SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

pajzsmirigy kifejezetten inhomogén

Tisztelt Professzor Úr,
véleltenül derült ki egy nyaki UH alkalmával, hogy gond van a pajzsmirigyemmel.
A leletem ezt írja: A pajzsmirigy nem nagyobb (a jobb lebeny 26x31x42 mm, a bal lebeny 22x28x42 mm méretű, az isthmus 5 mm vastagságú),mindkét pajzsmirigylebeny reflektivitása fokozott, kifejezetten inhomogén szerkezetű, benne több, elmosódott kontúrú, halvany echoszegény terület van. Körülirt göb nem ábrázolódik. Bal oldalon a carotis hüvelyben, főként cranialisan, valamint a mandibulaszögletben, számban felszaporodott reaktív nyirokcsomó van, melyek általában 10 mm körüli nagyságúak, de a legnagyobb submandibularisan 21x7 mm. A fül alatti, tapintható képlet 17x6 mm, éles kontúrú, zsirechogenitású. Jobb oldalon a cervicalis regioban számban felszaporodott, apró nyirokcsomók láthatók. Vélemény: Az UH kép alapján autoimmun thyreoiditis lehetősége merül fel. Bal oldalon a tapintható képlet lipoma, vagy zsiros nyirokcsomó. A cervicalis regioban felszaorodott számú, bal oldalon néhány nagyobb reaktiv nyirokcsomó.
A pajzsmirigy mutatóim: TSH: 0,01; T3: 10,82; T4:29,43; Anti TPO:76; AntiTG:366. A gyulladási mutatók mind rendben vannak, megnézettem a C3 és C4 komplement faktort is, a C3 rendben, a C4 0,16 (né:0.2-0.4), prolaktin szint, IgG, IgA, D vitamin szintem is renden van.
Az utóbbi 1 évem nagyon stresszes volt, fogytam és állandóan feszült voltam - elveszítettem az édesanyámat. Korábban 66 kg körül voltam, most inkább 59, 18o cm magas vagyok.
Az orvos akinél voltam Grawes-Basedow-ra gyanakszik, ezért felírt napi 1 tabletta Metothyrint, és kért egy TRAK vizsgálatot. A gyógyszert el kezdtem szedni, a TRAK vizsgálatom eredménye negatív lett. Felhívtam az orvosomat, ki azt javasolta szedjem tovább a napi 1 tablettát és április elején menjek vissza friss eredményekkel.
Ahogy olvastam, a Hashimoto thyroidis kezdeti szakaszában is van túlműködés és hogy a legrosszabb ami történhet hogy pajzsmirigyműködést csökkentő gyógyszert ír szed rá a beteg. Szedek szelént, cinket A és E vitamint.
Mi alapján lehet pontosabb diagnózis felállítani? Mi a vélemenyé a Professzor Úrnak az eddigi leleteim alapján? Milyen további vizsgálatokat, lépéseket javasolt a továbbiakban? (Önhöz képtelenség időben eljutni. :) )

Nagyon köszönöm!
Tisztelettel,
B.
Tisztelt B.!

Mindenek előtt az elmúlt napokban is többen be tudtak jutni soron kívül, mivel nem tudtak beérkezni valamilyen ok folytán az előjegyzettek és szerencsére időben szóltak, így volt ,aki 2 napon belül bejutott.
Jó tudja, hogy valóban a Hashimoto thyreoiditis egyes szakaszába túlműködés lépehet fel!
Ezért további kivizsgálást és oki kezelést javaslok.
Jó egészséget kívánokm,tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2017-03-01 08:49:55
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja