SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

saját szívdobogás hallása

Tisztelt Professzor Úr!
Betegségem 2012. 07 hóban kezdődött, illetve akkor jelentkeztek nálam a tünetek, melyek a következők voltak: fáradékonyság, izgatottság, nyugtalanság, állandó pörgés és mellé magas pulzus, nyugalmi állapotban is 100-110 körüli érték, illetve ahogy az ügyeletre bekerültem 130-as pulzusszám és 160-as vérnyomás. Az ügyeletről be a kardiológiára, ahol megállapították, hogy a szívemnek semmi baja, valószínűleg pajzsmirigy túlműködés áll a háttérben, ami a rákövetkező (2012.07.16.) vérvételi eredményekből be is igazolódott TSH: 0,013; FT4:5,57; FT3: 12,17. Ultrahang vizsgálat (2012. 07. 19.) eredménye:jobb lebeny 42x15x15 mm, harmadában ventralisan egy 5mm-es, dorsalisan 2db 3mm-es echoszegény göb látható. Bal lebeny 42x14x15 mm a lebeny szerkezete homogén. Az isthmus szélessége 3mm. Vascularisatio mko. megtartott. Az ezt megelőző pajzsmirigy ultrahang (2010. március 25.) eredmény: jobb lebeny 18x18x42 mm a kp. harmadban ventralisan 2db 3mm nagyságú echoszegény göb ábr.-ot. Az isthmus 5mm szélességű. A bal lebeny 18x16x38 mm, benne körülírt göb nem ábr. Diagnózis: Pajzsmirigy túlműködés, piciny pajzsmirigy göbökből biopsia nem jön szóba, izotóp vizsgálati kezelés szempontjából nem lenne informatív. Javasolt: Metothyrin 2x1 tbl. két hétig, ezt követően napi 1 tbl., plussz 1/2 tbl. nebibeta. Vérkép kontroll, melynek eredménye 2 hónap múlva TSH 4,44; 3 hónap múlva TSH 8,21. Na ekkor leálltam a gyógyszer szedéssel, mire 1 hónap múlva a TSH 3,98 lett. A doktor Úr javaslatára ismét visszavettük a metothyrint, de csak másnaponta 1/2 tbl.-át. Közben TSH 4,03; később 3,72. Anti TPO 10,67. Majd a másnapi 1/2 tbl. mellett kezdeti tünetek jelentkezését tapasztaltam, felemeltük a tablettát napi 1/2-re. Viszont ettől meg úgy éreztem, hogy ismét átlendült alulműködésbe, és saját elhatározásra abahagytam a gyógyszerszedést, mire a TSH-ám 4 hét múlva lement 0,582 értékre, ami mellett ismét nagyon erős túlműködéses tüneteket (szapora pulzus, nyomásérzés a fejben, fülben, szívdobogás hallása a fülben) vérnyomás is felment néha 140/85-re) tapasztaltam, rosszul voltam. Közben TRAK: kisebb, mint 1,0. A doktor úr javaslatára (2013. szeptember) ismét napi 1tbl. metothyrin,majd ezt követően napi 1/2 tbl.-re csökkentve, mellette 1tbl. nebibeta. Most már a pulzusszámom rendeződött, leglább is nyugalmi állapotban, viszont egyéb tüneteim vannak:nyomás érzés mindkét fülben egyre gyakrabban, jobb fülben elég gyakran hallom a szívverésemet (a keringést), és terhelésre a pulzusom igen megugrik.
Kérdéseim a következők lennének:
1. Utobbi tüneteket mi okozza??? Nyomásérzés a fülben (magas vérnyomás nem társul hozzá), jobb fülben szívdobogás hallása, akár napközben is. Ezeket a tüneteket egyébként már korábban is észleltem, mióta túlműködésre kezelnek, de most sokkal gyakrabban. Lehet a metothyrin mellékhatása?
2. Nem kellene ismét ultrahangra elmennem, vagy esetleg izotóp vizsgálatra, hogy kiderüljön, hideg göbökről vagy meleg göbökről van-e szó a pajzsmirigyemben??? Utóbbit gyógyszerrel véglegesen úgysem lehet meggyógyítani, vagy tévedek?Egyébként a Doktor Úr szerint, aki kezel, Basedow kórban szenvedek, és a TRAK kisebb mint 1 alapján már el lehetne hagyni a gyógyszert, viszont én ugye már ezt megpróbáltam és a kezdeti tüneteim ismét jelentkeztek. Akkor ez most hogy van?
3. A TSH mellett nem kellene, kellett volna T3 és T4 értéket is vizsgálni???
4. Professzor Úrnak mi a véleménye mindezekről? és hogyan tovább, mert Én úgy érzékelem, lehet hogy tévesen, hogy a Doktor Úr, aki jelenleg kezel, nem elég körültekintő, csak TSH és fvs. kontroll rendszeresen, aztán gyógyszer és kész.
Még annyit megjegyeznék, hogy már korábban kb. 10-15 évvel ezelőtt jodid tablettát szedettek velem egy-két évig, mert hogy látszatra, vagy ultrahang alapján is ezt már nem tudom kicsit nagyobb a pajzsmirigyem, viszont a TSH rendben volt.
Most egyébként 34 éves vagyok két egészséges kisgyermek anyukája egy 7 és egy 3 évesé. Túlműködésem tavaly július óta diagnosztizált. Egyébként eléggé stresszes, izgulós, maximalista típus vagyok. Válaszát előre is köszönöm!!!
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megtisztelő bizalmát. Ön nagyon sok információt leírt, és arra komoly szakvéleményt kért. A kérdései világosak és érthetőek, de a választ etikai és szakmai okokból attól kaphatja meg, aki a korábbi vizsgálatokat végezte és a gyógyszeres szedés indikálta, ill. a felvilágosítást adta. Nehéz szívvel mondom és írom, de nemcsak az etikai, de a jogi korlátok is kötnek! Noha e-mailen szakvéleményt és tanácsot adni kényelmi szempontból előnyösebb lenne, mégis azt kell, hogy mondjam, szakmailag nem vállalható. Szakmai véleményt, tanácsot csak úgy tudok felelősen adni, ha nem csak a leírható eredményeket van lehetőségem megítélni, de Önt is láthatom, megvizsgálhatom, és így a klinikai képet, kórtörténetet, labor- és ultrahang eredményeket egyben, egységben holisztikusan értékelhetem. Kérem, hogy keressen fel személyesen, ahol mindent részletesen átnézhetünk, értékelhetünk, a megoldást megtalálhatjuk. A gyorsabb átfutási idő miatt, kérem, hívjon a következő telefonszámon: 0630/631-9309, vagy amennyiben megad egy telefonszámot, felhívjuk időpont-egyeztetés végett. Amennyiben további kérdés merül fel, kérem, forduljon hozzám bizalommal!
Jó egészséget kívánok:
http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/18076/az_orvosi_tanacsok_konziliumok_dilemmai


Prof. Dr. Balázs Csaba
2013-09-27 13:51:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja