SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Témakörök

összes téma      alvászavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

új íz bevezetése, háztartási keksz a babának

Kedves Védőnő!

Köszönöm válaszát, sokat segített.

Az írta, hogy pürénél először csak saját főzőlé, majd belefejt anyatej. Miért?
Nekem a védőnőm úgy mondta, hogy vagy ez vagy az, de, hogy azért jobb először az anyatej, mert azt már ismeri és, hogy az édeskés.

Jól vettem ki az írásból, hogy akkor öt naponta lehet bevezetni az új ízt, nem kell várni egy hetet?

Azt a mondatot, hogyan kell pontosan érteni, hogy "nem kell minden ízt külön-külön bevezetni, hanem mindig emelni a mennyiséget."

Nem kell minden íznél először 5 kiskanál, 2. nap 10. 3. nap 15-20?

Még valami eszembe jutott. Védőnő és gyerekorvos is a háztartási kekszet lereszelve ajánlotta a glutén bevezetésére. Mindkettőtől megkérdeztem, hogy nem baj-e, hogy az cukros, és mindenféle adalékanyagot tartalmaznak. Gyerekorvos mondta, hogy nem, mert nem hozzáadott cukrot adunk, és nem tudjuk kikerülni, mert még a babakekszbe is van cukor.
Viszont rengeteget olvastam ebben a témában, és nagyon megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, sok helyen nem ajánlják a kekszet.
Önnek mi a véleménye erről? Gondoltam a vízbe grízre, és azt hozzákeverni gyümölcs püréhez.

Tudom, hogy a későbbiekben nem védhetem meg minden egészségtelen dologtól, most mégis úgy érzem, hogy a lehető legjobbat kell adjam minden tekintetben.

Köszönettel.
Kedves Kérdező!

A zöldséget kicsi, sós vízben párolja, ebben valamennyi vitamin marad is. Ebből tegyen az összetört zöldséghez elöszőr. A baba ismerje meg a püre natúr ízét anyatej nélkül. Úgysem kap nagy mennyiséget 3 napig.

Első 3 nap burgonya főzőlével. 4. nap burgonya anyatejjel. 5. nap 50 gr burgonya anyatejjel. 6. nap 60 gr burgonya+ egy kicsi répa. 7. nap burgonya + saláta szívéből 3-5 levélke. 8. nap burgonya + néhány levél spenót = kb 80 gr. 9. nap burgonya + gyalult tök = 90-100gr. 10. nap burgonya + néhány levél sóska . ...... És így tovább. Az elfogadásról függ a haladás. 2 hét alatt ki lehet váltani a déli szopás. Persze ez is egyéni.
Ha kb 100 grammot megeszik jöhet bele pipi husi is.

Tehát nem kell mindig előlről kezdeni az új ízt.

Keksz: én nem ajánlottam eddig senkinek sem 4 hónapos korban. 6 hó után a gyümölcshöz lehet adni otthon lereszelt háztartási kekszet, ha a baba nem fejlődik megfelelően. Ezt is egyénileg kell eldönteni, nem lehet így látatlanban.

Mivel az anyatej édes, sokszor a pürébe fejt anyatej nem édesíti meg eléggé. Ilyenkor lehet egy kicsit cukrozni. Néhány hét alatt ki lehet vonni aztán. Szénhidrátra egyébként is szüksége van a szervezetnek (ezért jó a teát is kicsit cukrozni).

Grízt sosem ajánlottam!

Én csak a saját véleményem írom le, ami a 42 éves működésem alatt bevált. Ez egy útmutató, de mindenkinek lehet egy tőlem eltérő bevált módszere. Mi, védőnők elmondjuk, leírjuk, a tanácsaink, de elmondja a barátnő, a szülő, a szomszéd, a játszótéri ismerős stb -> és a szülő dönt. :-)

Én mindig a legjobbat szerettem adni az enyémeknek, a körzetemben élőknek, de a lehetősegeket is figyelembe kell venni! A bió sem mindig bió!

Még valami: ha most, 6 hónaposan kezdi a hozzátáplálást, haladjon gyorsan, mert a 40. hétre született babák minden tartalékukat 4 hónapos korukig felélik, az anyatej nem tudja pótolni azt. Ezért szoktam kicsit előrébb hozni a gyümölcsöt és a pürét, mint 6. hónap.

Üdvözlettel:

Makay Zsuzsa
2016-06-16 07:36:35
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja