SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

ozempic

Tisztelt Doktor Úr! Én írtam és kaptam Öntöl választ a tegnap 2021.07.08-án az ozempic szurival kapcsolatban. Hálásan köszönöm, hogy ennyire alaposan és szívén viselve szenvedésemet segített. A válaszadása végén volt egy mondat, hogy ennél van jobb is. Melyik gyógyhatású készítménylehet ez. Sajnos 105 kg lettem elhnyagolt IR miatt. homa index 4. A kezelőorvosom összesen mindennel együtt 3 percet szánt rám. Magánrendelésre most létszámleépítés miatt nem tudok elmenni és nem is tudom, hogy Debrecenben ki lenne jó. Szívesen Felutaznék Önhöz. Nem szeretnék cukorbeteg lenni, folyton gyötör a túlsúly miatt a migrén, magas vnyomás stb. nem bírok mozogni. Élni, boldog akarok lenni. Esetleg tud tanácsolni valamit, vagy létezik olyan jobb készítmény amitől nem lennék gyenge. Fő mellékhatásaim eddig fejfájás és gyengeség. rossz közérzet. Nagyon hálás vagyok Önnek . Kérem Doktor Úr segítsen. Köszönöm. Tisztelettel: Ida
Tisztelt Ida!

Így vizsgálat nélkül nem szerencsés a tanácsadás. Most, kivételt teszek az előzmények, leírta adatai fényében. A diéta mellett a Gymnema nevű készítményt javaslok, 3x1 tbl/nap.
Vitaking Gymnema Sylvestre 400mg
Hatása a szervezetre:
Segíthet a súlycsökkentő programokban, mint természetes étvágycsökkentő.
• Segít fenntartani az egészséges étvágy mértékét.
• Elősegítheti a vér normális cukorszintjét.
Napi ajánlott mennyiség: 1-2 tabletta
OÉTI bejegyzési szám: 8068/2010
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl!
A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
A Gymnema háromféle módon segíti a szénhidrát-anyagcserét:
• Modern kutatások szerint képes regenerálni, aktivizálni a hasnyálmirigy inzulintermelő Langerhans szigeteinek Béta sejtjeit, így a növény javítja az inzulin termelését. Ez a hatás állatoknál és embereknél is megfigyelhető.
• Hatóanyagai növelik a sejtek inzulin érzékenységét, ezzel javítják, gyorsítják a cukor felvételét a vérből és csökkenti az inzulinrezisztenciát is. Másik hatása az, hogy bizonyos molekulái hasonlóak a glukóz molekuláihoz. Ezek kitöltik, és ezzel blokkolják a cukorérzékelő receptorokat a vékonybélben és így gátolják a cukor felszívódását.
Ezenkívül segíti a veséket a felesleges cukor kiválasztásában és a vizelettel való kiürítésében (természetesen ehhez elengedhetetlen az optimális vízfogyasztás).
Különleges hatása az is, hogy csökkenti az édesség utáni vágyat!, mivel a levelekből kioldódó gymnemic sav nagyjából két órán keresztül képes blokkolni a nyelv édes íz érzékelő receptorait is. Emiatt nem érezzük az édes ízt, így a cukor lebontása és felszívódása nem kezdődik meg azonnal, ezért a cukor az emésztőrendszerből sokkal lassabban, kisebb mértékben kerül a véráramba.
Ez a hatás állatoknál is működik, így a Gymnema állatok cukorbetegségének kezelésére is használható. A gymnema hatására a keserű ízt sem érezzük egy ideig.
Klinikai vizsgálatok szerint a növény rendszeres fogyasztásával az I. és II. típusú cukorbeteg esetén is csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a vércukor szabályozás.
A vizsgálatok során az I. típusú cukorbetegek esetén csökkenthető volt a beadott inzulin mennyisége, a II. típus esetében csökkenthető vagy elhagyható volt a korábbi gyógyszer.
Nem mindenkinél egyformán hatásos a növény, de a betegek több mint 90%-a kedvező változásokat tapasztalt. A vizsgálatoknál napi 400 mg Gymnema Sylvestre kivonatot használtak.
Visszajelzések szerint volt, akinek az orvosi terápia mellett is magas volt a cukra, de a gymnema segítségével ez a normális szintre állt be. Mások ennek segítségével tudták – normál vércukor mellett – csökkenteni a tabletták vagy az inzulin mennyiségét.
De nagyon sokan teljesen el tudták hagyni a vércukorcsökkentőket és azóta, - odafigyeléssel és szükség esetén Gymnema rásegítéssel -, a vércukor értékük a normál tartományban van. Én 30-ig számoltam azokat az eseteket, akik teljesen letették a „gyógyszert”, sőt sokan az inzulint is, de – azóta már nem számoljuk.
Fontos! A gymnema sylvestre használata alatt kiemelkedően fontos a rendszeres orvosi kontroll és a folyamatos vércukorszint ellenőrzés, mivel sok esetben hirtelen és jelentős vércukorszint csökkenést eredményezhet. Mindez nem jelenti azt, hogy azonnal feladhatjuk a korábban bevált módszereket, kezeléseket sem. Ugyanúgy egészségesen kell étkezniük, rendszeresen mozogniuk, és szedni a gyógyszereket, ameddig szükséges.Egyes cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a gymnema-val, erősíthetik egymás hatását. Csak orvosi felügyelettel szabad a vércukorszint csökkentésére használni a gymnema-t. Ettől eltekintve mellékhatásai nem ismertek.
„A Természet mindent komplexen ad.”
Vizsgálatok szerint a gymnema még sok egyéb probléma kezelésére is használatos lehet, például emésztési problémák, köhögés, szorulás, láz-malária, stb. esetén.
Állatkísérletek szerint a koleszterinszint csökkentésében is segítségünkre lehet.
Fogyókúrázóknak
Mivel a Gymnema Sylvestre gátolja a cukrok felszívódását és a szénhidrát- és zsíranyagcsere hatékonyabbá tételével gyorsítja a tápanyagok lebontását, csökkenti az éhségérzetet (szabályozza az éhségért és teltség érzetért felelős Leptin hormon szintjét), így fogyókúrás diéták kiegészítőjeként is bevált.
Étkezéshez fogyasztva néhány hét rendszeres szedése után válik érezhetővé igazán a hatása. Mivel csökkenti az édes íz érzékelését, csökken a csokoládé (szénhidrát) függőség is. Jó hír még a Gymnema-val kapcsolatban, hogy mivel nem közvetlen a vércukorszintre hat, hanem a szénhidrát-anyagcserére, önmagában nem tudja túlzottan (4 alá) levinni a vércukorszintet, tehát nem okoz hirtelen, drasztikus vércukoresést.
Adagolása
Fogyasztható teaként, porként folyadékba keverve, de kapszulázott formában pontosabban adagolható.
A kúra elején naponta, étkezések előtt 3x1, 400 mg-os kapszula (folyamatos vércukor ellenőrzés szükséges!). A vércukorszint csökkenése után a fenntartó adag napi 2-1 kapszula (amikor a legmagasabb a mért érték).
Jó egészséget kívánok, tisztelettell:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-07-11 16:00:20
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja