SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makra Ildikó Judit


Makra Ildikó Judit
Írásjavító grafo-pedagógus

Rajzelemzés és íráselemzés

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/529-89-12 (18 h.-tól - 21 h.-ig)
E-mail: grafobazis@gmail.com
Honlap: http://www.grafomotoros.hu
             http://www.iraszavar.hu

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Tükörkép-rajzolás

Kedves Ildikó!

Kisfiam 4 éves. Tegnap az oviban rajzolt egy hóembert, 3 golyóból állt, szem, orr, mosolygó szája volt. Mellette ugyanígy egy hóember, csak éppen fejjel lefelé, tükörképként. A rajz tetején, alján zöld és kék vonalak voltak, mintegy keretként.
Mikor megkérdeztem, miért rajzolta fejjel lefelé a másik hóembert, megfordította a papírt és azt mondta, ha így fordítod, nincs fejjel lefelé. :-)
Engem igazából az érdekel, mit jelenthet a tükörkép-rajzolása?

Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm.
Üdvözlettel: Anna
Kedves Anna!

Kisfia nagyon ügyes, ha már összetett felismerhető ábrázolással alkot. Jó lenne tudni, hogy a fejen álló hóembert a lap megfordítása nélkül hozta-e létre, vagy csak megfordította és egy másik normál állású hóembert rajzolt az akkor megfordítva fejen álló mellé.
A gyermek mindenképpen jó humorérzékkel és asszociációkkal rendelkezik, leleményes, ötletes. Amennyiben oda-vissza rajzolta, úgy igen jó a mentális forgatási képessége és alkotóereje együttesen. A két hóember akkor lenne tükörkép, ha a talpuknál összeragadva állnak, de így is látszik a gyermek természetes intelligenciája.
A tükörképrajzokban az ismétlődés és ritmus jelenik meg változatos formákban. Az azonosság és forgatás általi eltérés vidám, a világot megfordító, /tótágast álló/ érzékelése és annak visszafordítási képessége jó szellemi területet mutat. Az "azonos és mégis más" jókedve és variálhatósága a gyermek mentális teljesítményét és pozitív érzelmi beállítottságát is mutatja a logikus - ismétlődések- terület erőssége mellett.

Üdvözlettel: Ildi


Makra Ildikó Judit
2013-12-06 09:46:56
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja