SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

sperma javítás

Kedves Doktor úr!

A férjemnek pénteken volt meg a spermavizsgálata, ami alapján látom énis, hogy nem lettek jók az értékei, mennyiségre és minőségre sem megfelelő.
Van élő spermium, de a háromnegyede nem mozgó. Érdeklődnék, hogy mivel tudnánk természetes vagy gyógyszeres úton ezen javítani, hogy mihamarabb sikerüljön a babánk? Nálam nincs probléma, a vizsgálatok alapján. Várom válaszát, köszönöm szépen.
Tisztelt Kérdező!

Ez valóban komoly gond, de lehet segíteni.Részletes kvizsgálás után
Hogyan? Először is:
Várandóság előtti vizsgálatok:
• ciklus 3. és 21. napi hormonpanel: FSH, LH, prolaktin, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron. Ezeknek a hormonoknak a bonyolult összhangja, kölcsönhatása szabályozza a női ciklust. Alap vizsgálatok, melyeket még a nem meddőségi nőgyógyászok is néznek néha (a jobbak legalábbis…), alkalmas a ciklus követésére. Javaslatom: időről időre ellenőriztesse őket, ne csak egyszer.
• nőgyógyászai ultrahang, citogenetika és baktériumtenyésztés: Ha baktériumot tenyésztenek ki a hüvelyváladékodból, nem kell mindjárt kétségbeesnie!.
• pajzsmirigy funkciók vizsgálata: TSH, T3, T4, antiTPO, anti-thireoglobulin, esetleg reverz T3 (ha tüneteid indokolttá teszik ezt is). Ezeknek csak egy része érhető el a társadalombiztosítás terhére, viszont a jó endokrinológusnak mindegyik kell, hogy megalapozottan megítélhesse az állapotát. A fenti javaslatom ide is vonatkozik: időről időre ellenőriztesse, különösen akkor, ha kiderül, hogy eltérnek az értékei, illetve tünetei vannak.
• inzulinrezisztencia (IR) megállapítására vércukor és inzulin terheléses vizsgálat: ún. 3pontos módon: 0. perc, 60. perc és 120. percben. Csak a vércukor nem elég, inzulin érték is kell, mindhárom időpontban. Az eredménnyel aztán irány egy jó endokrinológus, hogy kiértékelje. Ne lepődjön meg, ha ugyanazt az eredményt két orvos kétféle módon értelmezi – itt bizony lehetnek „határzónák” – néha az eredmény egyértelmű, néha nem. Itt aztán tényleg fontos az igazán jó orvos, valamint a bizalom.
• kariotípus meghatározás mindkét félnek: az esetleges genetikai betegségek kimutatására, egyszerű vérvétel. Az egészséges nő kariotípusa 46XX, az egészséges férfié 46XY. Csak magánban elérhető. Jó hír: mivel genetikai vizsgálat, mindkettőtök élete során csak egyetlen egyszer kell elvégeztetni.
• Anti-Müllerian hormon (AMH): ez egy petefészek által termelt hormon, melynek mennyisége az életkorral folyamatosan csökken, így hát aktuális szintjéből meg lehet állapítani a petefészek fennmaradó kapacitását – mennyi „tartalékát”, mennyi időd van még. Egyszer mindenképp meg kell nézetnie, de ha a procedúra hosszúra nyúlik (évek), akkor érdemes megismételtetni.
• Dvitamin: nem is hinné, mennyire fontos szerepet játszik a hormonháztartás szabályozásában! Bizonyos vélekedések szerint ő maga is sokkal inkább hormon, mint vitamin. A szintje egyszerű vérvétellel könnyen ellenőriztethető, és ha szükséges, pótlással könnyen emelhető.
• NK ölősejt vizsgálat: többszörös vetélőknél, többedik lombik előtt mindenképp alapvető vizsgálat. A gyakori vetélések alloimmun okainak egyike lehet a természetes ölő sejtek (Natural killer cell NK cell) megnövekedett száma és/vagy aktivitásuk fokozódása. Ez a kilökődési folyamat vizsgálható az un. NK vagy természetes ölősejtek aktivitásával. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mint a friss szervátültetetteknél: léteznek-e olyan aktív alloimun folyamatok, melyek során a szervezet az „idegen test” ellen fordul. Vérvizsgálat, mely ciklusfüggő: a 21. ciklusnap körül ad a legpontosabb képet. Szervezési szempontból fontos lehet, hogy a Synlab magánlabor például előzetes bejelentkezés alapján csinálja, érdemes velük előzetesen telefonon beszélni, illetve hogy teljesen egészséges legyél a vérvételkor (nátha / herpesz, ilyesmi kizáró ok!).
• trombózis panel vizsgálat, nagyjából a következők: Leiden V. faktor, MTHFR C677T és MTHFR A1298C mutáció, prothrombin mutáció, PAI1-gén polimorfizmusa: ezek mind azt mutatják meg, kell-e számolnia genetikai okokból a mélyvénás trombózis emelkedett esélyével. Ha igen, akkor valószínűleg vérhígító injekciót kell majd szúrnia már a lombik alatt. Mivel ezek genetikai vizsgálatok, az eredménye egész életén át el fogja kísérni, szóval megismételni nem kell majd.
• spermatogram, a spermiumok „mennyiségének” és „minőségének” vizsgálata: nos, hát igen, erről se feledkezzünk el, sőt. Férfi oldalon „az” alap vizsgálat. Ha nem a legjobbak az eredmények, nem feltétlenül kell elkeseredni: intenzív célzott vitaminkúrával javítható
• férfinői összeférhetetlenségi vizsgálatok: az esetleges alloimmun folyamatok kimutatására. Meddőségi szakorvos javasolni fogja, ha szükséges.
Amennyiben a spermiumok száma vagy működése hibás , akkor:
1.A Maca tbl-t javaslom hormonási kivizsgálás után,hatásai:
 Szabályozza a hormonrendszert.
 Segíthet megoldani a hormonális kilengések okozta problémákat.
 Afrodiziákum, férfiaknál és nőknél egyaránt erősítheti a nemi vágyat.
 Segíthet a fájdalmas és szabálytalan menstruáció esetén.
 Hatékony segítség lehet a menopauza kellemetlen kísérő tüneteinek enyhítésében, csökkentheti a hőhullámokat.
 Segítheti a női terméketlenség egyes formáinak orvoslását, a női szervezet hormonális egyensúlyának megtartását.
 Javíthatja a férfiak nemzőképességét. A Maca 3 hónapos használata után kimutathatóan javul a spermiogram (a spermák nagyobb mobilitása és mennyisége az ondóban), emeli a tesztoszteronnak - a férfi nemi hormonnak - a szintjét.
 Erősítheti az immunrendszert, fokozza az életerőt, és fiatalító hatása van.
 Támogathatja az izomtömeg, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképesség növekedését.
 Javíthatja a szervezet energiaellátását, növeli a kitartást, a teljesítőképességet.
 Növelheti a szervezet ellenálló képességét.
 Kedvezően hathat az akne és a csontritkulás gyógyításánál.

2. Amennyiben ez sem volna elegendő, akkor a babaváró vitamin kúra után az asszisztált reprodukció lesz sikeres.A hagyományos IVF (c-IVF) az egyik leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós technológia (ART) módszer világszerte. Az elmúlt években azonban a c-IVF-eljárások száma drámaian visszaesett az intracito-plazmatikus spermium-injekció (ICSI) javára a férfi eredetű meddőség esetén. Ezek a felismerések keretet adnak a humán c-IVF-hez kapcsolódó lehetőségek jobb megértéséhez, valamint a reproduktív gyógyászat területén a legjobb gyakorlati irány-mutatások alkalmazhatóságához.
Jó egészséget és sikeres gyermekáldást kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2023-01-23 17:03:09
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja