SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kincses Györgyi


Kincses Györgyi
Tanácsadó szakpszichológus, szexuálpszichológus, relaxációs tréner

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/361-78-98
E-mail:kincses.gyorgyi@intimtanacsadas.hu
Honlap: http://www.intimtanacsadas.hu

Témakörök

összes téma      aktus elhúzódása     anális szex     aszexualitás     bántalmazás     biszexualitás     bizalom helyreállítása     fájdalmas közösülés     féltékenység     férfi vágy csökkenése     g pont     generációk együttélése     hangulatzavar     idõskori szex     intimitás hiánya     kiégés     korai magömlés     lelki betegség és szex     leszbikus anya     magömlés elmaradása     maszturbáció     megcsalás     merevedési nehézség és betegség     merevedési zavar     munkaalkoholizmus     munkahelyi szerelem     munkanélküliség     nemi betegség     nemi identitás     önértékelés szexben     orgazmus     orgazmus idõzítése     parafília     párkapcsolat     párkapcsolati probléma     pornó     pozitív gondolkodás     premenstruációs tünetegyüttes     pszichológia     rajongás     stressz levezetése     szakítás     szeretõ     szex élvezete     szex és barátság     szex és terhesség     szex és terhesség; megcsalás     szex kezdeményezése     szex szülés után     szexuális beállítottság     szexuális felvilágosítás     szexuális reagálás     szexuális reagálás hiánya     szexuálpszichológus     szexuálterápia     szüzesség     távkapcsolat     vágy csökkenése     vágy hiánya     változókor  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

18 éves lányomat egyáltalán nem érdekli a szexualitás

Kedves Györgyi!
A nagylányom 18 éves múlt. Igyekeztünk liberálisan nevelni, tabutémák nélkül, a szexualitást is természetes dologként, az élet fontos és jó velejárójaként kezeltük. Mégis, amikor a szex, mint téma bármilyen szinten felmerül (akár egy filmben, akár tudományos megközelítésben, akár beszélgetni próbálunk róla stb.), akkor a reakciója annyi, hogy "fúj", "gusztustalan" és ő sosem fog szexelni, nincs rá igénye, stb. Először azt hittem, csak poénkodik, de egyre inkább úgy tűnik, hogy komolyan így gondolja. Amikor mondtam neki, hogy "semmi gond, biztos még nem találkozott olyan sráccal (vagy lánnyal, ebből sem lenne probléma), akit kívül-belül annyira vonzónak találna és akinél érezné, hogy gyengédség közben is odafigyel rá", akkor azt mondta, hogy nem, neki erre egyáltalán nincs igénye, és nem is lesz, és különben sem akar a témáról beszélgetni. Ezek után már csak azt mertem megkérdezni tőle, hogy esetleg érte-e valami rossz élmény, ami miatt így gondolja, de erre is azt válaszolta, hogy "nem". Aggódom, hogy normális-e ez így.
Közben egy nagyon csinos, intelligens, felvilágosult lányról beszélünk, akinek sok udvarlója akad. Egyfelől örülök, hogy nem kapkod el semmit, másfelől meg aggódom, hogy ennyire elutasít egy természetes dolgot.
Kedves Hölgyem!

Levele alapján Önök szülőként megtették azokat a lépéseket, melyek segítik lányuk egészséges szexuális életének kialakulását. A szexuális egészségnevelésnek ez egy fontos része. Remélhetőleg ezen kívül vannak olyan barátai, akikkel tud erről a témáról beszélgetni. Online, vagy könyvekből is sok információhoz juthat. Sajnos előfordul, hogy olyan hatások is érik, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a szexualitáshoz való nyitott hozzáállását.
Ezek mellett nagyon fontos, hogy legyenek tapasztalatai az ismerkedés, kapcsolatok kialakítása, működtetése és szakítás kapcsán. Ezekkel együtt a szexuális együttléthez való hozzáállása is formálódni fog.
Szerencsére „egy nagyon csinos, intelligens, felvilágosult lányról beszélünk, akinek sok udvarlója akad”. Lehetséges, hogy ő még az ismerkedés szintjén van, és lassabban halad, mint ami az Önök elvárása lenne.
Ha lányuk úgy érzi, hogy szeretne a párkapcsolatokról, szexről beszélgetni, és/vagy segítségre van szüksége, akkor hallgassák meg, támogassák, de ne tegyenek rá nyomást ezzel kapcsolatosan. Legyenek nyitottak, ami meg is van, és ne terheljék elvárásokkal.
Ha későbbiekben úgy látják, hogy nem tud, nem szeretne párkapcsolatot kialakítani, és a szexhez való a hozzáállása sem változik, akkor érdemes lányuknak felhívni a figyelmét, hogy kérheti szakember segítségét.

Üdvözlettel,


Kincses Györgyi
2022-03-11 18:08:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja