SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makra Ildikó Judit


Makra Ildikó Judit
Írásjavító grafo-pedagógus

Rajzelemzés és íráselemzés

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/529-89-12 (18 h.-tól - 21 h.-ig)
E-mail: grafobazis@gmail.com
Honlap: http://www.grafomotoros.hu
             http://www.iraszavar.hu

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Fekete színnel rajzolás jelentése

Kedves Ildikó!
4 éves kislányom (középső gyermek), rajzaiban kezdetektől fogva nagy szeretettel használja a fekete színt. Sőt legelőször, csak feketével volt hajlandó rajzolni, majd 1 évig. Van hogy rajzol egy színes rajzot, majd a végén, hogy az ő szavával éljek \"kiszínezi\" feketével. Azaz átsatírozz feketével. Máskor csak a rajz egy részét satírozza be feketével. Viszont nagy ritkán van olyan rajza is amit tiszta feketével rajzol, majd ki is színezi feketével. Ezek a rajzok általában nonfiguratívak, nem lehet felismerni rajtuk semmit. Ő néha elmagyarázza, hogy mi van a képen, delfin, fóka madár stb. Mindezek mellett vannak szép, színes rajzai is. Rákérdeztem az óvónőnél, hogy ez mit jelenthet, de azt mondta nem kell aggódni, csak a napi problémáit rajzolja ki magából feketével. Itt jegyzem meg, hogy nagyon nehezen ment az oviba beszoktatás. 3 hónapos hiszti, üvöltés, nem evés, nem ivás után.
Viszont, ha úgy ül le rajzolni, hogy \"Most lerajzolom a családunkat jó?\" Akkor az a rajz, soha nem fekete és soha nem is satírozza át feketével. Mind az 5-en egy színűek vagyunk, saját magát általában anya mellé vagy anya és apa közé rajzolja. A 6 éves nővére mindig alacsonyabb nála, sőt van hogy még a 2 éves öccsénél is alacsonyabb. Meg is jegyzi, hogy a nővére ott még kicsi. Készített olyan rajzot is, ahol a két tesó még a hasamban van, nem születtek meg, csak magát rajzolta le anya és apa közé. A rajzot mindig a felnőttekkel kezdi: anya, apa, ő, öcsi és nővér. A tesók sorrendje változó. Soha nem szólok közbe, míg rajzol, ha végzett és jön megmutatni, akkor mondja el, hogy ki kicsoda a rajzon.

Kell-e aggódnom a sok fekete szín használata miatt, illetve mit jelenthet az, hogy a nővérét mindig kisebbre rajzolja magánál?
Köszönöm válaszát, Xéna
Kedves Xéna!

A sok fekete szín az aktuális feszültségek feldolgozását jelenti. Amennyiben van mellette szín vagy egyéb alkalmakkor használ más színeket, nem kell aggódni, kirajzolja magából a "sötét" érzelmeit, így könnyebben megszabadulhat tőle.
A beszoktatás nehézségeivel valószínűleg egybeesik a feketével kezdett rajzok, ami a kezdeti ovis élet nehézségeihez kapcsolódhatott.
Feszültségei azonban nemcsak az óvodához kapcsolódnak, sőt inkább otthonról hozottnak tűnnek. Nem akkor került oviba, mikor több egyéni foglalkozást kezdett igényelni a pici?

Gyermeke, valószínűleg szeret a középpontban lenni, szereti ha észreveszik, felfigyelnek rá, ezt akár negatív viselkedéssel is kivívhatja magnak. A középső testvérség szerepe a családban egy ilyen típusú gyermeknek elég nehéz, hiszen a nagy és a kicsi más-más előjogokkal rendelkezik a családi hierarchiában, míg a középső még és már ezekkel nem rendelkezik, így valamivel ő is külön figyelmet követel.
Jó hír, hogy a családot színessel rajzolja, hiszen ezek szerint érzi a szerető közeg jelenlétét és a pozitív érzelmek áradását önmaga felé. A nagyobb testvér lekicsinyítése, jelzi, hogy inkább ő szeretne nagy lenni, tehát nem a kicsivel, hanem a nagyobb testvérrel lehet konfliktusa. Az ő szerepével cserélne szívesen. Nagy szeretne lenni, első amiben csak lehet. Ez azért is jó mert az előrehaladás, a fejlődés, a siker motiválja, nem pedig a kicsiny lét, a gyengeségbe menekülés.
Adjanak neki olyan feladatokat ami a nagy testvérrel közösen vagy nélküle is végezhető. Külön figyelmet kell szentelnie számára, úgy hogy tudatosan éreztessük vele az elismerésünket és a nagyságát a legtöbb dologban. Ezzel jól lehet motiválni és megadni számára a vágyott figyelmet és elismerést.
A nagyobb testvérrel pedig megbeszélhetjük, hogy ő is ismerje el ha a középső valamiben ügyes, jó, sikeres.

Ezúton kívánok Kellemes Békés Ünnepeket!

Makra Ildikó Judit
2010-12-19 19:19:48
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja