SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

endokrin problémaEsetleg Syntroxine

2002.április strumectomia, kompressziót okozó struma miatt.
Műtét során kétoldali reccurens bénulás alakult ki, melyet más intézményben
un. REEL műtéttel korrigáltak. Azóta L-Thyroxin 150 µg-ot szedek.
Erőtlennek, fáradékonynak érzem magam, híztam étrend változtatás ellenére.
Időnként remegéssel járó pulzus és vérnyomás emelkedésem van, melyet csak nehezen lehet kezelni.
Korábbi labor eredmény szerint a tsh és t3 tartományon belül a t4 magas, tartományon kivüli. "Tekintettel a dejodináz gén polimorfizmusára elképzelhető, hogy én a hibás D2 dejodináz génnel rendelkezem, és ezért az én esetemben a t4 -t3 perifériás konverzió nem működik megfelelően. Lehet, hogy a sejtjeimben túlságosan alacsony a t3 szint, amit a vérvizsgálat nem mutat ki, viszont t3 pótlás nélkül továbbra is szenvedni fogok a pajzsmirigy alulműködés tüneteitől."
Kérdéseim: Armour Thyroid szedése, vagy t3 (Cytomel, liothyronine) pótlás jelentene megoldást?
Esetleg Syntroxine -re váltás?

Tisztelettel: Kiss Béla
Tisztelt Kiss Béla Úr!

Ez valóban fontos és lényeges kérdés,amelyet gyakran érintek a tudományos kongresszusokon, vitákban. Megoldást jelenthet egyelőre a Cytomel, liothyronine) pótlás, de jobb megoldás a Cink-Liothyronine alkalmazása, erre utalnak a legújabb eredmények is:. Poly-Cink-Liothyronine Stabil keringő triodotironin szinteket biztosít a hypothyroid eegyénekben.(Rodrigo R. Da Conceição ésmtsai)
Thyroid 12.https://doi.org/10.1089/thy.2018.0205
A Liothyronine (LT3) korlátozott rövid távú klinikai alkalmazásokat tartalmaz, amelyek mindegyike a tirotropin (TSH) szekréciójának elnyomását célozza. Egy ellentmondásosabb alkalmazás a krónikus adagolás a levotiroxinnal együtt a hypothyreosis kezelésében. Az LT3 hosszú távú kezelést bonyolítja az egyedülálló farmako-kinetikája, amely az orális adagolás után három-négy órával a vérben jelentős trijódtironin (T3) csúcsot eredményez. Ez jelentős probléma, mivel a vérben a T3-szintek általában stabilak, a nap folyamán <10% -kal változóak.
A fém koordinált formában LT3 (Zn [T3] [H 2 O]) n, ismert, mint a poli-cink-liothyronine (PZL), szintetizáltuk és betölteni bevonatos zselatin kapszulákba történő bejuttatás céljából a duodenumba, amelynek nyújtott felszabadulására T3 PZL-ből származik.
Eredmények: Az LT3-nak kapott patkányok a várt szérum T3-csúcsot (kb. Ötszeres alapvonal) mutatják 3,5 óra alatt, majd gyors csökkenést eredményeztek, és szérumszintje majdnem 16 órával visszaállt az alapértékekre. Ezzel ellentétben a PZL-vel kezelt patkányok T3 széruma kilenc óra alatt körülbelül 30% -kal alacsonyabb T3-csúcsot mutatott. Továbbá, a platóidő, azaz az a időtartam, amely alatt a szérum T3-koncentrációja a T3 csúcsának legalább a fele, 4,9-ről 7,7 órára nőtt LT3-as PZL-vel kezelt patkányokban. A szérum TSH mindkét csoportban csökkent, de a PZL-vel kezelt patkányok fokozatosabb csökkenést mutattak, ami az LT3-val kezelt patkányokhoz képest körülbelül négy órával késleltetett. Az LT3 vagy PZL krónikus kezelése helyreállította a növekedést, csökkentette a szérum koleszterinszintet és stimulálta aDio1 májkifejezését. mRNS és más T3-függő markerek a központi idegrendszerben.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-17 13:08:10
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja