SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

empty sella

T. Doktor úr!

Három hete tartó szédüléses fülzúgásos szorító abroncsos fejfájással járó tüneteim miatt nyaki és koponya MR vizsgálatot végeztek ( minden más lvizsgálat negatív lett) és a leleten részleges üres sella szindróma jelent meg. Kérdezném hogy ez esetleg magyarázhatja-e a panaszaimat? Mi ez az elváltozás, gyógyítható?
36 éves kissé túlsúlyos nő vagyok, évek óta vannak menses zavaraim, másfél éve hirtelen sokat híztam, esetleg ezeknek a magyarázata is lehet a fenti lelet?
Szeretném kérdezni a véleményét, a fentiekkel hova forduljak tovább, főleg a szédüléssel mert nagyon kínoz.
Köszönöm, Krisztina
Tisztelt Krisztina!

Az üres sella szindróma sok tünetet okozhat,szédülést és más endokrin panaszt. Mi is ez a betegség?
A betegség meghatározása: Az üres (empty) sella olyan anatómiai elváltozást jelöl, melynek lényege, hogy képalkotó eljárással a sella turcica (török nyereg) űrterében hypophysis (agyalapi mirigy) nem mutatható ki, a sella űrtere pedig legtöbbször tágult és liquor (folyadék) tölti ki. Amennyiben az elváltozáshoz jellegzetes tünetek együttese társul, üres sella szindrómáról beszélünk.
Okai: Primer forma anatómia variációnak tartható, azonban kialakulásában a fokozott intracraniális nyomásnak is szerepet tulajdonítanak. Ezt igazolja, hogy gyakrabban fordul elő benignus intracranialis hypertoniában. A másodlagos üres sella intraselláris kórfolyamatok következménye. Nem daganatos hypophysis állománycsökkenés következtében is létrejöhet az autoimmun gyulladás következtében (pl.: Sheehan-syndromában). Társuló tünetek (üres sella syndroma) nem feltétlen velejárói az anatómiai elváltozásnak, ahhoz ugyanis, hogy manifeszt klinikai tünetek kialakuljanak, a hypophysis állományának legalább 60-70%-os pusztulása szükséges.
Leggyakrabban tünetmentes, de secunder formákban a megelőző hypophysis műtét vagy irradiáció az anamnézisben felveti az empty sella lehetőségét. Gyakran hormonális panaszok: pl. menzeszzavar, meddőség, impotencia hívja fel a kezelő orvos figyelmét erre a betegségre.
Fontos, hogy gyakran társul(hat) más endokrin, immuno-endokrin kórképpel.
További immuno-endokrin kivizsgálást javaslok, jó egészséget kívánok:




Prof. Dr. Balázs Csaba
2016-09-03 16:00:20
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja