SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

méhnyálkahártya leégetése

Tisztelt Professzor Ur!
Hashimoto immunbetegsegem van, pajzsmirigy alulmukodes. 2015ben 19.5 volt a TSH, most 3.5. 100 mcg syntroxinet szedek, es gyogynovenyeket. A gyulladas kicsit csokkent, de a pajzsmirigy merete meg mindig kisebb a normalisnal. Covercard 25-t szedek a vernyomasra, arthoguardot az izuletekre. A nogyogyasz megijesztett, 4 eve nem voltam. A mehnyak vastagsag 12.8 mm, ez mar koros, rakgyanus, szerinte. Az ovariumban 70.9x41.9 mmes ketrekeszu hig folyadek keplet. Az uterus 68.1x40.2 mm, cervix corpus hataran 21.6 mm subserosus myoma. Kicsit magas a hugysavam, a koleszterolszint, a feherversejtek szama, az MPV, de nem nagya az elteres a normal hatarertektol. A cytologiai eredmeny negativ, a tumormarker meg nem jott meg. Tulsulyos vagyok meg mindig, depresszios, stresszben elek. Legjelentősebb kockázati tényező a stressz, az elhízás, magas vérnyomás, a cukorbetegség, es a hormonhaztartas felbomlasa. A szervezet progeszteron termelésének elégtelensége először a méhnyálkahártya jóindulatú burjánzását (endometrium hyperplasia), majd annak rosszindulatú elfajulását okozza. El akar kuldeni a nogyogyasz onkologiara, kuretre, es a cyszta leszivatasara. Surgeti, hogy ne legyen rossz vege. En kertem, hogy utaljon be MRIra, az mindent megmutat, es nincs agressziv beavatkozas. Azt mondja, arra nem tud kuldeni. Nincs gyerekem, 58 eves vagyok. Nagyon kiboritott ez az egesz.
"Egyre gyakrabban alkalmazott kíméletes eljárás a globális endometrium abláció thermoablatio, amely méhtükrözés nélkül történik. Ilyenkor elektródahálót, vagy egy ballont vezetnek be a méhbe, amely rácsszerűen rásimul a méh belső falára, idomulva a szerv egyéni hosszához és szélességéhez. Ezt követően rádiófrekvenciás energiát folyatnak át a pozitív és negatív elektródák között, és ez az áram elpárologtatja a nyálkahártyát. Ennek egyszerűbb formája egy ballonon keresztül forró folyadékkal leégetik a méhnyálkahártyát. A két eljárás Magyarországon nem igazán elterjedt, mert az eszközök rendkívül drágák, egyszer használatosak és a társadalombiztosító nem támogatja az eljárást, így az önköltsége altatás és narcosis nélkül is 3-500 amerikai dollár.
Mindkét eljárást ambuláns módon, rövid ideig tartó narkózisban (altatásban) végzik. Erős és tartós vérzés esetén gyakran végeznek egészségügyi küretet. Ennek során éles, kanálszerű eszközzel eltávolítják a méh nyálkahártyájának felső rétegét. Mivel a bázikus réteg érintetlen marad, ez a módszer a legritkább esetben vezet tartós eredményre, a legtöbb nő néhány hónap múlva ugyanolyan intenzitással vérzik továbbra is, mint korábban, de a küret gyorsan megállítja a vérzést, majd a küret után a gyógyszeres kezelés elkezdhető és hatásosabb."

En nem verzek, csak enyhe barnas folyasom volt neha. Klion kurat csinaltam, es C-kenocsot kaptam. Nem lehet, hogy a vastagsag magatol csokken, helyreall?

Mindez osszefugg a Hashimotoval, attol tartok, nem tudom, mit tegyek. Olvastam, hogy a dong quai-tol sokaknak eltunt a cysztaja, meggyogyultak. Jo hatassal van a noi hormonokra. Tudom, Professzor Ur nem biral mas szakvelemenyt, de ez osszefugg a hormonokkal, autoimmun betegseggel, nem lehet kulonvalasztani. Koszonettel: Katalin
Tisztelt Katalin!

A pajzsmirigy termoablációt, RFA végezzük, de a myomára ez az eljárás még itthon valóban nem elterjedt módszer.
Az MRI más intézményben beutaló nélkül is elvégezhető.
A Hashimoto thyreoiditisssel valóban gyakran társul más betegség is.
A dong quai kapszulának nem ez az elsődleges alkalmazási területe.
További részletes vizsgálatot javaslok, jó egészséget kívánok, tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2017-08-02 12:06:00
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja