébként is enyhén tért el a normál értékektől. 2021-ben szültem, azóta megint visszatért a túlműködésem, napi 1 propycilt szedek. Jelenleg megint normálisak a hormon értékeim (TSH:1,18; FT4: 13,05) Néhány hónapja foltos hajhullásom van, voltam kivizsgáláson több szakorvosnál is (mindent rendben találtak), mígnem az immunológus azt mondta, hogy elképzelhető, hogy a propycil okozza ezeket a tüneteket. Az immunológiai vérkép alapján a lupuszra is gyanakszik. Az endokrinológus és az immunológus is műtétet javasol, mert újra és újra kiújul a túlműködésem. Ha továbbra is szedem a gyógyszert nem kerülhető el ezek szerint a műtét, mert ismét kiújulna a túlműködésem? Kicsit tartok a pajzsmirigy teljes eltávolításától. Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy ha terhesen kezeletlen túlműködésem volt, már látszana-e a gyermekem fejlődésén? Eddig minden rendben van vele, gyönyörűen fejlődik. Válaszát nagyon köszönöm! Katalin
Tisztelt Katalin!

Több fontos kérdést tett fel, vizsgálat nélkül ezek egy részére kehet válaszolni:
1. Tisztázni kellene, hogy a pajzsmirigy túlműködése autoimmun eredetű-e?
2.A Propycilnek valóban lehet sok mellékhatása, így immunológiai is, de leginkább a májra lehet ártalmas. A pajzsmirigy túlműködése miatt alkalmazott gyógyszerek között gyakran alkalmazott készítmény a Propycil. Sajnos ez évben az USA-ban olya mellékhatásaira derült fény, amely miatt nemcsak az orvosokat, de a betegeket is időben szeretném figyelmeztetni (nem megriasztani). Az FDA (Food and Drug Administration) és az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) a következő történések miatt hívott össze rendkívüli tanácskozást és hozta nyilvánosságra ajánlásait.
Az elmúlt rövid idő alatt 32 Propycil tablettával kezelt betegnél tapasztaltak súlyos sárgasággal járó májelégtelenséget. Ezek közül 12 beteg meghalt, 5 betegben sikeres máj-átültetés történt. A megfigyelés alapján az orvosoktól és a betegektől különös gondosságot követel, ha ilyen gyógyszert szed a pajzsmirigybeteg. Lehetőség szerint ne adjuk, amennyiben feltétlenül szükséges, akkor a májfunkció ellenőrzése 4 hetente szükséges.
A másik gyakorta alkalmazott készítmény: a Metothyrin a fehérvérsejt számot csökkentheti, de a májelégtelenséget kiváltó mellékhatását nem észleltek. Egyetlen megszorítást tettek, hogy a terhesség első 3 hónapjában a Metothyrin a terhesek lehetőleg ne szedjék (a magzaton bőr fejlődési zavar (aplasia cutis) jelentkezhet (nagyon ritkán).
3. A túlműködés nem okoz bajt a babának (az esetegesen az anyából a magzatba átjutó antitestek ugyanis 21 nap alatt lebomlanak.
4. A definitív kezelés kérdésében a fentiek alaján egyénre!!!! szabott kezelés indokolt.
Jó egészséget kívánok,
tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2023-02-08 12:48:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja