SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Terhesség alatt Tsh

Jó napot kívánok!
Kis korom óta autoimmun pajzsmirigy alulműködő vagyok, erre hormongyógyszert szedek napi szinten.
Az orvosom májusban azt mondta hogy a korábbihoz képest (125mikrogramm) most naponta felváltva szedjek gyógyszert, így egyik nap 125mikrogrammot, másik nap 150mikrogrammot szedek a Letrox nevű gyógyszerből. Közben múlt héten még tudtam hogy terhes vagyok, most lehetek olyan 5-6hetes. El is mentem gyorsan vérvételre. Az eredményeim: Tsh 0,110
T3 5,1
T4 19,40
A kérdésem hogy jó ez így? Nem akarok gondot a babának, és leghamarabb csak péntek délután jutok el orvoshoz emiatt. Addig még telefonon se tudom elérni az orvost mert nyaral. A háziorvosok nem magyar, hanem orosz, sokszor azt se érti amit kérdezek, ebben pláne nem tud segíteni nekem. Várom válaszát, mert nagyon félek hogy baj lehet. A tegnapi vérvétel napon a 150mikrogrammot vettem be a gyógyszerből ha ez esetleg számít.

Kenyeresné Bencs Mónika

Tisztelt Kenyeresné Bencs Mónika !

A fenti kérdést szinte naponta teszik fel kedves Olvasók, betegek és kollégák egyaránt. Hosszas okfejtés helyett inkább irányelveket szeretnék leírni, hogy könnyebben eligazodhassanak ebben a dzsungelnek látszó ismerethalmazban. Betegeimtől tudom, hogy gyakran kénytelenek az internet különböző fórumain információt gyűjteni. Be kell vallani, hogy a hiteles adatok elérése nem mindig könnyű, sőt néha félrevezető is lehet.
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)

Mindenek előtt tisztázni kellene. hogy mi okozza, okozta az alulműködést (gyulladás?).Elérhetőségem:info@endokrinkozpont. hu
A naponta eltérő dozírozásnak semmi értelme nincs (erre korábbi cikkeimben ezen a honlapon már kitértem. Egyelőre a 125 ug-t szedje és a további immuno-endokrin vizsgálattól függően lehet a kezelésen változtatnia.
Tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-27 16:01:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja