SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pajzsmirigy probléma terhesség alatt

Kedves Doktor Úr!
Kérném segítségét az alábbiakban:
Jelenleg 14 hetes kismama vagyok, terhességem előtt nem volt pajzsmirigy problémám.
A terhességem 12. Hetében volt vérvételem,melynek eredménye:
Tsh: 0,163 ( 0,55-4,78) alacsonyabb
T4: 1,28 (0,89-1,76) normál
T3: 3,62(3,04-4,65) normál
anti TPO: 44 (0-60) normál
Most a terhességem 14.hetén el kellett mennem pm.ultrahangra, ahol nagyon megijesztettek,az eredményeim az alábbiak:
Bal lebeny:42*14*17 mm
Jobb lebeny:43*16*17 mm
Mindkét lebeny,de főleg j.o. átlagosnál nagyobb
Bal lebeny alsó harmadában 5*8 mm echoszegény solid képlet.
Jobb lebeny felső hatmadában 2 mm-es echoszegény solid képlet látható.
És a mai nap került sor TSH rec.elleni at. vérvizsgálatra, melynek értéke: 0,8 IU/L (0-1,5),
Az ultrahangon nagyon megijesztettek, féltem a babámat, és mindkettőnk egészségét.
Még egy dolog amit megemlíthetek,a látásom fokozatosan romlik sajnos, nem tudom lehet-e köze ezekhez az adatokhoz.
Ön szerint mire utalnak ezek az értékek és milyen gyógyulási mód van?( Gyógyszer,műtét..stb)
Elnézést hogy hosszúra sikeredet, Önnek gyors felépülést és jó egészséget kívánok!
Előre is megköszönve válaszát!
Üdvözlettel:Judit
Kedves Judit!

Remélhetőleg nem lesz nagyobb baj!!! Sajnos a laboratóriumi adatok esetében nem veszik figyelembe, hogy a beteg áldott állapotban van!!!
Gyógyszeres kezelést vizsgálat nélkül nem adhatok, de azt javaslom, hogy kerülje a szervetlen jódot tartalmazó kszítányeket (babaváró vitaminokat stb.). Helyette a pocaklakót vagy a Trimeszter-1 szedje.
Akkor most mit lehet tenni?Jódbeviteli ajánlások az autoimmun pajzsmirigy betegség kockázatának csökkentésére
Az ajánlott jódbevitel eltérő az egyes korcsoportokban alábbiakban(1. táblázat).
Populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkoncentrációjának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszerellátás jóddúsítását egy országban (pl. általános só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a foltos tőkehalat, a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be az elmúlt évben a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem.

életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200
1. táblázat.
A jódbevitel követelményei életszakaszok szerint



Mi javasolható?
Az egészséges vegyes táplálkozásban az alábbi élelmiszerek bevitelét lehet ajánlani. Fontos azonban tudni, hogy akinek családjában autoimmun pajzsmirigybeteg van, ott a szervetlen jódot kerülni érdemes. Aki már valamilyen pajzsmirigyhormont szed, akkor abból már fedezheti jódszükségletét, nincs szükség plusz szervetlen jód bevitelére is. A legfontosabb, hogy ne a sablonokat kövessük, hanem egyénre szabott kezelés szükséges!
A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok (ezek alapján a beviendő mennyiség kalkulálható)

1. Himalájasó
Az egyik legjobb jódforrás a himalájai kristálysó, mely egyben nagyon egészséges is, hiszen 86 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Mivel egy csipetnyi himalájai só fedezi a napi ajánlott mennyiséget, rendszeres fogyasztása a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megfelelő mennyiségű jódhoz jusson a szervezetünk. A jódozott tengeri sóból pedig egy teáskanálnyi fedezi a napi jódszükségletet.
1 gramm (1/2 kávéskanál) himalája kristálysó – 500 mikrogramm jódot tartalmaz

2. Áfonya
Az áfonya szintén toplistás jódforrás, melyből már 5 gramm fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Az áfonya ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint a feketeáfonya héjában található antocianin pedig látásjavító hatású.
10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej
A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalcium és D-vitamin is található benne. Emellett azonban jódforrásnak is kitűnő, ugyanis egy pohár tej a napi ajánlott jódbevitel 1/3-a fedezhető.
1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak
A tengeri halak is kiemelten magas jód tartalmú tápláléknak számítanak, melyek közül a tőkehal, makréla, hering, pisztráng, tonhal is hasonló mértékben tartalmaz jódot.
10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva
Az aszalt szilva fogyasztása, mely mérsékelt mennyiségben tartalmaz jódot, szintén hozzájárulhat a jódhiány kialakulásának megelőzéséhez. Az aszaltszilva héjában a feketeáfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin is.
5 db aszalt szilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás
A tojás egy sokoldalú és egészséges élelmiszer, mely ellátja a szervezetet A-vitaminnal, D-vitaminnal, továbbá cink, kalcium és némi jód is van benne. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jód mennyiség 10 százalékát tartalmazza.
1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt
A tejhez hasonlóan a többi tejtermék is megjelelő jódforrásnak minősül. A jódhiány megelőzésére érdemes rendszeresen fogyasztani joghurtot, sajtot és túrót.
3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya
Az egyik legelterjedtebb zöldségféle a burgonya, mely szintén tartalmaz jódot. Egy közepes (héjában főtt) burgonya elfogyasztása a napi ajánlott mennyiség 40 százalékát fedezi.
1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz


9. Eper
Az eper kimagaslóan magas C-vitamintartalma miatt is fontos gyümölcs az egészségünk szempontjából, mely meglepően jó jódforrás is egyben. Egy csészényi földieper elfogyasztása a napi ajánlott jód mennyiség közel 10 százalékát fedezi.
10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-21 13:50:10
Olvasói értékelés: 5/5
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja